34

EDIT: Works for 16:04 as well

I am having trouble connecting my bluetooth speakers with a fresh 15.10 install. The speakers are connected however they are not listed as available audio device.

I tried to load the bluetooth module using:

sudo pactl load-module module-bluetooth-discover
Failure: Module initialization failed

The same speakers have worked perfectly on 14.04. Any ideas how I could properly load the module so I can use my speakers?

Solution in 16.10 is:

$ sudo aptitude install bluetooth pulseaudio-module-bluetooth

51

Solved by using SimFox3 answer in this thread.

Bug and possible solution: actually I found a bug in that make the headset unusable, it seems that the pulse audio module: module-bluetooth-discover works only if started after the X11 session is up. So I have a workaround.

Edit the file:

/etc/pulse/default.pa

and comment out (with an # at the beginning of the line) the following line:

#load-module module-bluetooth-discover

now edit the file:

/usr/bin/start-pulseaudio-x11

and after the lines:

   if [ x”$SESSION_MANAGER” != x ] ; then
        /usr/bin/pactl load-module module-x11-xsmp “display=$DISPLAY session_manager=$SESSION_MANAGER” > /dev/null
    fi

add the following line:

    /usr/bin/pactl load-module module-bluetooth-discover

This way the Pulse audio’s Bluetooth modules will not be downloaded at boot time but after x11 is started.

  • 2
    You are my hero! Did you submit this as a bug report somewhere? This fixed it for me. – select Nov 25 '15 at 23:48
  • fixed things for me too, thanks! – iandouglas Jan 19 '16 at 21:59
  • 3
    it works for 16.04 as well, believe or not this bug still exists and seems no one is going to fix this – Zippp Apr 23 '16 at 18:54
  • 1
    Great! The same problem in Debian 9 and the same solution... – multiplayer1080 Jun 29 '17 at 23:35
  • 2
    Is there an upstream or distro bug report for this? I can't seem to find it neither in Ubuntu nor Debian nor upstream... – bk138 Oct 18 '17 at 14:42

protected by Community Mar 24 '16 at 5:09

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality or spam answers that had to be removed, posting an answer now requires 10 reputation on this site (the association bonus does not count).

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.