0

I have a laptop Thinkpad T520 with the dockstation Lenovo 4338-35 which has one USB 3.0 port (it's blue, marked with SS). However, my Linux Mint 17.2 (based on Ubuntu 14.04) does not recognize it.

$ lsusb -t
/:  Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/3p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/8p, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 0, Class=Communications, Driver=, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 1, Class=Communications, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 2, Class=CDC Data, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 3, Class=Communications, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 4, Class=CDC Data, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 5, Class=Communications, Driver=cdc_wdm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 6, Class=Communications, Driver=cdc_ncm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 7, Class=CDC Data, Driver=cdc_ncm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 8, Class=Communications, Driver=cdc_wdm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 9, Class=Communications, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 4: Dev 3, If 10, Class=CDC Data, Driver=cdc_acm, 480M
        |__ Port 5: Dev 4, If 0, Class=Chip/SmartCard, Driver=, 12M
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/3p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
        |__ Port 3: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=, 12M
        |__ Port 4: Dev 4, If 0, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
        |__ Port 4: Dev 4, If 1, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
        |__ Port 4: Dev 4, If 2, Class=Vendor Specific Class, Driver=, 12M
        |__ Port 4: Dev 4, If 3, Class=Application Specific Interface, Driver=, 12M
        |__ Port 5: Dev 5, If 0, Class=Hub, Driver=hub/7p, 480M
            |__ Port 5: Dev 7, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=ch341, 12M
            |__ Port 6: Dev 8, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 1.5M
        |__ Port 6: Dev 6, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
        |__ Port 6: Dev 6, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M

If I plug some device into USB 3.0 port, it appears under Port 5: Dev 5, If0, Class=Hub, Drive=hub/7p, 480M:

$ lsusb -t
....
/:  Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/3p, 480M
    |__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
        |__ Port 3: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=, 12M
        ....
        |__ Port 5: Dev 5, If 0, Class=Hub, Driver=hub/7p, 480M
            |__ Port 5: Dev 7, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=ch341, 12M
            |__ Port 6: Dev 8, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 1.5M
here-->     |__ Port 7: Dev 9, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 480M
        |__ Port 6: Dev 6, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
        |__ Port 6: Dev 6, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M

Device plugged into this port works normally, just like in any other (USB 2.0) port.

I've seen it other outputs people posted that USB 3.0 devices should appear with speed 5000M, but I have 480M only.

Some other outputs:

$ lsusb
Bus 002 Device 004: ID 17ef:1003 Lenovo Integrated Smart Card Reader
Bus 002 Device 003: ID 0bdb:1911 Ericsson Business Mobile Networks BV 
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 006: ID 04f2:b217 Chicony Electronics Co., Ltd Lenovo Integrated Camera (0.3MP)
Bus 001 Device 008: ID 0458:003a KYE Systems Corp. (Mouse Systems) NetScroll+ Mini Traveler / Genius NetScroll 120
Bus 001 Device 007: ID 1a86:7523 QinHeng Electronics HL-340 USB-Serial adapter
Bus 001 Device 005: ID 17ef:100a Lenovo ThinkPad Mini Dock Plus Series 3
Bus 001 Device 004: ID 0a5c:217f Broadcom Corp. BCM2045B (BDC-2.1)
Bus 001 Device 003: ID 147e:2016 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 4 port SATA IDE Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 2 port SATA IDE Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF119M [Quadro NVS 4200M] (rev ff)
03:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8188CE 802.11b/g/n WiFi Adapter (rev 01)
0d:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd MMC/SD Host Controller (rev 08)

Kernel version is 3.16:

$ uname -r
3.16.0-38-generic

Could anyone give some clue how to make it recognize as USB 3.0, please? Thanks.

  • Have you plugged in a USB 3.0 device? Cheers, Al – heynnema Aug 24 '16 at 0:02
  • I have, but the presence of usb 3.0 hub does not depend on whether something is plugged into. Anyway, the question has been answered here: unix.stackexchange.com/questions/305364/… , the thing is: docking station does not have USB 3.0 controller, it uses the laptop's controller. Mine doesn't have one. I was naive enough to believe that the docking station has its own one. – Dmitry Frank Aug 24 '16 at 15:57
  • So, just for clarification, your laptop has no USB 3.0 (blue) ports, but the docking station does have USB 3.0 ports? Cheers, Al – heynnema Aug 24 '16 at 16:08
  • @heynnema, yes, that's right. – Dmitry Frank Aug 24 '16 at 16:11

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.