26

I tried to enter the following command

add-apt-repository ppa:ondrej/php5
You are about to add the following PPA to your system:
 This branch follows latest PHP packages as maintained by me & rest of the Debian pkg-php team.

You can get more information about the packages at https://sury.org

If you need to stay with PHP 5.4 you can use the oldstable PHP repository:

    ppa:ondrej/php5-oldstable
...
gpg: keyring `/tmp/tmpy7ajyf/secring.gpg' created
gpg: keyring `/tmp/tmpy7ajyf/pubring.gpg' created
gpg: requesting key E5267A6C from hkp server keyserver.ubuntu.com
gpg: /tmp/tmpy7ajyf/trustdb.gpg: trustdb created
gpg: key E5267A6C: public key "Launchpad PPA for Ond\xc5\x99ej Surý" imported
gpg: Total number processed: 1
gpg:               imported: 1  (RSA: 1)
Exception in thread Thread-1:
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python3.3/threading.py", line 639, in _bootstrap_inner
    self.run()
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/ppa.py", line 141, in run
    self.add_ppa_signing_key(self.ppa_path)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/ppa.py", line 238, in add_ppa_signing_key
    tmp_export_keyring, signing_key_fingerprint, tmp_keyring_dir):
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/ppa.py", line 190, in _verify_fingerprint
    got_fingerprints = self._get_fingerprints(keyring, keyring_dir)
  File "/usr/lib/python3/dist-packages/softwareproperties/ppa.py", line 182, in _get_fingerprints
    output = subprocess.check_output(cmd, universal_newlines=True)
  File "/usr/lib/python3.3/subprocess.py", line 575, in check_output
    output, unused_err = process.communicate(timeout=timeout)
  File "/usr/lib/python3.3/subprocess.py", line 909, in communicate
    stdout = _eintr_retry_call(self.stdout.read)
  File "/usr/lib/python3.3/subprocess.py", line 476, in _eintr_retry_call
    return func(*args)
  File "/usr/lib/python3.3/encodings/ascii.py", line 26, in decode
    return codecs.ascii_decode(input, self.errors)[0]
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xc5 in position 92: ordinal not in range(128)

I am trying to install php5.5.

Is there a work around for this bug ?

Or how to fix this ?

The contents of locale ad locale -a

locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
LANG=en.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="en.UTF-8"
LC_NUMERIC="en.UTF-8"
LC_TIME="en.UTF-8"
LC_COLLATE="en.UTF-8"
LC_MONETARY="en.UTF-8"
LC_MESSAGES="en.UTF-8"
LC_PAPER="en.UTF-8"
LC_NAME="en.UTF-8"
LC_ADDRESS="en.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en.UTF-8"
LC_ALL=
locale -a
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_COLLATE to default locale: No such file or directory
C
C.UTF-8
POSIX

 locale -a
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_COLLATE to default locale: No such file or directory
C
C.UTF-8
POSIX
4
  • Can't you install it from here?
    – Wilf
    Dec 20, 2013 at 20:59
  • this is a server all I have is the command line Dec 20, 2013 at 21:01
  • Have you tried as it suggested and use ppa:ondrej/php5-oldstable ? Also try updating python-software-properties
    – Wilf
    Dec 20, 2013 at 21:16
  • oldstable does the same thing Dec 20, 2013 at 21:20

1 Answer 1

46

The locale -a output suggests that you have no enabled utf-8 locales. Try running:

sudo locale-gen en_US.UTF-8
export LANG=en_US.UTF-8

Looking more closely C.UTF-8 is available, you can try only switching to that:

export LANG=C.UTF-8
6
  • I tried to set that, but that didn't work. Thanks for the suggestion Dec 20, 2013 at 21:09
  • @SamFisher83 What is the output of locale ? And what is the output of locale -a ?
    – falconer
    Dec 20, 2013 at 21:15
  • I edited my main post Dec 20, 2013 at 21:19
  • @SamFisher83 I updated my answer.
    – falconer
    Dec 20, 2013 at 21:30
  • 1
    It helped for me, thanks!! At the beginning of my vagrant provision shell script I added "export" of all the lines that "locale -a" shows :-)
    – starikovs
    Oct 3, 2014 at 6:50

You must log in to answer this question.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged .