1

I've recently installed 14.04 on a new system. All is up and running but ubuntu doesn't seem to want to recognize my nvidia card. It is recognized and display is active via VGA, but I am unable to set proper display resolution (1920x1080). Under Software and Updates --> Additional Drivers it lists "NVIDIA Corporation: Unknown". Currently have the nvidia 340 driver installed and showing active, but I am not getting access to all card functionality (display resolution in particular). I have gone through multiple driver purges and reinstalls to no avail. Any idea what's going on here??

Much appreciated. A

2
  • We may need to know exactly how you installed which drivers (subversion may matter), and if you had installed nvidia-settings of the same version too.
    – Takkat
    Oct 23, 2014 at 6:47
  • Thank you for the reply. I installed via ppa as the following sudo add-get-repository ppa:xorg-edgers/ppa sudu apt-get update sudo apt-get upgrade I did not install nvidia-settings... thank you for the assistance! sudo apt-get install nvidia-340
    – AndrewLNX
    Oct 23, 2014 at 17:20

2 Answers 2

1

Together with the latest proprietary nvidia driver we may also install nvidia-settings from the xorg-edgers ppa. This ensures the setting application matches our driver version.

Then we may change the screen resolution from the XServer Display Configuration tab:

enter image description here

Note that on installing from xorg-edgers ppa we should take care to only install the nvidia drivers but not other X components also maintained by this ppa because these may introduce instabilities to our system. In case we had accidentaly run an upgrade on all packages we need to run ppa-purge to restore to default packages.

Then we may again add the ppa, install the nvidia driver only to then deactivate the ppa again. This makes sure we do not install possibly unstable other X components.

0

Assistance much appreciated. I followed your guidance, reinstalling the driver, and still had the same issue. I decided to do a fresh install with 14.10 today and the problem looks to be resolved. The card is recognized properly and I'm able to adjust to 1920x1080 resolution through the advanced settings in nvidia settings. Thanks for the help!

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.