4

I need some help here setting up my VPN. Everything is configured properly, but pptpd server fails to start. Here's what happens:

# /etc/init.d/pptpd status
 * /usr/sbin/pptpd is not running
# /etc/init.d/pptpd start
# /etc/init.d/pptpd restart
 * Restarting PoPToP Point to Point Tunneling Server pptpd                 [ OK ]
# /etc/init.d/pptpd status
 * /usr/sbin/pptpd is not running

I see that pptpd is not running, then I start it, nothing happens. I restart it instead, it says OK. When I check the status again, it still isn't running! I have a VPS running Ubuntu Server 14.04.1 LTS. I ran sudo apt-get upgrade and sudo apt-get update just now. I connect from my Windows 8.1 PC. All the config files are filled out according to this guide: Create VPN server using the Ubuntu VPS

Please help, I hope I posted enough information

Joe

5

This is a bug in 14.04, see: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/pptpd/+bug/1296835

Just check out the pptpd process with ps aux | grep pptpd, the status target of service pptpd just misleads you, and misleads everybody.

6

i know this already has correct answer but would like to point out how to solve this bug.

Just edit pptpd(/etc/init.d/pptpd) file and add simple "-p" after status_of_proc it should look like this.

status_of_proc -p "$PIDFILE" "$DAEMON" "$NAME" && exit 0 || exit $?

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.