4

When I start Chromium the program just disappears shortly after the tabs have loaded.

I have a fresh install of ubuntu 11.10 that I installed it using the wubi installer. Chromium worked fine when I first installed it. Things I can remember doing before it stopped:

  • I installed 200+ ubuntu updates
  • I synced chrome with my google account (bookmarks etc)
  • Installed and removed eclipse

I have tried un-installing and re-installing Chromium but the problem persists.

Where can I look to diagnose the cause of the crashing?

UPDATE - Here's what the console spits out:

matt@ubuntu:~$ chromium-browser 

(chromium-browser:2023): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap",

(chromium-browser:2023): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap",

(chromium-browser:2023): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap",

(chromium-browser:2023): Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap",
[2023:2023:1515592300:ERROR:browser_main.cc(96)] Gtk: gtk_widget_size_allocate(): attempt to allocate widget with width -2147483648 and height 1026
chromium-browser: /build/buildd/cairo-1.10.2/src/cairo-surface.c:1287: cairo_surface_set_device_offset: Assertion `status == CAIRO_STATUS_SUCCESS' failed.
Aborted
matt@ubuntu:~$ 
  • 2
    run chromium from the command line and post any errors – Panther Dec 18 '11 at 19:32
  • updated. width of something seems to be set to nonsense value – matt burns Dec 18 '11 at 19:49
  • If no one has an answer, file a bug report. – Panther Dec 18 '11 at 19:53
  • bugs.launchpad.net/bugs/887850 – jacopoL Jan 12 '12 at 10:52
5

Short answer

  1. Start Chromium from a terminal with chromium-browser --password-store=basic
  2. Log in to a web page (in my case, gmail)
  3. Close Chromium
  4. It should now start normally.

Reason

I found the bug is already reported here. My default starting page was the gmail login page (it's password pages that cause the crash). I was able to start the program so that it stays open with the option '--password-store=basic'. Doing this seemed to fix some problem with my synced password keystore.

| improve this answer | |
1

What will help for many programms in config problems

In cases something really doesnt work u can try not removing but Purging what means deleting also configuration files of programm.

sudo apt-get purge chromium-browser

then try after installing again start and if not still working then delete folder of configuration for that programm for specific user in this case

sudo rm ~/.config/chromium

and then starting should reset all and work.

| improve this answer | |
0

Additionally to remove the

Gtk-WARNING **: Unable to locate theme engine in module_path: "pixmap",

error - try

sudo apt-get install gtk2-engines-pixbuf
| improve this answer | |

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.