1

Issue:

 sudo update-initramfs -u
[sudo] password for abhishek: 
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-4.4.0-53-generic
W: Possible missing firmware /lib/firmware/i915/kbl_dmc_ver1.bin for module i915_bpo

I have already installed both https://01.org/linuxgraphics/downloads/skylake-guc-6.1 and https://01.org/linuxgraphics/downloads/skylake-dmc-1.26, as mentioned here.

Machine Info:

inxi -Fxz
System:    Host: neon Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: KDE Plasma 5.8.4 (Qt 5.7.0) Distro: neon 16.04 xenial
Machine:   System: HP (portable) product: HP Pavilion Notebook v: Type1ProductConfigId
           Mobo: HP model: 80A4 v: 91.1D Bios: Insyde v: F.79 date: 04/14/2016
CPU:       Dual core Intel Core i7-6500U (-HT-MCP-) cache: 4096 KB
           flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 10367
           clock speeds: max: 3100 MHz 1: 531 MHz 2: 502 MHz 3: 1521 MHz 4: 545 MHz
Graphics:  Card-1: Intel Sky Lake Integrated Graphics bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 940M] bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.01hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio:     Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-53-generic
Network:   Card-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
           driver: rtl8723be port: 4000 bus-ID: 03:00.0
           IF: wlo1 state: up mac: <filter>
           Card-2: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
           driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 04:00.0
           IF: eno1 state: down mac: <filter>
Drives:    HDD Total Size: 500.1GB (80.8% used) ID-1: /dev/sda model: Samsung_SSD_850 size: 500.1GB temp: 0C
Partition: ID-1: / size: 443G used: 362G (87%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
           ID-2: swap-1 size: 17.01GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda3
RAID:      No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors:   System Temperatures: cpu: 45.0C mobo: N/A
           Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info:      Processes: 250 Uptime: 58 min Memory: 3020.4/15886.3MB Init: systemd runlevel: 5 Gcc sys: 5.4.0
           Client: Shell (fish) inxi: 2.2.35 

dmesg: https://paste.ubuntu.com/23635753/

2

I believe the warning is harmless. The possible missing firmware is for brand-new Kaby Lake CPU (kbl in the file name), and you have a previous-gen Skylake CPU (which makes use of firmware with skl in the file name).

I have an even older CPU, and I get two such warnings (one for kbl firmware, the other for skl firmware), with no ill-effects that I can detect.

Do you have a particular problem with your CPU/GPU, or are you simply worried about the warning?

  • The dmesg shows a segfault in the end. – Abhishek Bhatia Dec 15 '16 at 22:20
  • The segault is completely unrelated (the baloo file content indexer has crashed for some reason). – Adrien Beau Dec 15 '16 at 22:22

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.