0

Hi i'm trying to setup a printer to be shared in my local network. I have two linux box with ubuntu 16.04 and KDE. I can print from the "server printing" machine to the printer with no problems. I used webcups to set up the printer to be used in the local network. I can access the printer in the "server printing" machine thru cups at the address "http://192.168.0.102:631/printers/ML-2160-Series". I can print a test page form a client machine using this address with no problem. Then I set up a printer using ethier using cups or the Printer manage utility from the KDE. Using the same address and port, I send a Test page and I get the following error: "SpliX Cannot open job". The contents of the error log in the printing server machine is:

E 
[16/Nov/2016:10:24:35 -0300] [Job 9] SpliX Cannot open job E 
[16/Nov/2016:10:24:35 -0300] [Job 9] SpliX Error while rendering the request. Check the previous message E 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Job stopped due to filter errors; please consult the error_log file for details. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] The following messages were recorded from 10:24:35 to 10:24:44 D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Adding start banner page "none". D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Queued on "ML-2160-Series" by "egonzalez". D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] File of type application/vnd.cups-raster queued by "egonzalez". D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Adding end banner page "none". D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] time-at-processing=1479302675 D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] 1 filters for job: D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] rastertoqpdl (application/vnd.cups-raster to printer/ML-2160-Series, cost 0) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] job-sheets=none,none D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[0]="ML-2160-Series" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[1]="9" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[2]="egonzalez" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[3]="Página de prueba" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[4]="1" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[5]="job-uuid=urn:uuid:2921c618-43ba-3a29-453f-c737f88931c7 job-originating-host-name=192.168.0.101 date-time-at-creation= date-time-at-processing= time-at-creation=1479302675 time-at-processing=1479302675" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] argv[6]="/var/spool/cups/d00009-001" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[0]="CUPS_CACHEDIR=/var/cache/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[1]="CUPS_DATADIR=/usr/share/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[2]="CUPS_DOCROOT=/usr/share/cups/doc-root" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[3]="CUPS_FONTPATH=/usr/share/cups/fonts" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[4]="CUPS_REQUESTROOT=/var/spool/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[5]="CUPS_SERVERBIN=/usr/lib/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[6]="CUPS_SERVERROOT=/etc/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[7]="CUPS_STATEDIR=/var/run/cups" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[8]="HOME=/var/spool/cups/tmp" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[9]="PATH=/usr/lib/cups/filter:/usr/bin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[10]="SERVER_ADMIN=root@PC-Natalia" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[11]="SOFTWARE=CUPS/2.1.3" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[12]="TMPDIR=/var/spool/cups/tmp" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[13]="USER=root" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[14]="CUPS_MAX_MESSAGE=2047" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[15]="CUPS_SERVER=/var/run/cups/cups.sock" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp
[16]="CUPS_ENCRYPTION=IfRequested" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[17]="IPP_PORT=631" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[18]="CHARSET=utf-8" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[19]="LANG=es_AR.UTF-8" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[20]="PPD=/etc/cups/ppd/ML-2160-Series.ppd" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[21]="RIP_MAX_CACHE=128m" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[22]="CONTENT_TYPE=application/vnd.cups-raster" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[23]="DEVICE_URI=usb://Samsung/ML-2160%20Series?serial=Z7C8B8GC8D00TTR" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[24]="PRINTER_INFO=Samsung ML-2160 Series" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[25]="PRINTER_LOCATION=PC-Natalia" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[26]="PRINTER=ML-2160-Series" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[27]="PRINTER_STATE_REASONS=none" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[28]="CUPS_FILETYPE=document" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[29]="FINAL_CONTENT_TYPE=printer/ML-2160-Series" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] envp[30]="AUTH_I****" D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Started filter /usr/lib/cups/filter/gziptoany (PID 4557) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Started filter /usr/lib/cups/filter/rastertoqpdl (PID 4558) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Started backend /usr/lib/cups/backend/usb (PID 4559) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX SpliX filter V. 2.0.0 by Aurélien Croc (AP²C) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX More information at: http://splix.ap2c.org D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX Compiled with: Threads=enabled (#=2, Cache=30), JBIG=enabled, BlackOptim=enabled D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX Monochrome printer Samsung ML-2160 with QPDL v. 3 D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX Cache controller thread loaded and is waiting for a job D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Set job-printer-state-message to "SpliX Cannot open job", current level=ERROR D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] PID 4557 (/usr/lib/cups/filter/gziptoany) did not catch or ignore signal 13. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] PID 4558 (/usr/lib/cups/filter/rastertoqpdl) stopped with status 4. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Hint: Try setting the LogLevel to "debug" to find out more. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] SpliX Cache controller unloaded. See ya D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Loading USB quirks from \"/usr/share/cups/usb\". D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Loaded 131 quirks. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Printing on printer with URI: usb://Samsung/ML-2160%20Series?serial=Z7C8B8GC8D00TTR D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] libusb_get_device_list=5 D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] STATE: +connecting-to-device D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] STATE: -connecting-to-device D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Printer found with device ID: MFG:Samsung;CMD:SPL,FWV,PIC,BDN,EXT;MDL:ML-2160 Series;CLS:PRINTER;MODE:SPL3,R000105;STATUS:BUSY; Device URI: usb://Samsung/ML-2160%20Series?serial=Z7C8B8GC8D00TTR D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Device protocol: 2 D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Enviando datos a la impresora. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Sent 0 bytes... D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Waiting for read thread to exit... D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Read thread still active, aborting the pending read... D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] Resetting printer. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] PID 4559 (/usr/lib/cups/backend/usb) exited with no errors. D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] End of messages D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] printer-state=3(idle) D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] printer-state-message="Enviando datos a la impresora." D 
[16/Nov/2016:10:24:44 -0300] [Job 9] printer-state-reasons=none

I can't find any solutions googling the internet. It looks like my client machine uses a different ptrotocol to print than the printer server and the server can't figure it out. I don know what else to do so any help is appreciated.

  • Hi everybody, I finally found the solution. – eddie1234 Nov 17 '16 at 10:36
  • Hi everybody, I finally found the solution. When setting the printer address in webcups I used hppt:192.168.0.102:631/printers/name_of_the_printer. This worked fine in a web browser. When I setup the printer in the printer panel I used the same address. But what I needed to used was :"ipp" instead of "hppt" in the printer address. I hope this helps anybody with a similar problem.Now I need to close this question If anybody helps met with this. I'm a new user and I don't know how to do it.Thanks a lot. – eddie1234 Nov 17 '16 at 10:45

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.