0

My system is very slow boot. I don't have an SSD but more than 2min for boot seems pretty slow. I did some look up and found some commands to analyze the problem. Most answers don't tell what to do when something is wrong. So I added the command and results below. It would be nice if someone could tell me what is wrong and how to solve it.

$ sudo blkid 
/dev/sda1: UUID="FEA0B616A0B5D4FD" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="a71f19d9-505f-4418-9c64-7375c82a2ebc"
/dev/sda2: UUID="1CB9-3478" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="68365181-1cc5-49be-b410-f38bb970a4ed"
/dev/sda3: PARTLABEL="Microsoft reserved partition" PARTUUID="c788a6b3-9548-462e-abf9-83e3b83930a1"
/dev/sda4: UUID="943CCB4F3CCB2AD6" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="173aab50-5018-453b-911b-7b7046b43529"
/dev/sda5: UUID="D67AD7DE7AD7BA07" TYPE="ntfs" PARTUUID="aff48723-c367-4c8d-a714-e2fba4befdc6"
/dev/sda6: LABEL="Software" UUID="01D15FA547B54680" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="7bbcb884-25e7-11e3-be6a-806e6f6e6963"
/dev/sda7: UUID="455447e5-66d0-4924-807f-ff0038925ca5" TYPE="swap" PARTUUID="6e87e5ce-31e6-45f5-98f1-2478d8c2942e"
/dev/sda8: LABEL="Study" UUID="6852DB2952DAFAB0" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="2c49bf2a-b4dc-4a23-be44-df6ce93db46a"
/dev/sda9: LABEL="Other" UUID="FC08523A0851F3DC" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="a9b1b2b0-74f1-49f1-883d-068f9d52ad49"
/dev/sda10: UUID="531f8eb3-9806-48e4-865f-c61bf5bb25d4" TYPE="ext4" PARTUUID="6d992b5a-7812-46e9-99b9-6a1345939066"

$ cat /etc/fstab 

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda10 during installation
UUID=531f8eb3-9806-48e4-865f-c61bf5bb25d4 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=1CB9-3478  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1
# swap was on /dev/sda7 during installation
UUID=455447e5-66d0-4924-807f-ff0038925ca5 none            swap    sw              0       0
#mount Other drive
UUID=FC08523A0851F3DC /home/bcc/drives/ ntfs rw,auto,users,exec,nls=utf8,umask=003,gid=46,uid=1000    0   0

$ systemd-analyze blame
 37.229s apt-daily.service
     11.700s ModemManager.service
      8.808s dev-sda10.device
      6.708s systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-1CB9\x2d3478.service
      5.548s NetworkManager.service
      5.304s home-bcc-drives.mount
      4.825s accounts-daemon.service
      3.800s thermald.service
      3.697s grub-common.service
      2.847s lightdm.service
      2.524s apparmor.service
      2.464s setvtrgb.service
      2.182s iio-sensor-proxy.service
      1.958s gpu-manager.service
      1.905s preload.service
      1.726s ondemand.service
      1.483s polkitd.service
      1.402s systemd-tmpfiles-setup-dev.service
      1.360s keyboard-setup.service
      1.195s systemd-logind.service
      1.171s systemd-timesyncd.service
      1.074s irqbalance.service
      1.069s plymouth-start.service
       966ms systemd-modules-load.service
       908ms apport.service
       893ms systemd-udevd.service
       876ms systemd-journald.service
       823ms networking.service
       722ms avahi-daemon.service
       722ms wpa_supplicant.service
       678ms dev-hugepages.mount
       666ms rsyslog.service
       595ms colord.service
       585ms dev-mqueue.mount
       582ms sys-kernel-debug.mount
       463ms binfmt-support.service
       407ms udisks2.service
       368ms systemd-tmpfiles-setup.service
       323ms systemd-update-utmp.service
       323ms rc-local.service
       303ms console-setup.service
       280ms upower.service
       273ms systemd-rfkill.service
       273ms systemd-backlight@backlight:acpi_video0.service
       266ms kmod-static-nodes.service
       249ms ufw.service
       186ms systemd-remount-fs.service
       181ms systemd-sysctl.service
       156ms systemd-udev-trigger.service
       150ms dev-sda7.swap
       148ms proc-sys-fs-binfmt_misc.mount
       130ms speech-dispatcher.service
       127ms systemd-random-seed.service
       126ms dns-clean.service
       116ms boot-efi.mount
       110ms snapd.socket
        98ms systemd-user-sessions.service
        95ms systemd-journal-flush.service
        48ms pppd-dns.service
        36ms resolvconf.service
        31ms plymouth-read-write.service
        28ms user@1000.service
        27ms systemd-tmpfiles-clean.service
        19ms alsa-restore.service
        18ms snapd.autoimport.service
         5ms ureadahead-stop.service
         4ms rtkit-daemon.service
         4ms systemd-update-utmp-runlevel.service
         3ms plymouth-quit-wait.service
         3ms sys-fs-fuse-connections.mount

I removed some lines from the output of dmesg below, but kept the ones that seemed important

[    0.000000] hpet clockevent registered
[    0.000000] tsc: Fast TSC calibration using PIT
[    0.000000] tsc: Detected 1895.673 MHz processor
[    0.000036] Calibrating delay loop (skipped), value calculated using timer frequency.. 3791.34 BogoMIPS (lpj=7582692)
[    0.000039] pid_max: default: 32768 minimum: 301
[    0.000052] ACPI: Core revision 20160422
[    0.011000] ACPI: 4 ACPI AML tables successfully acquired and loaded

[    0.025359] Security Framework initialized

[    0.511918] pci 0000:00:02.0: Video device with shadowed ROM at [mem 0x000c0000-0x000dffff]
[    2.511497] pci 0000:00:1a.0: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[    4.539517] pci 0000:00:1d.0: EHCI: BIOS handoff failed (BIOS bug?) 01010001
[    4.539738] PCI: CLS 64 bytes, default 64
[    4.539799] Unpacking initramfs...
[    5.291433] Freeing initrd memory: 39500K (ffff8ec2fd968000 - ffff8ec2ffffb000)
[    5.291436] PCI-DMA: Using software bounce buffering for IO (SWIOTLB)

[    6.439793] hid-generic 0003:062A:5918.0003: input,hiddev0,hidraw1: USB HID v1.10 Mouse [MOSART Semi. 2.4G Keyboard Mouse] on usb-0000:00:1a.0-1.1/input1
[    6.504954] usb 1-1.3: New USB device found, idVendor=0bda, idProduct=0129
[    6.504956] usb 1-1.3: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[    6.504958] usb 1-1.3: Product: USB2.0-CRW
[    6.504959] usb 1-1.3: Manufacturer: Generic
[    6.504960] usb 1-1.3: SerialNumber: 20100201396000000
[    6.510251] usbcore: registered new interface driver rtsx_usb
[    6.533397] psmouse serio1: synaptics: Touchpad model: 1, fw: 8.1, id: 0x1e2b1, caps: 0xd00123/0x840300/0x127c00/0x0, board id: 2133, fw id: 1468684
[    6.583556] usb 1-1.4: new high-speed USB device number 5 using ehci-pci
[    6.605686] input: SynPS/2 Synaptics TouchPad as /devices/platform/i8042/serio1/input/input5
[    6.789195] usb 1-1.4: New USB device found, idVendor=13d3, idProduct=5171
[    6.789198] usb 1-1.4: New USB device strings: Mfr=3, Product=1, SerialNumber=2
[    6.789199] usb 1-1.4: Product: Lenovo EasyCamera
[    6.789200] usb 1-1.4: Manufacturer: Azurewave
[    6.789202] usb 1-1.4: SerialNumber: NULL
[    7.327672] clocksource: Switched to clocksource tsc
[    7.653632] EXT4-fs (sda10): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null)
[    8.872137] random: crng init done
[    9.137406] systemd[1]: systemd 229 running in system mode. (+PAM +AUDIT +SELINUX +IMA +APPARMOR +SMACK +SYSVINIT +UTMP +LIBCRYPTSETUP +GCRYPT +GNUTLS +ACL +XZ -LZ4 +SECCOMP +BLKID +ELFUTILS +KMOD -IDN)
[    9.137581] systemd[1]: Detected architecture x86-64.
[    9.147618] systemd[1]: Set hostname to <bcc>.
[   10.877351] systemd[1]: Listening on udev Control Socket.
[   10.877450] systemd[1]: Listening on udev Kernel Socket.
[   10.877509] systemd[1]: Started Trigger resolvconf update for networkd DNS.
[   10.877600] systemd[1]: Listening on Journal Audit Socket.
[   10.877641] systemd[1]: Listening on /dev/initctl Compatibility Named Pipe.
[   10.877655] systemd[1]: Reached target User and Group Name Lookups.
[   10.877681] systemd[1]: Listening on fsck to fsckd communication Socket.
[   11.767225] lp: driver loaded but no devices found
[   11.888794] ppdev: user-space parallel port driver
[   13.737580] EXT4-fs (sda10): re-mounted. Opts: errors=remount-ro
[   13.787306] systemd-journald[267]: Received request to flush runtime journal from PID 1
[   14.203491] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000428-0x000000000000042F conflicts with OpRegion 0x0000000000000400-0x000000000000047F (\PMIO) (20160422/utaddress-255)
[   14.203498] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
[   14.203501] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000540-0x000000000000054F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x0000000000000563 (\GPIO) (20160422/utaddress-255)
[   14.203504] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
[   14.203505] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000530-0x000000000000053F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x0000000000000563 (\GPIO) (20160422/utaddress-255)
[   14.203508] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
[   14.203509] ACPI Warning: SystemIO range 0x0000000000000500-0x000000000000052F conflicts with OpRegion 0x0000000000000500-0x0000000000000563 (\GPIO) (20160422/utaddress-255)
[   14.203511] ACPI: If an ACPI driver is available for this device, you should use it instead of the native driver
[   14.203512] lpc_ich: Resource conflict(s) found affecting gpio_ich
[   14.234143] wmi: Mapper loaded
[   14.453704] input: Ideapad extra buttons as /devices/pci0000:00/0000:00:1f.0/PNP0C09:00/VPC2004:00/input/input9
[   14.620378] RAPL PMU: API unit is 2^-32 Joules, 3 fixed counters, 163840 ms ovfl timer
[   14.620380] RAPL PMU: hw unit of domain pp0-core 2^-16 Joules
[   14.620381] RAPL PMU: hw unit of domain package 2^-16 Joules
[   14.620381] RAPL PMU: hw unit of domain pp1-gpu 2^-16 Joules
[   14.768199] shpchp: Standard Hot Plug PCI Controller Driver version: 0.4
[   15.374420] input: eGalax Inc. eGalaxTouch EXC7910-1018-08.00.00 as /devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-4/3-4:1.0/0003:0EEF:A107.0001/input/input10
[   15.374589] hid-multitouch 0003:0EEF:A107.0001: input,hiddev0,hidraw2: USB HID v2.10 Device [eGalax Inc. eGalaxTouch EXC7910-1018-08.00.00] on usb-0000:00:14.0-4/input0
[   15.477029] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0: autoconfig for ALC269VC: line_outs=1 (0x14/0x0/0x0/0x0/0x0) type:speaker
[   15.477033] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    speaker_outs=0 (0x0/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   15.477036] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    hp_outs=1 (0x15/0x0/0x0/0x0/0x0)
[   15.477038] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    mono: mono_out=0x0
[   15.477039] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:    inputs:
[   15.477042] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Mic=0x18
[   15.477045] snd_hda_codec_realtek hdaudioC0D0:      Internal Mic=0x12
[   15.646761] snd_hda_intel 0000:00:1b.0: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[   15.780221] media: Linux media interface: v0.10
[   15.886561] Linux video capture interface: v2.00
[   16.030651] input: HDA Intel PCH Mic as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input12
[   16.030759] input: HDA Intel PCH Headphone as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input13
[   16.030861] input: HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 as /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card0/input14
[   16.280125] intel_rapl: Found RAPL domain package
[   16.280129] intel_rapl: Found RAPL domain core
[   16.280131] intel_rapl: Found RAPL domain uncore
[   16.280139] intel_rapl: RAPL package 0 domain package locked by BIOS
[   16.281491] ath: phy0: Enable LNA combining
[   16.282727] ath: phy0: ASPM enabled: 0x42
[   16.282728] ath: EEPROM regdomain: 0x65
[   16.282729] ath: EEPROM indicates we should expect a direct regpair map
[   16.282731] ath: Country alpha2 being used: 00
[   16.282731] ath: Regpair used: 0x65
[   16.294343] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Lenovo EasyCamera (13d3:5171)
[   16.299649] uvcvideo 1-1.4:1.0: Entity type for entity Extension 5 was not initialized!
[   16.299654] uvcvideo 1-1.4:1.0: Entity type for entity Extension 2 was not initialized!
[   16.299657] uvcvideo 1-1.4:1.0: Entity type for entity Processing 3 was not initialized!
[   16.299659] uvcvideo 1-1.4:1.0: Entity type for entity Camera 1 was not initialized!
[   16.300250] input: Lenovo EasyCamera as /devices/pci0000:00/0000:00:1a.0/usb1/1-1/1-1.4/1-1.4:1.0/input/input15
[   16.300328] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[   16.300329] USB Video Class driver (1.1.1)
[   16.318699] ieee80211 phy0: Selected rate control algorithm 'minstrel_ht'
[   16.319070] ieee80211 phy0: Atheros AR9485 Rev:1 mem=0xffffac5841100000, irq=17
[   16.699393] ath9k 0000:02:00.0 wlp2s0: renamed from wlan0
[   19.523698] Adding 2006012k swap on /dev/sda7.  Priority:-1 extents:1 across:2006012k FS
[   29.366392] audit: type=1400 audit(1499169635.323:2): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/lightdm/lightdm-guest-session" pid=725 comm="apparmor_parser"
[   29.366400] audit: type=1400 audit(1499169635.323:3): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/lightdm/lightdm-guest-session//chromium" pid=725 comm="apparmor_parser"
[   29.378721] audit: type=1400 audit(1499169635.335:4): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/sbin/dhclient" pid=726 comm="apparmor_parser"
[   29.378727] audit: type=1400 audit(1499169635.335:5): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-client.action" pid=726 comm="apparmor_parser"
[   29.378732] audit: type=1400 audit(1499169635.335:6): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/NetworkManager/nm-dhcp-helper" pid=726 comm="apparmor_parser"
[   29.378736] audit: type=1400 audit(1499169635.335:7): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/connman/scripts/dhclient-script" pid=726 comm="apparmor_parser"
[   29.396272] audit: type=1400 audit(1499169635.355:8): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cups-browsed" pid=731 comm="apparmor_parser"
[   29.417977] audit: type=1400 audit(1499169635.375:9): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/lib/cups/backend/cups-pdf" pid=732 comm="apparmor_parser"
[   29.417984] audit: type=1400 audit(1499169635.375:10): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cupsd" pid=732 comm="apparmor_parser"
[   29.417989] audit: type=1400 audit(1499169635.375:11): apparmor="STATUS" operation="profile_load" profile="unconfined" name="/usr/sbin/cupsd//third_party" pid=732 comm="apparmor_parser"
[   44.439733] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   44.455171] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[   44.460497] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp1s0: link is not ready
[   45.063025] r8169 0000:01:00.0 enp1s0: link down
[   45.063078] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp1s0: link is not ready
[   50.040487] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0: link is not ready
[  234.620022] wlp2s0: authenticate with c0:4a:00:b4:7f:6e
[  234.639897] wlp2s0: send auth to c0:4a:00:b4:7f:6e (try 1/3)
[  234.642229] wlp2s0: authenticated
[  234.645926] wlp2s0: associate with c0:4a:00:b4:7f:6e (try 1/3)
[  234.650220] wlp2s0: RX AssocResp from c0:4a:00:b4:7f:6e (capab=0x431 status=0 aid=4)
[  234.650354] wlp2s0: associated
[  234.650366] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0: link becomes ready
[  234.653815] ath: EEPROM regdomain: 0x8348
[  234.653817] ath: EEPROM indicates we should expect a country code
[  234.653818] ath: doing EEPROM country->regdmn map search
[  234.653819] ath: country maps to regdmn code: 0x3a
[  234.653820] ath: Country alpha2 being used: US
[  234.653820] ath: Regpair used: 0x3a
[  234.653822] ath: regdomain 0x8348 dynamically updated by country IE

Update

$ free -h
              total        used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           7,7G        1,2G        5,6G        137M        966M        6,1G
Swap:          1,9G          0B        1,9G

$ swapon -s

Filename                Type        Size    Used    Priority
/dev/sda7                               partition   2006012 0   -1
  • Did you get any further with this? – Zanna Nov 30 '17 at 23:02
0

Partial answer... work in progress...

Edit /etc/fstab this way...

gksudo gedit /etc/fstab

Change this:

# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=1CB9-3478  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1

to this:

# /boot/efi was on /dev/sda2 during installation
UUID=1CB9-3478  /boot/efi       vfat    defaults      0       1
                                            ^
                                            |_change this

And temporarily change this:

#mount Other drive
UUID=FC08523A0851F3DC /home/bcc/drives/ ntfs rw,auto,users,exec,nls=utf8,umask=003,gid=46,uid=1000    0   0

to this:

#mount Other drive
#UUID=FC08523A0851F3DC /home/bcc/drives/ ntfs rw,auto,users,exec,nls=utf8,umask=003,gid=46,uid=1000    0   0
^
|_add this

and see if the machine boots up faster.

Update #1:

Lets first check your file system for errors.

To check the file system on your Ubuntu partition...

  • boot to the GRUB menu
  • choose Advanced Options
  • choose Recovery mode
  • choose Root access
  • at the # prompt, type sudo fsck -f /
  • repeat the fsck command if there were errors
  • type reboot

Update #2:

  • boot to the GRUB menu
  • highlight the normal boot selection in the menu
  • hit the e key to enter edit mode
  • use the arrow keys and find the line that contains "quiet splash"
  • delete those two words, leaving ""
  • hit the F10 key to exit and continue boot (make sure F10 is the correct key)
  • closely monitor the text that appears on the screen, looking for errors, or areas where it's taking a long time to continue
  • Tried that, still slow like before. – asdfkjasdfjk Jul 5 '17 at 1:30
  • @asdfkjasdfjk you made both changes and there was no improvement in boot times? I've added an update to my answer. Please do it and report back. Please show me the terminal output of free -h and swapon -s. – heynnema Jul 5 '17 at 3:15
  • yes both changes did not improve boot time, also fsck command did not give any errors. I added the output of free and swapon commands in the question under update. Thanks – asdfkjasdfjk Jul 5 '17 at 7:01
  • @asdfkjasdfjk Please do update #2 and report back. – heynnema Jul 5 '17 at 13:29

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.