I recently get my first Wacom tablet, a Intuos Pen & Touch tablet, but unfortunately as it's a new tablet it doesn't work out of the box. So I followed the instruction on linux-wacom both for the kernel driver and X driver.

Finally by compiling them by myself I managed to have a quite strange result: the tablet is recognised only if the computer boot with the tablet unplugged and then plugged once the boot is finished. Then Gnome shell show a notification telling that the tablet is recognised but may not work properly and wacom section of the setting manager show the tablet. In that case the tablet work as a touch pad with the finger but when the pen touch the tablet the computer crash (or more exactly freeze until hard reboot).

I suspect the computer to use the HID/mouse driver, but I don't know how to fix it.

Some more informations:

lsusb:

Bus 004 Device 003: ID 056a:033c Wacom Co., Ltd 

syslog:

Dec 30 14:39:44 nicolas-desktop kernel: [ 7375.487566] usb 4-4: new full-speed USB device number 4 using ohci-pci
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.710782] usb 4-4: New USB device found, idVendor=056a, idProduct=033c
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.710797] usb 4-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.710804] usb 4-4: Product: Intuos PTS
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.710810] usb 4-4: Manufacturer: Wacom Co.,Ltd.
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.724972] input: Wacom Intuos PT S 2 Pen as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb4/4-4/4-4:1.0/0003:056A:033C.0009/input/input19
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.725449] wacom 0003:056A:033C.0009: hidraw3: USB HID v1.10 Device [Wacom Co.,Ltd. Intuos PTS] on usb-0000:00:02.0-4/input0
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.766574] input: Wacom Intuos PT S 2 Finger as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb4/4-4/4-4:1.1/0003:056A:033C.000A/input/input23
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.767187] input: Wacom Intuos PT S 2 Pad as /devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb4/4-4/4-4:1.1/0003:056A:033C.000A/input/input24
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop kernel: [ 7375.768369] wacom 0003:056A:033C.000A: hidraw4: USB HID v1.10 Device [Wacom Co.,Ltd. Intuos PTS] on usb-0000:00:02.0-4/input1
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop mtp-probe: checking bus 4, device 4: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb4/4-4"
Dec 30 14:39:45 nicolas-desktop mtp-probe: bus: 4, device: 4 was not an MTP device
Dec 30 14:39:49 nicolas-desktop colord-sane: io/hpmud/pp.c 627: unable to read device-id ret=-1
  • This sound as a bug in the newer driver. The best course of action is to contact the developers at sourceforge.net/p/linuxwacom/bugs --- the devs are quite responsive in my experience. – Rmano Dec 30 '15 at 15:42
up vote 0 down vote accepted

Linux-Wacom posted a new version here, which solved my problem. I suppose that all the newest version will come with this bug fixed.

Your Answer

 

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.