1

I just bought a NUC10i5FNH and installed Ubuntu 21.10 and i don't have sounds. In parameters i can see this ("Sortie fictive" == "Dummy sound"):

screenshot of dummy sound

Note this computer have a HDMI output only.

Sometime (rarely) sound works, and in place of "Dummy sound", i can see HDMI sound output (something like this).

I followed some other answers without success. There is some information :

salon@salon-NUC10i5FNH:~$ lsmod | grep snd_hda_intel
snd_hda_intel          53248  1
snd_intel_dspcfg       28672  2 snd_hda_intel,snd_sof_intel_hda_common
snd_hda_codec         147456  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_soc_hdac_hda
snd_hda_core           94208  7 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_ext_core,snd_hda_codec,snd_sof_intel_hda_common,snd_soc_hdac_hda,snd_sof_intel_hda
snd_pcm               118784  10 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,soundwire_intel,snd_sof,snd_sof_intel_hda_common,snd_compress,snd_soc_core,snd_hda_core,snd_pcm_dmaengine
snd                    94208  13 snd_seq,snd_seq_device,snd_hda_codec_hdmi,snd_hwdep,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_timer,snd_compress,snd_soc_core,snd_pcm,snd_rawmidi
salon@salon-NUC10i5FNH:~$ lspci -nnk | grep -A2 Audio
00:1f.3 Audio device [0403]: Intel Corporation Comet Lake PCH-LP cAVS [8086:02c8]
    Subsystem: Intel Corporation Comet Lake PCH-LP cAVS [8086:2081]
    Kernel driver in use: snd_hda_intel
salon@salon-NUC10i5FNH:~$ tail /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
options snd-usb-ua101 index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard
options snd-usb-audio index=-2
options snd-hda-intel model=auto

More here (alsa-info) : http://alsa-project.org/db/?f=342abfa7a51ddcfecd57a0ea7b6b5bdeab934244

What can i do to make sound working ?

6
  • See my answer at askubuntu.com/questions/1365905/… and see if it works for you... even though you don't have a Dell... Report back.
    – heynnema
    Oct 19, 2021 at 23:07
  • Hello @heynnema, sadly, it doesn't work. I think i will reinstall a 20.04 LTS and cross my fingers :(
    – bux
    Oct 20, 2021 at 7:10
  • :( Tried with Ubuntu 21.10, 20.04, Debian 11 and Fedora 34. Sound don't work each time ...
    – bux
    Oct 20, 2021 at 8:36
  • When you added the line from my other answer, did you just add the line, or did you modify the existing model= line to change from auto to dell-headset-multi? Did you reboot after?
    – heynnema
    Oct 20, 2021 at 13:02
  • @heynnema i modified the line and rebooted yes
    – bux
    Oct 21, 2021 at 14:13

1 Answer 1

0

Surprisingly, after running the program pavucontrol, HDMI sound card is permanently seen. Sound works fine now.

1
  • I have the same problem, but this doesn't fix it for me :-( Dec 3, 2021 at 16:21

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.