6

My built-in microphone is not working properly on the programs I've tested it with like Google Chrome (Hangouts), Skype. But when I execute pactl load-module module-loopback I get the feedback perfectly.

Google Chrome (Hangouts) does not receive any audio. Skype receives but outputs a very low and buzzing sound.

I changed /etc/modprobe.d/alsa-base.conf to add options snd-hda-intel model=auto and options snd-hda-intel model=ideapad but that did not work (Internal microphone not working).

I am using Xubuntu 16.04.

My ALSA Info

Any suggestion?

0
10

My Lenovo G70-80 built-in microphone was not working. I followed this ubuntu wiki help page.

Under Increasing very low microphone input, point 5, Switch one of the input channels off solved my problem. This notebook has only one mono microphone so one channel should be switched off. It's not important which - left or right.

  1. Go to Input Devices tab and ensure you have the Internal Audio Analog Stereo or just Internal Audio Analog displayed by selecting All input devices from the Display drop-down list.

  2. Find the appropriate input device (microphone) and ensure its not muted - by unticking mute audio icon.

  3. Unlock channels so that they are not linked together - by pressing a padlock icon or chainlink icon. Slide the slider of Front Right all the way down to zero.

  4. Talk to the microphone observing input level on the bar just below the two sliders or at the Input tab of Gnome-volume-control.

  5. This should work when either channel is muted, though it is suggested to start with Front Right one.

5
  • 1
    After short time it is not working again. I set volume for microphone in pavucontrol for instance to 75%, but when I started talking in Skype it is set to very low value about 10%. May 11 '17 at 12:40
  • This really worked! In order to make use of the answer, people should really follow the link. Otherwise it's hard to understand the box, because the instructions are all about pavucontrol.
    – MERose
    Jul 11 '17 at 19:17
  • I install new version of Skype 5.4.0.1, but no improvement. When I test microphone with Pulse Audio Volume Control it works - volume control does not change it's value. I guess, that Skype controls microphone wrong. And I cannot find in Skype some option to inhibit it. Sep 17 '17 at 16:24
  • 1
    Finally this did the Job. May the gods be with you...
    – messerbill
    Sep 2 '18 at 23:10
  • This worked for me. I had a problem with using Google Meet within Google Chrome but however I have a problem. The recipients of the call told me that there is too much noise and static at their end whenever I speak. Please help.
    – Devvrath
    Jul 25 '20 at 6:57
3

Yup! I had the same problem in Ubuntu 16.10, where it was working perfectly on Skype but didn't work for chrome.

So I solved the problem just by reducing the Front Right slider under Input Devices on PulseAudio Volume Control.

Volume Control settings, Front Right slider all the way down

0
3

On my Lenovo Ideapad 310 and Skype I had to:

  1. Open pavucontrol (install it if missing with sudo apt-get install pavucontrol)

  2. Call someone or to Echo / Sound Test service (important step :) )

  3. Go to the Recording tab; you will see something like "Chrome input"

  4. In the Recording tab, unlock channels so that they are not linked together - by pressing a padlock icon or chainlink icon. Slide the slider of Front Right all the way down to zero.

Thanks to this - even after restart mic was working properly.

1
  • I had already tried to select the correct input device with the sound control in KDE's control panel (AFAIK from KMix) but it did not work. With pavucontrol I could actually see the input level and select the correct input device with the correct input stream. Jan 16 '19 at 9:29

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.