I am using dell inspiron 15 5570 laptop. I have windows10 and ubuntu 14.04LTS(dual os). Wifi is not connected automatically , enable Wifi option is not listed when clicking wifi icon. In windows 10, wifi is connected automatically and work fine.

If I connect wifi dongle, available wifi's are listed and I can able to connect. But if I remove wifi dongle, listed wifi names and enable wifi option is not shown in the list. I have installed broadcam and b43 driver.But it does not help.

My terminal output for the command.

~$ lspci -nnk | grep 0280 -A3

 03:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros Device [168c:0042] (rev 31)

Subsystem: Dell Device [1028:1810]

Kernel driver in use: ath10k_pci

 ~$ rfkill list all
0: hci0: Bluetooth
Soft blocked: yes
Hard blocked: no

 ~$ dmesg | grep ath

 [   15.367226]  [<ffffffff8107d776>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
 [   15.367228]  [<ffffffff8107d86a>] warn_slowpath_null+0x1a/0x20
 [   15.367328]  [<ffffffff817f6f36>] entry_SYSCALL_64_fastpath+0x16/0x75
 [   15.696763] ath10k_pci 0000:03:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
 [   15.697629] ath10k_pci 0000:03:00.0: pci irq msi-x interrupts 8  irq_mode 0 reset_mode 0
 [   15.934442] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:03:00.0.bin failed with error -2
  [   15.934449] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin failed with error -2
[   15.934450] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin': -2
[   15.934454] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-4.bin failed with error -2
[   15.934455] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-4.bin': -2
[   15.934458] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-3.bin failed with error -2
[   15.934459] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-3.bin': -2
[   15.934463] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-2.bin failed with error -2
[   15.934464] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-2.bin': -2
 [   15.934467] ath10k_pci 0000:03:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware.bin failed with error -2
 [   15.934468] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware (-2)
[   15.934469] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not fetch firmware files   (-2)
 [   15.934470] ath10k_pci 0000:03:00.0: could not probe fw (-2)
  • 1
    Let's see what wireless device you have. Please edit your question to add the result of the terminal command: lspci -nnk | grep 0280 -A3 Welcome to Ask Ubuntu. – chili555 Dec 28 '17 at 16:38
  • Let's see if the wireless switch or key combination is set to enable wireless. Please edit to include: rfkill list all and next let's see if there are any clues in the logs: dmesg | grep ath – chili555 Dec 28 '17 at 16:44
  • You have used the incorrect command searching the logs - you searched for 'path' but should have searched for 'ath' – Charles Green Dec 28 '17 at 17:06
  • Please see this answer which deals with a problem with your wireless card, and the older linux kernels – Charles Green Dec 28 '17 at 19:49

You need firmware! With a working internet connection, please open a terminal and do:

cd /tmp
sudo wget http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.169.1_all.deb
sudo dpkg -i linux*.deb

Reboot and your wireless should be working.

Your Answer

 

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.