I am a new with Linux, having years experience with Windows servers/desktops and am having issues setting a static IP. I am using a method used for previous versions of Ubuntu, which doesn't seem to work with 16.04

I have used the command sudo nano /etc/network/interface and added the following

iface enp0s25 inet static
address 10.10.8.2
netmask 255.255.0.0
gateway 10.10.1.1
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4

I have rebooted the system and the Ethernet is pretty much dead, ping doesn't work at all. I have tried to modify /etc/NetworkManager/NetworkManager.conf and made the following changes

#dns=dnsmasq (comment out the dnsmasq)
[ifupdown]
managed=true (changed from false)

With this I can get Ethernet to work sporadically, however it eventually fails.

I have tried this configuration on two other machines plus a virtual machine as well and all have the same results. I can confirm these settings work fine when I install Windows on any of these machines. As well when I let DHCP auto configure, everything works fine no issues.

I figure I am missing something here, setting up a static IP should not be difficult at all.

  • the only thing I notice and it may have just been a typo here but I would change the Dns-nameservers to dns-nameservers probably not going to do anything to solve this issue but may stop other issues from happening – John Orion May 2 '16 at 0:20
  • Dns-nameservers is acceptable syntax wise so it shouldn't be an issue. When it was working with DHCP, did you run an ifconfig to check the interface name or did you assume it was enp0s25? Also do you have an auto enp0s25 at the top of your config file? If you don't its possible that the interface is just not coming up on boot. – Andrew May 2 '16 at 0:30
  • Please edit your question and post the exact content of your /etc/network/interfaces file. While editing your message, highlight the text of this file, then click on the {} code link on the top of the message editor so that it will properly format the text making it easier for us to read the content. Also do execute this command ip address and perform the same steps to {} (code format) that output. – L. D. James May 2 '16 at 4:05
up vote 67 down vote accepted

I had the same problem and this was my solution:

sudo nano /etc/network/interfaces

and paste (altering for your network) this under # The primary network interface:

auto enp0s25
iface enp0s25 inet static
address 192.168.0.16
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
dns-nameservers 8.8.4.4 8.8.8.8

You can get correct interface name using ifconfig -a

Shutdown your Virtual Machine and then!!! Go to network settings and click on refresh MAC address button a few times :)

enter image description here

and start your VM and you should get internet!

  • 2
    Great thanks I appreciate it. It seems to work now, with no problems. It is very solid right now! – TeeStar May 7 '16 at 2:07
  • In addition to the dns-nameservers fix, I had to use this fix: askubuntu.com/questions/574569/… My ISP is monkeybrains.net. – BSalita Aug 22 '16 at 23:38

Setting the static IP address as above in the accepted answer here works, but one has to flush the old IP addr setting and then restart networking.service:

sudo ip addr flush enp0s25
sudo systemctl restart networking.service

Then verify it is correct:

ip add
  • 2
    The flush was necessary to avoid the old address being present on the interface (based on ip addr). The systemctl restart works too, though ifdown and ifup on the interface will work more selectively. – RichVel Nov 28 '16 at 13:28
  • 2
    thx @Grant. adding flush made this work – nysander Feb 1 '17 at 13:19
  • 2
    In Ubuntu 16.04 and newer flush is necessary! – Diego Duarte May 2 '17 at 12:05
# interfaces(5) file used by ifup(8) and ifdown(8)
# auto lo
# iface lo inet loopback
auto enp2s0 
iface enp2s0 inet static
    address 172.16.9.124
    netmask 255.255.240.0
    gateway 172.16.0.9
dns-nameservers 8.8.8.8
  • 1
    ifcace should be iface on line 5 – twoleggedhorse Jun 28 '17 at 14:33
  • @twoleggedhorse: Fixed the typo for the answer but I had to add a few # in the first line because you cannot have an edit without at least 6 changed characters that are not whitespace – Andrei Rinea Nov 28 '17 at 17:11

sudo vim /etc/network/interfaces

    auto lo
    iface lo inet loopback
    auto eth0
    iface eth0 inet static
    address 192.168.1.10
    gateway 192.168.1.1
    netmask 255.255.255.0
    dns-nameservers 8.8.8.8

sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0

  • 8
    Hi @lanni654321, maybe you should edit your answer and add a few word, briefly explaining what you are doing and why? i think that would make your answer even more helpful, what do you think? – Tshilidzi Mudau Oct 14 '16 at 6:58

I had the same problem and the solution "was" simply... for me, at least.

auto ens160
iface ens160 inet static
address 172.31.0.164/22
netmask 255.255.252.0
gateway 172.31.0.2
network 172.31.0.0
broadcast 172.31.3.255
dns-nameservers 172.31.0.21 172.31.0.18

#Add internal route
up route add -net 172.16.168.0/21 gw 172.31.0.20 dev ens160

And, create an empty file with the name of the network interface in:

~$ touch /etc/network/interfaces.d/ens160

It works...

I had the same problem and this was my solution: Remove all empty lines at the end of the file /etc/network/interface.

Your Answer

 

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.