73

I'm getting 100% CPU usage at startup consistently by apport-gtk as shown here.

screenshot

According to Apport wiki shouldn't even be running on my machine since it's not a beta version (although I upgraded from 14.04 LTS Beta 2 to the release version).

Finally, I have tried the following to no avail:

  1. Disable apport as described here

    $ cat /etc/default/apport                                                                                       
    # set this to 0 to disable apport, or to 1 to enable it
    # you can temporarily override this with
    # sudo service apport start force_start=1
    enabled=0
    
  2. I've disabled all options in System Settings > Security & Privacy > Diagnostics tab as shown below.

    screenshot

Brief system info:

$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 14.04 LTS
Release:        14.04
Codename:       trusty

$ uname -a
  Linux architect 3.13.0-24-generic #46-Ubuntu SMP Thu Apr 10 19:11:08 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

I've run out of ideas and am not sure what I can do to fix this issue. Any ideas?

4
  • 1
    just kill the apport-gtk process. Apr 24, 2014 at 4:39
  • The processes (4 of 'em as shown) go away by themselves after like 15-20 seconds so I don't want to kill them, not to mention having to start the computer by killing something every time would be weird ;). Apr 24, 2014 at 13:43
  • Do you really need it? I removed apport with apt-get.
    – user354998
    Dec 5, 2014 at 13:07
  • 3
    sudo apt remove apport
    – ccpizza
    Feb 6, 2019 at 20:29

1 Answer 1

97

Take a look and delete all files in /var/crash/:

rm /var/crash/*

I suddenly had the same problem apport-gtk taking 100% on every restart.

Seemed there was a huge (2GB+) bogus crash file in /var/crash/ that couldn't be parsed. After several minutes of waiting I always ended up with this rather mysterious dialog:

This problem report is damaged and cannot be processed. Error('Incorrect padding',)

After I deleted the file in /var/crash/ both issues were gone.

5
  • Maybe relevant: bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/apport/+bug/970837
    – demel
    Jul 16, 2014 at 19:19
  • 1
    Unfortunately I had to re-install for some reason soon after I posted the question. After the new installation, it's working perfectly fine. If I have to guess, I'd blame it on the fact that my installation was an upgrade to 14.04 from beta 2. I guess that screwed apport somehow. Jul 19, 2014 at 10:10
  • 1
    A re-install will clear /var/crash/* as well, but to solve the issue a manual clear is much easier.
    – Janghou
    Sep 25, 2014 at 9:59
  • apport-gtk was taking up 100% of my cpu usage when starting the Atom text editor, and Atom was extremely slow to load or quit. After clearing /var/crash it works perfectly for me
    – rviertel
    Oct 19, 2016 at 17:08
  • I get intermittent things with apport-gtk taking 100% CPU, maybe it is error reporting but it is driving my laptop crazy. It's like I have headphones on, take my headphones off, and I hear my laptop fans going insane. Maybe this is related to me being a webdeveloper and crashing chrome tabs? Will have to try this answer, but it doesn't happen for me on every startup, it's like after I crash something
    – Colin D
    Oct 3, 2020 at 0:22

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.