1

I'm using Ubuntu 12.04 and I'm connected with a Cisco switch Catalyst 2950 through a Serial(RS232) to USB console cable. The name of my serial port is ttyUSB0 according to following command result:

dmesg

[ 2545.722631] ch341 3-2:1.0: device disconnected
[ 2547.010185] usb 3-2: new full-speed USB device number 9 using xhci_hcd
[ 2547.139087] usb 3-2: New USB device found, idVendor=1a86, idProduct=7523
[ 2547.139097] usb 3-2: New USB device strings: Mfr=0, Product=2, SerialNumber=0
[ 2547.139102] usb 3-2: Product: USB2.0-Ser!
[ 2547.139754] ch341 3-2:1.0: ch341-uart converter detected
[ 2547.140802] usb 3-2: ch341-uart converter now attached to ttyUSB0

I configured minicom as follows:

| A -    Serial Device      : /dev/ttyUSB0                              |
| B - Lockfile Location     : /var/lock                                 |
| C -   Callin Program      : cisco                                     |
| D -  Callout Program      :                                           |
| E -    Bps/Par/Bits       : 9600 8N1                                  |
| F - Hardware Flow Control : No                                        |
| G - Software Flow Control : No   

I lunched that command, before starting minicom, to start ftdi_sio driver:

sudo modprobe ftdi_sio
lsmod | grep ftd

 ftdi_sio      53248 0  
 usbserial     53248 2 ch341,ftdi_sio

The problem is that i don't get any output, just that:

Welcome to minicom 2.7

OPTIONS: I18n
Compiled on Jan 1 2014, 17:13:19.
Port /dev/ttyUSB0, 10:06:48

Press CTRL-A Z for help on special keys

CTRL-A Z for help | 9600 8N1 | NOR | Minicom 2.7 | VT102 | Offline | ttyUSB0

That's it. If i lunch picocom i also get no output:

sudo picocom -l /dev/ttyUSB0
picocom v1.7

port is : /dev/ttyUSB0
flowcontrol : none baudrate is : 9600 parity is : none
databits are : 8
escape is : C-a
local echo is : no
noinit is : no
noreset is : no nolock is : yes
send_cmd is : sz -vv
receive_cmd is : rz -vv
imap is :
omap is :
emap is : crcrlf,delbs,

Terminal ready

If I lunch putty it's the same, no output. I tried to access to Switch Console using putty on windows and everything works perfect. On Ubuntu I also tried to connect the cable on 2.0 and 3.0 USB ports without good results.

I really don't know what to do anymore.

1

Problem solved. I followed this guide to solve my problem: http://blog.xentoo.info/2015/12/31/ubuntu-14-04-and-usb-to-serial-ch341-chinese-device-from-ebay/

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.