0

I have a Fujifilm F100fd camera, and it used to work fine with Ubuntu 17.04: after connecting it, import in Shotwell showed the photos and I could copy them to the computer. After upgrading to Ubuntu 17.10, Shotwell still shows the camera, but trying to import from it results in an error message Unable to fetch previews from the camera: Unspecified error (-1).

It shows in lsusb as

Bus 001 Device 006: ID 04cb:01e0 Fuji Photo Film Co., Ltd 

But dmesg shows

[ 1320.087128] usb 1-1: USB disconnect, device number 4
[ 1324.122507] usb 1-2: new high-speed USB device number 5 using ehci-pci
[ 1324.241439] usb 1-2: New USB device found, idVendor=04cb, idProduct=01e0
[ 1324.241444] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=3
[ 1324.241447] usb 1-2: Product: USB PTP Camera
[ 1324.241449] usb 1-2: SerialNumber: 592D31373032081124B4433011D6D2
[ 1831.260528] sd 4:0:0:0: [sdc] tag#0 FAILED Result: hostbyte=DID_ERROR driverbyte=DRIVER_SENSE
[ 1831.260533] sd 4:0:0:0: [sdc] tag#0 Sense Key : Hardware Error [current] [descriptor] 
[ 1831.260535] sd 4:0:0:0: [sdc] tag#0 Add. Sense: No additional sense information
[ 1831.260538] sd 4:0:0:0: [sdc] tag#0 CDB: ATA command pass through(16) 85 06 20 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 e5 00

I also tried mounting with gphotofs:

mkdir ~/camera
gphotofs ~/camera/
ls ~/camera

But it gives Protocol error.

I checked and libgphoto2 is installed. What else could be the problem, or how could I find out? Thanks.

0

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/shotwell/+bug/1731341 may be the culprit. It is fixed upstream.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.