0

my DELL microphone is not working with skype. i did following echo "options snd-hda-intel model=6stack-dell" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/alsa-base.conf > /dev/null and reboot

problem not solved. thank you.

  • From where you got that those commands will solve your problem? also,a hint about what flavor (Ubuntu, Lubuntu, Kubuntu, etc) you are using. GNOME3 or Unity? 12.04, 12.10, 13.04, 10.04? Skype version? – Braiam Aug 1 '13 at 12:23
  • have you solved it? – user47206 Nov 7 '14 at 16:19
1

Does your microphone work in any other applications?

Test it by taking a look at sound preferences (right click on volume app to bring them up) Under Input you should see some bars changing on microphone activity.

If it works, disable the 'Allow Skype to automatically adjust my mixer levels' option in Skype Options>Sound Devices. Then open a terminal enter: alsamixer Pressing F4 brings you to capture devices. Make sure that your microphone level is up and is not muted (toggle mute with M).

Installing pavucontrol (which worked for a user in this bug report) might proveto be a better option than alsamixer. You can install it by running the command sudo apt-get install pavucontrol.

If it doesn't work, try fiddling with the options in the sound preferences window (if you haven't already). Check wether under Hardware tab you can see anything about inputs.

If you couldn't solve the problem, please post output of aplay -l and arecord -l here.

  • i am using Ubuntu 12.10, i did not find microphone option in input in sound settings. only analog input is present. – user179437 Aug 1 '13 at 12:48
  • aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 – user179437 Aug 1 '13 at 12:49
  • arecord -l **** List of CAPTURE Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 – user179437 Aug 1 '13 at 12:50
  • sound recorder application also not recording – user179437 Aug 1 '13 at 12:55
  • @user179437 Please ask a new question instead of using comments. – edwin Aug 1 '13 at 13:04

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.