2

Ubuntu 13.10 is causing me major headaches with my AMD/ATI HD 5770 GPU. Below is a list of problems I am currently encountering.

1) The boot time is extended by at least 25s after installing catalyst 13.11 beta. Using open source radeon drivers, my boot time till the login screen is ~10s. With catalyst 13.11 beta installed, the boot time increases to ~35s. This was not the case in Ubuntu 13.04, 12.10 or 12.04. I have done the driver installation manually (instructions from wiki.cchtml.com) and using software center and there is no difference. I have not tried the catalyst 13.8 beta driver.

2) The delay between logging in and unity being displayed is ~10-15s for BOTH open source and proprietary drivers. During the delay, it's just a black screen. Whenever I logout, there is again a ~10-15s delay with the login screen appearing stuck before lightdm allows me to enter my password again. This is ridiculous!

Yes, I could stick with open source radeon drivers but I would like to install Steam and play my Valve collection on the machine. Is anybody else encountering similar issues?

2

If you don't use hibernation try to edit /etc/initramfs-tools/conf.d/resume and put # in front of

RESUME=XXXX
1

For Ubuntu 13.10 64bits, use the latest beta driver : http://www2.ati.com/drivers/beta/amd-catalyst-13.11-betav1-linux-x86.x86_64.zip

  • Yes, thanks for the correction. I have since installed the beta 13.11 driver. The black screen issue is now gone but the noticeable delay in bootup and login is still there. – NahsiN Nov 2 '13 at 1:59
  • I had the exact same problem - black screen on login. i can confirm that the beta drivers fix the issue. To save a complete re-install, you can use a boot disk, copy the unzipped file onto the hd, make it executable, then boot back using the hd, at the blank screen use ctrl+alc+f2, then cd to the file, and ./ run it. you may need to use sudo nautilus to mount the hd in write mode to copy the file over. -ralph – user216215 Nov 15 '13 at 23:36
  • I have nvidia graphics card and am facing the delay mentioned in point 3 ever since i upgraded to 13.10. Any help? or would you suggest I open a different quest? – charlie Nov 21 '13 at 6:56

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.