0

At some point last week my sound output disappeared from the sound settings panel in gnome. Only the HDMI output remains.

Abbreviated alsa-info.sh output:

upload=true&script=true&cardinfo=
!!################################
!!ALSA Information Script v 0.4.64
!!################################

!!Script ran on: Mon Oct  9 08:35:32 UTC 2017


!!Linux Distribution
!!------------------

Ubuntu 16.04.3 LTS \n \l DISTRIB_ID=Ubuntu DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 16.04.3 LTS" NAME="Ubuntu" ID=ubuntu ID_LIKE=debian PRETTY_NAME="Ubuntu 16.04.3 LTS" HOME_URL="http://www.ubuntu.com/" SUPPORT_URL="http://help.ubuntu.com/" BUG_REPORT_URL="http://bugs.launchpad.net/ubuntu/" UBUNTU_CODENAME=xenial


!!DMI Information
!!---------------

Manufacturer:      Dell Inc.
Product Name:      Precision M4800
Product Version:   01
Firmware Version:  A14
Board Vendor:      Dell Inc.
Board Name:        0X3C7N


!!ACPI Device Status Information
!!---------------

/sys/bus/acpi/devices/ACPI0003:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/DELLABCE:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/DLLK05CC:00/status     15
/sys/bus/acpi/devices/INT33CA:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/INT3F0D:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0401:00/status      13
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C01:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C04:00/status      31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C09:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:00/status      31
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0A:01/status      15
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status      9
/sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status      9
/sys/bus/acpi/devices/SMO8810:00/status      15
/sys/bus/acpi/devices/device:01/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:05/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:07/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:09/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:0d/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2a/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2b/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2c/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2d/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2e/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:2f/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:30/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:31/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:32/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:33/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:34/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:36/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:37/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:38/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:39/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3a/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3b/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3c/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3d/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3e/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:3f/status   15
/sys/bus/acpi/devices/device:41/status   15


!!Kernel Information
!!------------------

Kernel release:    4.4.0-96-generic
Operating System:  GNU/Linux
Architecture:      x86_64
Processor:         x86_64
SMP Enabled:       Yes


!!ALSA Version
!!------------

Driver version:     k4.4.0-96-generic
Library version:    1.1.0
Utilities version:  1.1.0


!!Loaded ALSA modules
!!-------------------

snd_hda_intel


!!Sound Servers on this system
!!----------------------------

Pulseaudio:
      Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio)
      Running - Yes


!!Soundcards recognised by ALSA
!!-----------------------------

 1 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xf7e60000 irq 32


!!PCI Soundcards installed in the system
!!--------------------------------------

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]


!!Advanced information - PCI Vendor/Device/Subsystem ID's
!!-------------------------------------------------------

00:1b.0 0403: 8086:8c20 (rev 04)
    Subsystem: 1028:05cc
--
01:00.1 0403: 1002:aab0
    Subsystem: 1028:15cc


!!Modprobe options (Sound related)
!!--------------------------------

snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_atiixp_modem: index=-2
snd_intel8x0m: index=-2
snd_via82xx_modem: index=-2
snd_usb_audio: index=-2
snd_usb_caiaq: index=-2
snd_usb_ua101: index=-2
snd_usb_us122l: index=-2
snd_usb_usx2y: index=-2
snd_cmipci: mpu_port=0x330 fm_port=0x388
snd_pcsp: index=-2
snd_usb_audio: index=-2


!!Loaded sound module options
!!---------------------------

!!Module: snd_hda_intel
    align_buffer_size : -1
    bdl_pos_adj : 1,32,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
    beep_mode : N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N,N
    enable : Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y,Y
    enable_msi : -1
    id : (null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
    index : -1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
    jackpoll_ms : 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
    model : (null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
    patch : (null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null),(null)
    position_fix : -1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
    power_save : 0
    power_save_controller : Y
    probe_mask : -1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1,-1
    probe_only : 0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
    single_cmd : N
    snoop : -1


!!HDA-Intel Codec information
!!---------------------------
--startcollapse--

Codec: ATI R6xx HDMI
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 0)
Vendor Id: 0x1002aa01
Subsystem Id: 0x00aa0100
Revision Id: 0x100300
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x70]: 32000 44100 48000
    bits [0x2]: 16
    formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
State of AFG node 0x01:
  Power states:  D0 D3 CLKSTOP EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0, Clock-stop-OK
GPIO: io=0, o=0, i=0, unsolicited=0, wake=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=1, channel=0
  Digital: Enabled GenLevel
  Digital category: 0x2
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x03 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=3
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=01, enabled=1
  Connection: 1
     0x02
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x05 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=1, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=7
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=02, enabled=1
  Connection: 1
     0x04
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x07 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=2, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=8
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=03, enabled=1
  Connection: 1
     0x06
Node 0x08 [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x09 [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=3, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=3, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=3, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=3, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=9
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=04, enabled=1
  Connection: 1
     0x08
Node 0x0a [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=4, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=4, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=4, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=4, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=10
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=05, enabled=1
  Connection: 1
     0x0a
Node 0x0c [Audio Output] wcaps 0x221: Stereo Digital Stripe
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400381: Stereo Digital
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=5, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=5, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=5, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=5, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=11
  Pincap 0x00000094: OUT Detect HDMI
  Pin Default 0x185600f0: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=06, enabled=1
  Connection: 1
     0x0c
--endcollapse--


!!ALSA Device nodes
!!-----------------

crw-rw----+ 1 root audio 116,  2 Oct  9 10:22 /dev/snd/controlC1
crw-rw----+ 1 root audio 116,  9 Oct  9 10:22 /dev/snd/hwC1D0
crw-rw----+ 1 root audio 116,  7 Oct  9 10:23 /dev/snd/pcmC1D10p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  8 Oct  9 10:23 /dev/snd/pcmC1D11p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  3 Oct  9 10:30 /dev/snd/pcmC1D3p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  4 Oct  9 10:23 /dev/snd/pcmC1D7p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  5 Oct  9 10:23 /dev/snd/pcmC1D8p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  6 Oct  9 10:23 /dev/snd/pcmC1D9p
crw-rw----+ 1 root audio 116,  1 Oct  9 10:34 /dev/snd/seq
crw-rw----+ 1 root audio 116, 33 Oct  9 10:22 /dev/snd/timer

/dev/snd/by-path:
total 0
drwxr-xr-x 2 root root  60 Oct  9 10:22 .
drwxr-xr-x 3 root root 260 Oct  9 10:22 ..
lrwxrwxrwx 1 root root  12 Oct  9 10:22 pci-0000:01:00.1 -> ../controlC1


!!Aplay/Arecord output
!!--------------------

APLAY

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

ARECORD

**** List of CAPTURE Hardware Devices ****

!!Amixer output
!!-------------

!!-------Mixer controls for card 1 [HDMI]

Card hw:1 'HDMI'/'HDA ATI HDMI at 0xf7e60000 irq 32'
  Mixer name    : 'ATI R6xx HDMI'
  Components    : 'HDA:1002aa01,00aa0100,00100300'
  Controls      : 42
  Simple ctrls  : 6
Simple mixer control 'IEC958',0
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',1
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',2
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',3
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',4
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]
Simple mixer control 'IEC958',5
  Capabilities: pswitch pswitch-joined
  Playback channels: Mono
  Mono: Playback [on]

Basically it seems like it recognizes the sound card: 00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)

But it doesn't use it as an output. I tried resetting the pulse audio config, but it did nothing.

I booted from a live usb drive and it still doesn't work. I tried resetting the bios as well:

ubuntu@ubuntu:~$ cat /proc/asound/cards
 1 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                      HDA ATI HDMI at 0xf7e60000 irq 32
ubuntu@ubuntu:~$ lspci | grep -i audio 
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cape Verde/Pitcairn HDMI Audio [Radeon HD 7700/7800 Series]
ubuntu@ubuntu:~$ aplay /usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav 
Playing WAVE '/usr/share/sounds/alsa/Front_Center.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 48000 Hz, Mono
ubuntu@ubuntu:~$ echo normal:; aplay -l; echo sudo:; sudo aplay -l 
normal:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
sudo:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 11: HDMI 5 [HDMI 5]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

The card is recognized with lspci but only hdmi playback devices are recognized.

0

It's a hardware defect. A replacing the mainboard fixes it.

| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.