2

I have a XPS13 (9350) edition with a built-in SD card reader. Running Xenial Ubuntu. When I insert a SD card, nothing happens. The output of lspci -nnk:

3b:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader [10ec:525a] (rev 01)
    Subsystem: Dell RTS525A PCI Express Card Reader [1028:0704]
    Kernel driver in use: rtsx_pci
    Kernel modules: rtsx_pci

The output of blkid -o device:

/dev/mapper/nvme0n1p3_crypt
/dev/mapper/ubuntu--vg-root
/dev/nvme0n1p1
/dev/nvme0n1p2
/dev/nvme0n1p3
/dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1
/dev/nvme0n1

The output of lshw -C generic (just the device in question):

*-generic
       description: Unassigned class
       product: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:3b:00.0
       version: 01
       width: 32 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: bus_master cap_list
       configuration: driver=rtsx_pci latency=0
       resources: irq:276 memory:dc100000-dc100fff

I talked to someone else who also has Xenial running on their XPS13 and they mentioned that some capabilities are missing (i.e., they have pm msi pciexpress in addition to bus_master cap_list. They said that they have no problem with their SD card reader.

I'm a bit stumped as to what to do here. I found some threads that discuss issues with earlier Linux kernels (e.g., 4.3) that require compiling in some drivers. It's possible that something wasn't set up properly when I installed Xenial. I also had to upgrade the kernel to 4.6-997 (intel-drm-next branch) since there was a screen flicker bug on the 4.4 branch that ships with Xenial.

Does anyone have suggestions for what I should look at next. It's also possible the SD card reader is defective, but I'm not sure how to determine whether this is the case. Is there a simple way to test this?

  • Update: I do see the pm msi pciexpress in the capabilities list when running lshw with root privileges. However, I don't see mmc* devices under /dev. Is this a possible clue? – Brad Apr 29 '16 at 14:25
0

The SD card reader was broken. Replaced under warranty and it works now.

| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.