0

I am trying to get my minecraft server to run on startup on Ubuntu 16.04 with a systemd service. The service I created works, but it uses excessively high CPU usage. If I run the minecraft server by itself it usually sits in the single digits for CPU usage. When I run it through the service it sits at 100% constantly. Is there a way I can fix this?

Link I used to make service: here

systemd .service file

[Unit]
Description=Minecraft Server

[Service]
WorkingDirectory=/home/minecraft/world
User=user
Group=user
Restart=on-failure
RestartSec=20 5
ExecStart=java -jar spigot-1.9.4.jar nogui

[Install]
WantedBy=multi-user.target

Output:

user@server:~$ systemctl status minecraft-server.service
● minecraft-server.service - Minecraft Server
   Loaded: loaded (/etc/systemd/system/minecraft-server.service; disabled; vendor preset: enabled)
   Active: active (running) since Sat 2017-03-25 21:38:41 EDT; 11s ago
 Main PID: 3337 (java)
   CGroup: /system.slice/minecraft-server.service
           └─3337 /usr/bin/java -jar spigot-1.9.4.jar nogui

Mar 25 21:38:47 Server java[3337]: [21:38:47 INFO]: Zombie Aggressive Towards Villager: true
Mar 25 21:38:47 Server java[3337]: [21:38:47 INFO]: Experience Merge Radius: 3.0
Mar 25 21:38:47 Server java[3337]: [21:38:47 INFO]: Preparing start region for level 0 (Seed: -2292665518101882972)
Mar 25 21:38:48 Server java[3337]: [21:38:48 INFO]: Preparing spawn area: 58%
Mar 25 21:38:49 Server java[3337]: [21:38:49 INFO]: Preparing start region for level 1 (Seed: -2292665518101882972)
Mar 25 21:38:49 Server java[3337]: [21:38:49 INFO]: [WorldEdit] Enabling WorldEdit v6.1.3;7a097ca
Mar 25 21:38:49 Server java[3337]: [21:38:49 INFO]: WEPIF: Using the Bukkit Permissions API.
Mar 25 21:38:50 Server java[3337]: [21:38:50 INFO]: [WorldEdit] Using com.sk89q.worldedit.bukkit.adapter.impl.Spigot_v1_9_R2 as the Bukkit ada
Mar 25 21:38:50 Server java[3337]: [21:38:50 INFO]: Server permissions file permissions.yml is empty, ignoring it
Mar 25 21:38:50 Server java[3337]: [21:38:50 INFO]: Done (3.139s)! For help, type "help" or "?"
lines 1-17/17 (END)
1

Adding --noconsole solved my problem. Found the answer here: https://www.spigotmc.org/threads/high-cpu-usage-solved.87634/

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.