1

I have ubuntu 32 bits.

My initial problem is freeze of xorg with

[    31.514] (EE) CHROME(0): [drm] Failed to open DRM device for pci:0000:00:01.0: No such file or directory

message in Xorg.0.log file

xorg.conf is :

Section "Device"
    Identifier    "carte1"
    Driver        "openchrome" #    zotac
    BusID        "PCI:00:01:0"  # zotac
EndSection

Driver "vesa" works, but is limited to 1024x768 mode.

dmesg seems strange :

[    8.539958] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810

[   10.890285] EXT4-fs (sda1): ....

There are more 2 seconds between drm initialisation and the next message. And no others drm posts then. drm kernel module is not loaded, despite it is possible manually with modeprobe.

It seems drm have some special file to create and don't make them.

I've disabled dri module at xorg.conf, but xorg stay frozen.

Thanks for your help


It's the same without xorg.conf.

I really think it's drm issue. On my thinkpad dmesg says :

[   12.139863] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810
....
[   12.188649] i915 0000:00:02.0: irq 43 for MSI/MSI-X
[   12.188657] [drm] Supports vblank timestamp caching Rev 1 (10.10.2010).
[   12.188659] [drm] Driver supports precise vblank timestamp query.
[   12.188707] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:00:02.0,olddecodes=io+mem,decodes=io+mem:owns=io+mem
....
[   12.671103] [drm] Enabling RC6 states: RC6 on, RC6p off, RC6pp off
[   12.912612] fbcon: inteldrmfb (fb0) is primary device
[   12.912675] Console: switching to colour frame buffer device 200x56
[   12.912706] fb0: inteldrmfb frame buffer device
[   12.912707] drm: registered panic notifier
[   12.914633] acpi device:00: registered as cooling_device4
[   12.914718] ACPI: Video Device [VID] (multi-head: yes  rom: no  post: no)
[   12.914759] input: Video Bus as /devices/LNXSYSTM:00/LNXSYBUS:00/PNP0A08:00/LNXVIDEO:00/input/input7
[   12.914841] [drm] Initialized i915 1.6.0 20080730 for 0000:00:02.0 on minor 0
....

and I can find two special files :

crw-rw----+ 1 root video 226,  0 juin  18 13:42 card0
crw-rw----  1 root video 226, 64 juin  18 13:42 controlD64

ZOTAC's dmesg gives only drm initialisation message, without gpu initialisation massage, as at thinkpad's listing at [ 12.914841]. The special dri files are not at ZOTAC, neither.

  • Have you try run it without xorg.conf file? Also, have you try to comment out «BusID» line? It should work without that line just fine. – Hi-Angel Jun 19 '16 at 4:51
  • Without xorg.conf it is the same. I really think it's drm issue. On my thinkpad dmesg says :[ 12.139863] [drm] Initialized drm 1.1.0 20060810 – Jacek Lempicki Jun 19 '16 at 6:17
  • Well, as everything should have worked even without xorg.conf, the best I can think of is to report a bug. So, move xorg.conf off, boot until the freeze, and report a bug with attachments of /var/log/Xorg.0.log and /var/log/syslog. I've heard VIA drivers just recently got a maintainer, until that nobody could even merge patches. So probably you'd need to upgrade the kernel and drivers… Idk, but I think bug report is the best way to get them working sooner — perhaps devs would advice a workaround. – Hi-Angel Jun 19 '16 at 7:05

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.