5

I have installed Ubuntu 16.04 on a Lenovo Thinkpad X1 Carbon (5th generation).

The 4G internal modem is showing as "Not Enabled" in the network manager. The model of the modem is: Sierra Wireless EM7455

The system recognises there is a modem:

$mmcli -L

Found 1 modems:
    /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/5 [Sierra] MBIM [1199:907B]

But when modem manager is started it shows the following errors:

ModemManager[15054]: <warn>  [1490988196.927207] [main.c:101] 
name_lost_cb(): Could not acquire the 'org.freedesktop.ModemManager1' service name
ModemManager[15054]: <debug> [1490988196.927263] [mm-base-manager.c:814] 
set_property(): Stopping connection in object manager server
ModemManager[15054]: <info>  [1490988196.928180] [main.c:187] 
main(): ModemManager is shut down

I've had a Google about this issue and the best I could find was this thread on the Lenovo support forums.

However I have been unable to get the modem running with the information/ instructions on that thread.

Has anyone been able to get their mobile broadband running successfully on their X1 Thinkpad in Ubuntu 16.04?

  • As you seem to be one of the first, it would be great if you could quickly comment on how other things work (any problems installing Ubuntu on the 5th gen X1? suspend? battery life?). – Marius Hofert Apr 1 '17 at 4:11
  • I am also havaing the model, but mmcli -L is not showing a modem is available although the device exists in the laptop?. – Kasun Siyambalapitiya Nov 26 '17 at 5:00
  • 1
    @MariusHofert battery life is amazing, suspend, works, everything works fine. – jjmerelo Dec 1 '17 at 8:38
1

As you have mentioned in your question, this thread in the Lenovo forums says that it is a problem with the version of modemmanager, which must be upgraded to 1.6 or later. That is why it apparently works when you upgrade your distribution; however if you don't want to do so just use this PPA to upgrade just the version of modemmanager to the one you want.

0

When I upgraded to 17.04 the Mobile Broadband started working properly.

I never managed to get it working on 16.04.

  • But what is that made it work? I would want to stay in the 16.04 LTS... Besides, it was working properly with a Lenovo X1 Carbon 3G... – jjmerelo Dec 1 '17 at 8:36

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.