0

I've looked at many forums about this issue and none have helped. I can only use Ubuntu 14.04 for the project that I am doing. Currently I can connect to the Internet via Ethernet but i need the WiFi to work also.

Results of sudo modprobe ath10k_pci && dmesg | grep ath:

[   11.879152] ath10k_pci 0000:05:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   11.879768] ath10k_pci 0000:05:00.0: pci irq msi interrupts 1 irq_mode 0 reset_mode 0
[   12.241805] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:05:00.0.bin failed with error -2
[   14.727040] ath10k_pci 0000:05:00.0: firmware crashed! (uuid d82d87d1-cbb3-49ed-bd3b-0ebe99cba661)
[   14.727046] ath10k_pci 0000:05:00.0: qca9377 hw1.1 (0x05020001, 0x003821ff sub 17aa:0901) fw WLAN.TF.1.0-00002-QCATFSWPZ-5 fwapi 5 bdapi 2 htt-ver 0.0 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1 features ignore-otp
[   14.727048] ath10k_pci 0000:05:00.0: debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   14.729235] ath10k_pci 0000:05:00.0: firmware register dump:
[   14.729236] ath10k_pci 0000:05:00.0: [00]: 0x05020001 0x00000000 0x00A0F776 0x00000000
[   14.729238] ath10k_pci 0000:05:00.0: [04]: 0x00A0F776 0x00060130 0x00000010 0xFFFFE000
[   14.729239] ath10k_pci 0000:05:00.0: [08]: 0x0042136C 0x00420660 0x00400000 0x00400000
[   14.729240] ath10k_pci 0000:05:00.0: [12]: 0x00000000 0x00000000 0x00952CD0 0x00952CE6
[   14.729241] ath10k_pci 0000:05:00.0: [16]: 0x00000002 0x01010101 0x00000003 0x0000000A
[   14.729243] ath10k_pci 0000:05:00.0: [20]: 0x00000328 0x00429880 0x009A37AC 0x00000032
[   14.729244] ath10k_pci 0000:05:00.0: [24]: 0x800A0D0A 0x0040EA88 0x00420170 0x004173B0
[   14.729245] ath10k_pci 0000:05:00.0: [28]: 0x00401F64 0x00401F68 0x00000000 0x00417550
[   14.729246] ath10k_pci 0000:05:00.0: [32]: 0x00401FC0 0x5E0CDAF8 0x00403559 0x00000003
[   14.729247] ath10k_pci 0000:05:00.0: [36]: 0x800A0907 0x00000001 0x0000085B 0x339011B2
[   14.729248] ath10k_pci 0000:05:00.0: [40]: 0x0000FFFE 0x0000000A 0x009BFE28 0x009BE0DC
[   14.729250] ath10k_pci 0000:05:00.0: [44]: 0x800A0D0A 0x0040EA88 0x00420170 0x004173B0
[   14.729251] ath10k_pci 0000:05:00.0: [48]: 0x00400000 0x00400000 0x00000001 0xFFFFFFFF
[   14.729252] ath10k_pci 0000:05:00.0: [52]: 0x800A0614 0x0040EAA8 0x0041FA10 0x00420170
[   14.729253] ath10k_pci 0000:05:00.0: [56]: 0x00400000 0x00421370 0x00419980 0x004212E8
[   15.714078] ath10k_pci 0000:05:00.0: failed to receive control response completion, polling..
[   16.714119] ath10k_pci 0000:05:00.0: ctl_resp never came in (-110)
[   16.714124] ath10k_pci 0000:05:00.0: failed to connect to HTC: -110
[   16.714726] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not init core (-110)
[   16.714761] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not probe fw (-110)
[   16.730112] ath10k_pci 0000:05:00.0: cannot restart a device that hasn't been started
[   85.828360] Modules linked in: drbg ansi_cprng cmac bnep rfcomm dm_crypt wl(POE) uvcvideo videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_core v4l2_common videodev snd_hda_codec_hdmi media snd_hda_codec_conexant snd_hda_codec_generic ath10k_pci ath10k_core snd_soc_skl snd_soc_skl_ipc snd_hda_ext_core snd_soc_sst_ipc snd_soc_sst_dsp snd_soc_core snd_compress ac97_bus snd_pcm_dmaengine dw_dmac_core snd_hda_intel snd_hda_codec snd_hda_core snd_hwdep ath mac80211 intel_rapl x86_pkg_temp_thermal intel_powerclamp coretemp kvm btusb btrtl btbcm btintel irqbypass bluetooth crct10dif_pclmul crc32_pclmul cfg80211 ghash_clmulni_intel aesni_intel thinkpad_acpi snd_pcm snd_seq_midi snd_seq_midi_event snd_rawmidi aes_x86_64 lrw gf128mul glue_helper snd_seq ablk_helper cryptd snd_seq_device snd_timer joydev input_leds nvram serio_raw snd mei_me mei parport_pc soundcore ppdev shpchp tpm_crb mac_hid lp parport i915_bpo psmouse intel_ips i2c_algo_bit drm_kms_helper r8169 syscopyarea sdhci_pci sysfillrect sysimgblt sdhci mii fb_sys_fops drm ahci libahci wmi video fjes
[   85.828605]  [<ffffffff8107ea26>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
[   85.828614]  [<ffffffff8107eaac>] warn_slowpath_fmt+0x4c/0x50

New results of sudo modprobe ath10k_pci && dmesg | grep ath:

[   12.944746] ath10k_pci 0000:05:00.0: enabling device (0000 -> 0002)
[   12.945490] ath10k_pci 0000:05:00.0: pci irq msi interrupts 1 irq_mode 0 reset_mode 0
[   13.329526] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/cal-pci-0000:05:00.0.bin failed with error -2
[   13.330474] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin failed with error -2
[   13.330477] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin': -2
[   13.330484] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-4.bin failed with error -2
[   13.330485] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-4.bin': -2
[   13.330490] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-3.bin failed with error -2
[   13.330492] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-3.bin': -2
[   13.330497] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-2.bin failed with error -2
[   13.330499] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware file 'ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-2.bin': -2
[   13.330503] ath10k_pci 0000:05:00.0: Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware.bin failed with error -2
[   13.330505] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware (-2)
[   13.330506] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not fetch firmware files (-2)
[   13.330508] ath10k_pci 0000:05:00.0: could not probe fw (-2)
[   80.852019] Modules linked in: drbg ansi_cprng cmac bnep rfcomm dm_crypt uvcvideo wl(POE) videobuf2_vmalloc videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_core v4l2_common videodev media snd_soc_skl snd_soc_skl_ipc snd_hda_ext_core snd_soc_sst_ipc snd_soc_sst_dsp snd_soc_core snd_hda_codec_hdmi snd_hda_codec_conexant snd_hda_codec_generic snd_compress ac97_bus snd_pcm_dmaengine dw_dmac_core snd_hda_intel snd_hda_codec snd_hda_core snd_hwdep intel_rapl x86_pkg_temp_thermal intel_powerclamp coretemp ath10k_pci ath10k_core kvm snd_pcm irqbypass crct10dif_pclmul crc32_pclmul ghash_clmulni_intel aesni_intel ath mac80211 btusb btrtl btbcm btintel bluetooth cfg80211 thinkpad_acpi nvram snd_seq_midi snd_seq_midi_event snd_rawmidi snd_seq aes_x86_64 lrw gf128mul glue_helper ablk_helper cryptd input_leds joydev serio_raw mei_me mei snd_seq_device snd_timer snd tpm_crb parport_pc soundcore shpchp ppdev mac_hid lp parport i915_bpo psmouse r8169 intel_ips i2c_algo_bit mii drm_kms_helper sdhci_pci syscopyarea sdhci sysfillrect ahci sysimgblt fb_sys_fops libahci drm wmi video fjes
[   80.852264]  [<ffffffff8107ea26>] warn_slowpath_common+0x86/0xc0
[   80.852274]  [<ffffffff8107eaac>] warn_slowpath_fmt+0x4c/0x50

Now I think it has something to do with the directories.

here are the new results of : ls -al /lib/firmware/ath10k/QCA9377/hw1.0

total 968
drwxr-xr-x 5 root root   4096 Dec  5 16:21 .
drwxr-xr-x 3 root root   4096 Dec  1 16:04 ..
-rw-r--r-- 1 root root 304308 Sep 12 12:23 board-2.bin
-rw-r--r-- 1 root root   8124 Mar 29  2017 board.bin
drwxr-xr-x 2 root root   4096 Dec  1 16:04 CNSS.TF.1.0
-rw-r--r-- 1 root root 605908 Mar 29  2017 firmware-5.bin
-rw-r--r-- 1 root root  46142 Mar 29  2017 notice_ath10k_firmware-5.txt
drwxr-xr-x 2 root root   4096 Dec  1 16:04 untested
drwxr-xr-x 2 root root   4096 Dec  1 16:04 WLAN.TF.1.0
  • Check IP version 4 settings? – Asher Dec 1 '17 at 23:08
  • Please edit your question to add the result of the terminal command: sudo modprobe ath10kpci && dmesg | grep ath Welcome to Ask Ubuntu. – chili555 Dec 1 '17 at 23:33
  • Sorry for my mistake! I meant: sudo modprobe ath10k_pci && dmesg | grep ath Please try again. – chili555 Dec 2 '17 at 0:07
  • For short pastes, please don't use pastebins. Instead, edit your question, paste the text, select the text you just pasted, and press the editor's {} button. – Chai T. Rex Dec 2 '17 at 22:35
1

In your logs, we see this:

[   14.727040] ath10k_pci 0000:05:00.0: firmware crashed! (uuid d82d87d1-cbb3-49ed-bd3b-0ebe99cba661)
[   14.727046] ath10k_pci 0000:05:00.0: qca9377 hw1.1 (0x05020001, 0x003821ff sub 17aa:0901) fw WLAN.TF.1.0-00002-QCATFSWPZ-5 fwapi 5 bdapi 2 htt-ver 0.0 wmi-op 4 htt-op 3 cal otp max-sta 32 raw 0 hwcrypto 1 features ignore-otp
[   14.727048] ath10k_pci 0000:05:00.0: debug 0 debugfs 1 tracing 1 dfs 0 testmode 0
[   14.729235] ath10k_pci 0000:05:00.0: firmware register dump:
[   14.729236] ath10k_pci 0000:05:00.0: [00]: 0x05020001 0x00000000 0x00A0F776 0x00000000

Let's try more recent firmware. With a working internet connection, open the terminal and do:

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.169_all.deb
sudo dpkg -i linux-firmware*.deb

Reboot. Any improvement?

  • no improvements – Nakia Dec 3 '17 at 1:30
  • May we please see: ls -al /lib/firmware/ath10k/QCA9377/hw1.0 – chili555 Dec 3 '17 at 14:13
  • i just updated it – Nakia Dec 4 '17 at 19:02
  • Something has gone very wrong. I just repeated the steps above on my own computer and my hw1.0 directory contains board.bin, board-2.bin, firmware-5.bin and notice_ath10k_firmware-5.txt. You have none of these and dmesg confirms that it wants but can't find those very files: "Direct firmware load for ath10k/QCA9377/hw1.0/firmware-5.bin failed with error -2" Did the install go correctly? Were there any errors or warnings? Do you still have the file? Can you try the dpkg -i step again and report back, please? – chili555 Dec 4 '17 at 21:25
  • i guess they installed correctly this time now what do i do – Nakia Dec 5 '17 at 21:31

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.