1

When I put on sleep my desktop computer, when I resume my keyboard (Aukey KM-G9) doesn't work. If I unplug and than plug it again, then it works. I'm currently using Ubuntu Gnome 17.04 but I've got the same problem with 16.04.

Edit: I've tried my old keyboard and It does work after suspend. I don't know why with my new I've got this strange issue. The new one is a mechanical keyboard.


Here's the lsusb output:

Bus 002 Device 003: ID 046d:c246 Logitech, Inc. Gaming Mouse G300
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 005 Device 002: ID 04d9:a0cd Holtek Semiconductor, Inc. 
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 04e8:6124 Samsung Electronics Co., Ltd D3 Station External Hard Drive
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Here's dmesg

[  504.725733] PM: Restoring platform NVS memory
[  504.726015] Suspended for 3.327 seconds
[  504.726588] Enabling non-boot CPUs ...
[  504.737759] x86: Booting SMP configuration:
[  504.737760] smpboot: Booting Node 0 Processor 1 APIC 0x2
[  504.740110]  cache: parent cpu1 should not be sleeping
[  504.740186] microcode: sig=0x306a9, pf=0x2, revision=0x15
[  504.740448] microcode: updated to revision 0x1c, date = 2015-02-26
[  504.740515] CPU1 is up
[  504.749709] smpboot: Booting Node 0 Processor 2 APIC 0x4
[  504.752082]  cache: parent cpu2 should not be sleeping
[  504.752502] CPU2 is up
[  504.765719] smpboot: Booting Node 0 Processor 3 APIC 0x6
[  504.768096]  cache: parent cpu3 should not be sleeping
[  504.768917] CPU3 is up
[  504.771282] ACPI: Waking up from system sleep state S3
[  504.790007] ehci-pci 0000:00:1a.0: System wakeup disabled by ACPI
[  504.790055] pcieport 0000:00:1c.7: System wakeup disabled by ACPI
[  504.790097] ehci-pci 0000:00:1d.0: System wakeup disabled by ACPI
[  504.790130] xhci_hcd 0000:00:14.0: System wakeup disabled by ACPI
[  504.790158] PM: noirq resume of devices complete after 18.442 msecs
[  504.790438] PM: early resume of devices complete after 0.248 msecs
[  504.790626] pcieport 0000:00:1c.4: System wakeup disabled by ACPI
[  504.790677] usb usb5: root hub lost power or was reset
[  504.790678] usb usb6: root hub lost power or was reset
[  504.792657] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: Link is down
[  504.853346] rtc_cmos 00:02: System wakeup disabled by ACPI
[  504.853865] serial 00:06: activated
[  504.855289] sd 2:0:0:0: [sda] Starting disk
[  504.855304] sd 3:0:0:0: [sdb] Starting disk
[  505.167929] ata7: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.168077] ata8: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.227852] ata5: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.227868] ata6: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.227885] ata1: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.227904] ata2: SATA link down (SStatus 0 SControl 300)
[  505.227920] ata3: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[  505.228478] ata3.00: ACPI cmd ef/10:06:00:00:00:00 (SET FEATURES) succeeded
[  505.228480] ata3.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:00 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[  505.228482] ata3.00: ACPI cmd b1/c1:00:00:00:00:00 (DEVICE CONFIGURATION OVERLAY) filtered out
[  505.228708] ata3.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
[  505.236331] ata3.00: disabling queued TRIM support
[  505.240993] ata3.00: ACPI cmd ef/10:06:00:00:00:00 (SET FEATURES) succeeded
[  505.240995] ata3.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:00 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[  505.240996] ata3.00: ACPI cmd b1/c1:00:00:00:00:00 (DEVICE CONFIGURATION OVERLAY) filtered out
[  505.241220] ata3.00: supports DRM functions and may not be fully accessible
[  505.248841] ata3.00: disabling queued TRIM support
[  505.249738] usb 5-1: reset full-speed USB device number 2 using xhci_hcd
[  505.253066] ata3.00: configured for UDMA/133
[  505.253141] ata3.00: Enabling discard_zeroes_data
[  506.845522] ata4: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[  506.856069] ata4.00: ACPI cmd ef/10:06:00:00:00:00 (SET FEATURES) succeeded
[  506.856071] ata4.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:00 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[  506.856073] ata4.00: ACPI cmd b1/c1:00:00:00:00:00 (DEVICE CONFIGURATION OVERLAY) filtered out
[  506.915860] ata4.00: ACPI cmd ef/10:06:00:00:00:00 (SET FEATURES) succeeded
[  506.915863] ata4.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:00 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[  506.915865] ata4.00: ACPI cmd b1/c1:00:00:00:00:00 (DEVICE CONFIGURATION OVERLAY) filtered out
[  506.952740] ata4.00: configured for UDMA/133
[  507.807435] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex
[  507.807436] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: Flow control is on for TX and on for RX
[  507.807438] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: EEE is enabled
[  526.032945] usbhid 5-1:1.2: reset_resume error -110
[  526.033090] PM: resume of devices complete after 21243.710 msecs
[  526.033301] PM: Finishing wakeup.
[  526.033302] Restarting tasks ... 
[  526.033467] pci_bus 0000:05: Allocating resources
[  526.033487] pci 0000:04:00.0: bridge window [io  0x1000-0x0fff] to [bus 05] add_size 1000
[  526.033490] pci 0000:04:00.0: bridge window [mem 0x00100000-0x000fffff 64bit pref] to [bus 05] add_size 200000 add_align 100000
[  526.033493] pci 0000:04:00.0: bridge window [mem 0x00100000-0x000fffff] to [bus 05] add_size 200000 add_align 100000
[  526.033497] pci 0000:04:00.0: res[14]=[mem 0x00100000-0x000fffff] res_to_dev_res add_size 200000 min_align 100000
[  526.033499] pci 0000:04:00.0: res[14]=[mem 0x00100000-0x002fffff] res_to_dev_res add_size 200000 min_align 100000
[  526.033501] pci 0000:04:00.0: res[15]=[mem 0x00100000-0x000fffff 64bit pref] res_to_dev_res add_size 200000 min_align 100000
[  526.033503] pci 0000:04:00.0: res[15]=[mem 0x00100000-0x002fffff 64bit pref] res_to_dev_res add_size 200000 min_align 100000
[  526.033505] pci 0000:04:00.0: res[13]=[io  0x1000-0x0fff] res_to_dev_res add_size 1000 min_align 1000
[  526.033507] pci 0000:04:00.0: res[13]=[io  0x1000-0x1fff] res_to_dev_res add_size 1000 min_align 1000
[  526.033510] pci 0000:04:00.0: BAR 14: no space for [mem size 0x00200000]
[  526.033511] pci 0000:04:00.0: BAR 14: failed to assign [mem size 0x00200000]
[  526.033514] pci 0000:04:00.0: BAR 15: no space for [mem size 0x00200000 64bit pref]
[  526.033515] pci 0000:04:00.0: BAR 15: failed to assign [mem size 0x00200000 64bit pref]
[  526.033517] pci 0000:04:00.0: BAR 13: no space for [io  size 0x1000]
[  526.033518] pci 0000:04:00.0: BAR 13: failed to assign [io  size 0x1000]
[  526.033521] pci 0000:04:00.0: BAR 14: no space for [mem size 0x00200000]
[  526.033523] pci 0000:04:00.0: BAR 14: failed to assign [mem size 0x00200000]
[  526.033525] pci 0000:04:00.0: BAR 15: no space for [mem size 0x00200000 64bit pref]
[  526.033526] pci 0000:04:00.0: BAR 15: failed to assign [mem size 0x00200000 64bit pref]
[  526.033529] pci 0000:04:00.0: BAR 13: no space for [io  size 0x1000]
[  526.033530] pci 0000:04:00.0: BAR 13: failed to assign [io  size 0x1000]
[  526.033533] pci 0000:04:00.0: PCI bridge to [bus 05]
[  526.046611] done.
[  526.046622] video LNXVIDEO:00: Restoring backlight state
[  526.203481] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[  526.358290] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp3s0: link is not ready
[  529.389918] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: Link is up at 1000 Mbps, full duplex
[  529.389940] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: Flow control is on for TX and on for RX
[  529.389942] tg3 0000:03:00.0 enp3s0: EEE is enabled
[  529.389961] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp3s0: link becomes ready
[  538.107665] usb 5-1: USB disconnect, device number 2
[  538.109247] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0002: usb_submit_urb(ctrl) failed: -19
[  539.151869] usb 5-1: new full-speed USB device number 3 using xhci_hcd
[  539.366001] usb 5-1: New USB device found, idVendor=04d9, idProduct=a0cd
[  539.366003] usb 5-1: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=0
[  539.366005] usb 5-1: Product: USB Keyboard
[  539.371653] input: USB Keyboard as /devices/pci0000:00/0000:00:1c.7/0000:06:00.0/usb5/5-1/5-1:1.0/0003:04D9:A0CD.0006/input/input16
[  539.428241] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0006: input,hidraw0: USB HID v1.11 Keyboard [USB Keyboard] on usb-0000:06:00.0-1/input0
[  549.583676] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0007: usb_submit_urb(ctrl) failed: -1
[  549.583704] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0007: timeout initializing reports
[  549.583903] input: USB Keyboard as /devices/pci0000:00/0000:00:1c.7/0000:06:00.0/usb5/5-1/5-1:1.1/0003:04D9:A0CD.0007/input/input17
[  549.643667] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0007: input,hiddev0,hidraw3: USB HID v1.11 Keyboard [USB Keyboard] on usb-0000:06:00.0-1/input1
[  549.646826] hid-generic 0003:04D9:A0CD.0008: hiddev0,hidraw4: USB HID v1.11 Device [USB Keyboard] on usb-0000:06:00.0-1/input2
9

1 Answer 1

1

I've managed to solve this problem by adding a simple string to boot option.

Fist of all, open terminal and type

lsusb

this command will display the USB devices. The Aukey KM-G9 it's named Holtek Semiconductor, Inc. write down the ID, in my case is 04d9:a0cd, it's splitted in two by a colon ( : )

Then, type on the Terminal:

sudo gedit /etc/default/grub

Here we have the config of grub, be careful.

Change GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT with this kind of string:

usbhid.quirks=0x*ID_before_colon*:0x*ID_after_colon*:0x00000008

save the file, then in terminal:

sudo update-grub

Reboot the computer

this should be fix this strange situation. I think it's something related to the keyboard compatibility with the Linux Kernel.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.