2

I am trying to play audio from an Ubuntu 14.04 Dell Precision M3800 through a Dell U2414H monitor; the monitor has HDMI and DisplayPort connectivity and has an audio out feature; it can supply analogue audio from the HDMI / DisplayPort feed. This audio works but is at the wrong bitrate; a video demonstrating this problem can be seen here. This happens via HDMI and DisplayPort.

What should be A 440Hz comes out of the speakers plugged into the screen as 527.9Hz. This ratio seems quite close to the ratio between two adjacent bitrates (eg. 32kHz->41kHz).

Some system info:

pacmd:

$ pacmd list-sinks

Welcome to PulseAudio! Use "help" for usage information.
>>> 2 sink(s) available.
  * index: 1
    name: <alsa_output.pci-0000_00_1b.0.analog-stereo>
    driver: <module-alsa-card.c>
    flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
    state: SUSPENDED
    suspend cause: IDLE 
    priority: 9959
    volume: 0:  56% 1:  56%
            0: -14.99 dB 1: -14.99 dB
            balance 0.00
    base volume: 100%
                 0.00 dB
    volume steps: 65537
    muted: no
    current latency: 0.00 ms
    max request: 0 KiB
    max rewind: 0 KiB
    monitor source: 2
    sample spec: s16le 2ch 44100Hz
    channel map: front-left,front-right
                 Stereo
    used by: 0
    linked by: 0
    configured latency: 0.00 ms; range is 1.00 .. 371.52 ms
    card: 2 <alsa_card.pci-0000_00_1b.0>
    module: 7
    properties:
        alsa.resolution_bits = "16"
        device.api = "alsa"
        device.class = "sound"
        alsa.class = "generic"
        alsa.subclass = "generic-mix"
        alsa.name = "ALC668 Analog"
        alsa.id = "ALC668 Analog"
        alsa.subdevice = "0"
        alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
        alsa.device = "0"
        alsa.card = "2"
        alsa.card_name = "HDA Intel PCH"
        alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf7a18000 irq 53"
        alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
        device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0"
        sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card2"
        device.bus = "pci"
        device.vendor.id = "8086"
        device.vendor.name = "Intel Corporation"
        device.product.id = "8c20"
        device.product.name = "Lynx Point High Definition Audio Controller"
        device.form_factor = "internal"
        device.string = "front:2"
        device.buffering.buffer_size = "65536"
        device.buffering.fragment_size = "32768"
        device.access_mode = "mmap+timer"
        device.profile.name = "analog-stereo"
        device.profile.description = "Analogue Stereo"
        device.description = "Built-in Audio Analogue Stereo"
        alsa.mixer_name = "Realtek ALC668"
        alsa.components = "HDA:10ec0668,1028060d,00100003"
        module-udev-detect.discovered = "1"
        device.icon_name = "audio-card-pci"
    ports:
        analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown)
            properties:
                device.icon_name = "audio-speakers"
        analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no)
            properties:
                device.icon_name = "audio-headphones"
    active port: <analog-output-speaker>
    index: 3
    name: <alsa_output.pci-0000_00_03.0.hdmi-stereo>
    driver: <module-alsa-card.c>
    flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY
    state: SUSPENDED
    suspend cause: IDLE 
    priority: 9950
    volume: 0: 100% 1: 100%
            0: 0.00 dB 1: 0.00 dB
            balance 0.00
    base volume: 100%
                 0.00 dB
    volume steps: 65537
    muted: no
    current latency: 0.00 ms
    max request: 0 KiB
    max rewind: 0 KiB
    monitor source: 5
    sample spec: s16le 2ch 44100Hz
    channel map: front-left,front-right
                 Stereo
    used by: 0
    linked by: 0
    configured latency: 0.00 ms; range is 1.00 .. 371.52 ms
    card: 0 <alsa_card.pci-0000_00_03.0>
    module: 5
    properties:
        alsa.resolution_bits = "16"
        device.api = "alsa"
        device.class = "sound"
        alsa.class = "generic"
        alsa.subclass = "generic-mix"
        alsa.name = "HDMI 0"
        alsa.id = "HDMI 0"
        alsa.subdevice = "0"
        alsa.subdevice_name = "subdevice #0"
        alsa.device = "3"
        alsa.card = "0"
        alsa.card_name = "HDA Intel HDMI"
        alsa.long_card_name = "HDA Intel HDMI at 0xf7a1c000 irq 52"
        alsa.driver_name = "snd_hda_intel"
        device.bus_path = "pci-0000:00:03.0"
        sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:03.0/sound/card0"
        device.bus = "pci"
        device.vendor.id = "8086"
        device.vendor.name = "Intel Corporation"
        device.product.id = "0c0c"
        device.product.name = "Haswell HD Audio Controller"
        device.form_factor = "internal"
        device.string = "hdmi:0"
        device.buffering.buffer_size = "65536"
        device.buffering.fragment_size = "32768"
        device.access_mode = "mmap+timer"
        device.profile.name = "hdmi-stereo"
        device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI)"
        device.description = "Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)"
        alsa.mixer_name = "Intel Haswell HDMI"
        alsa.components = "HDA:80862807,80860101,00100000"
        module-udev-detect.discovered = "1"
        device.icon_name = "audio-card-pci"
    ports:
        hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset 0 usec, available: yes)
            properties:
                device.icon_name = "video-display"
                device.product.name = "DELL U2414H"
    active port: <hdmi-output-0>
>>> 

asound:

$ cat /proc/asound/card0/codec#0

Codec: Intel Haswell HDMI
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 0)
Vendor Id: 0x80862807
Subsystem Id: 0x80860101
Revision Id: 0x100000
No Modem Function Group found
Default PCM:
    rates [0x0]:
    bits [0x0]:
    formats [0x0]:
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
State of AFG node 0x01:
  Power states:  D0 D3 CLKSTOP EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0, Clock-stop-OK
GPIO: io=0, o=0, i=0, unsolicited=0, wake=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x6611: 8-Channels Digital
  Converter: stream=2, channel=0
  Digital: Enabled GenLevel KAE
  Digital category: 0x2
  IEC Coding Type: 0x0
  PCM:
    rates [0x7f0]: 32000 44100 48000 88200 96000 176400 192000
    bits [0x1e]: 16 20 24 32
    formats [0x5]: PCM AC3
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x6611: 8-Channels Digital
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled KAE
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
  PCM:
    rates [0x7f0]: 32000 44100 48000 88200 96000 176400 192000
    bits [0x1e]: 16 20 24 32
    formats [0x5]: PCM AC3
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D3, actual=D3
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x6611: 8-Channels Digital
  Converter: stream=0, channel=0
  Digital: Enabled KAE
  Digital category: 0x0
  IEC Coding Type: 0x0
  PCM:
    rates [0x7f0]: 32000 44100 48000 88200 96000 176400 192000
    bits [0x1e]: 16 20 24 32
    formats [0x5]: PCM AC3
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D3, actual=D3
Node 0x05 [Pin Complex] wcaps 0x40778d: 8-Channels Digital Amp-Out CP
  Control: name="HDMI/DP,pcm=3 Jack", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=0, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=3
  Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
  Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
  Pincap 0x0b000094: OUT Detect HBR HDMI DP
  Pin Default 0x18560010: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=01, enabled=1
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
  Devices: 0
  Connection: 3
     0x02* 0x03 0x04
Node 0x06 [Pin Complex] wcaps 0x40778d: 8-Channels Digital Amp-Out CP
  Control: name="HDMI/DP,pcm=7 Jack", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=1, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=1, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=7
  Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
  Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
  Pincap 0x0b000094: OUT Detect HBR HDMI DP
  Pin Default 0x18560010: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x40: OUT
  Unsolicited: tag=02, enabled=1
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
  Devices: 0
  Connection: 3
     0x02 0x03* 0x04
Node 0x07 [Pin Complex] wcaps 0x40778d: 8-Channels Digital Amp-Out CP
  Control: name="HDMI/DP,pcm=8 Jack", index=0, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Default", index=2, device=0
  Control: name="IEC958 Playback Switch", index=2, device=0
  Control: name="ELD", index=0, device=8
  Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
  Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
  Pincap 0x0b000094: OUT Detect HBR HDMI DP
  Pin Default 0x18560010: [Jack] Digital Out at Int HDMI
    Conn = Digital, Color = Unknown
    DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
  Pin-ctls: 0x00:
  Unsolicited: tag=03, enabled=1
  Power states:  D0 D3 EPSS
  Power: setting=D0, actual=D0
  Devices: 0
  Connection: 0
  In-driver Connection: 3
     0x02 0x03 0x04
Node 0x08 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono

Any ideas what to do?

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.