0

I just did a fresh install of Xubuntu 16.04 on my Lenovo X240. I got several problems just for doing that :

first one, I was unable to boot without nomodeset checked.

second one, I try first to just install xubuntu, for whatever reason grub intended to be installed on /dev/mmcblk0 but it failed, I was unable to close the popup warning me that grub failed... I was able to select another device/partition where to install grub, but I was not able to click on continue/proceed (I don't remember the word on the button)

then I booted xubuntu and try an installation trough the live usb. Same problem than above... I rebooted and then this time I specified, during the partitionning, where grub should be installed.

at least this time xubuntu was installed!

during the use of the live usb, I did not noticed any lag. But when I booted the fresh install... dudes, the wallpaper appears slowly from top to bottom, same when I click on the system-menu, the mouse moves slowly when it is over a window, or over the menu, etc.

I installed the intel drivers and I did run update. But still the same problem.

There is anything I can do to solve this before I install another linux distro ?

1 Answer 1

0

Ok I solved it :

  • I deleted the line : GRUB_CMD_LINE_LINUX="nomodeset" from /etc/default/grub : sudo nano /etc/default/grub
  • then I did a grub update : sudo update-grub

note : strange how nomodeset was so critical...

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.