0

I have a dual-boot (Windows 10) Acer Aspire A715-71G Notebook with an Nvidia GeForce GTX 1050 Mobile GPU and I am trying to connect it with additional monitors to extend the view. When I plug in the HDMI cable of the additional monitor to my laptop and restart my computer, the additional monitor works perfectly until I enter my password. After I enter my desktop, the additional monitor stops working. Inside the Displays menu, no additional monitor can be found or selected.

Further system info:

  1. 18.04.1-Ubuntu
  2. 5.3.0-53-generic
  3. x86_64
  4. NVIDIA-SMI 440.26 | Driver Version: 440.26

Thank you for your time


$ xrandr

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192
XWAYLAND0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 340mm x 190mm
   1920x1080     59.96*+
[     4.911] 
X.Org X Server 1.20.4
X Protocol Version 11, Revision 0
[     4.911] Build Operating System: Linux 4.4.0-148-generic x86_64 Ubuntu
[     4.911] Current Operating System: Linux ntelo-ubuntu 5.3.0-53-generic #47~18.04.1-Ubuntu SMP Thu May 7 13:10:50 UTC 2020 x86_64
[     4.911] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-5.3.0-53-generic root=UUID=c5036a4f-9146-4382-be4f-313a205c567e ro quiet splash vt.handoff=1
[     4.911] Build Date: 02 May 2019  08:06:54AM
[     4.911] xorg-server-hwe-18.04 2:1.20.4-1ubuntu3~18.04.1 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
[     4.911] Current version of pixman: 0.34.0
[     4.911]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
    to make sure that you have the latest version.
[     4.911] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
    (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
    (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[     4.912] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Jul  4 21:34:44 2020
[     4.912] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[     4.913] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[     4.913] (==) No screen section available. Using defaults.
[     4.913] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[     4.913] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[     4.914] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
    Using a default monitor configuration.
[     4.914] (==) Automatically adding devices
[     4.914] (==) Automatically enabling devices
[     4.914] (==) Automatically adding GPU devices
[     4.914] (==) Automatically binding GPU devices
[     4.914] (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 0x1fffff
[     4.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[     4.914]    Entry deleted from font path.
[     4.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
[     4.914]    Entry deleted from font path.
[     4.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[     4.914]    Entry deleted from font path.
[     4.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
[     4.914]    Entry deleted from font path.
[     4.914] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[     4.914]    Entry deleted from font path.
[     4.914] (==) FontPath set to:
    /usr/share/fonts/X11/misc,
    /usr/share/fonts/X11/Type1,
    built-ins
[     4.914] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[     4.914] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
    If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[     4.914] (II) Loader magic: 0x56097ec15020
[     4.914] (II) Module ABI versions:
[     4.914]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[     4.914]    X.Org Video Driver: 24.0
[     4.914]    X.Org XInput driver : 24.1
[     4.914]    X.Org Server Extension : 10.0
[     4.914] (++) using VT number 7

[     4.914] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and -keeptty was not provided, disabling logind integration
[     4.915] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[     4.961] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[     4.974] (**) OutputClass "nvidia" ModulePath extended to "/usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules"
[     4.974] (**) OutputClass "Nvidia Prime" ModulePath extended to "/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg,/usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg,/usr/lib/xorg/modules"
[     4.974] (**) OutputClass "Nvidia Prime" setting /dev/dri/card1 as PrimaryGPU
[     4.975] (--) PCI: (0@0:2:0) 8086:591b:1025:119b rev 4, Mem @ 0xa2000000/16777216, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00005000/64, BIOS @ 0x????????/131072
[     4.976] (--) PCI:*(1@0:0:0) 10de:1c8d:1025:1197 rev 161, Mem @ 0xa3000000/16777216, 0x90000000/268435456, 0xa0000000/33554432, I/O @ 0x00004000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[     4.976] (II) LoadModule: "glx"
[     4.976] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[     4.982] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[     4.983]    compiled for 1.20.4, module version = 1.0.0
[     4.983]    ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[     4.983] (II) Applying OutputClass "nvidia" to /dev/dri/card1
[     4.983]    loading driver: nvidia
[     4.983] (II) Applying OutputClass "Nvidia Prime" to /dev/dri/card1
[     4.983]    loading driver: nvidia
[     5.243] (==) Matched nvidia as autoconfigured driver 0
[     5.243] (==) Matched nouveau as autoconfigured driver 1
[     5.243] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[     5.243] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[     5.243] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 4
[     5.243] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[     5.243] (II) LoadModule: "nvidia"
[     5.243] (II) Loading /usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg/nvidia_drv.so
[     5.248] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[     5.248]    compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[     5.248]    Module class: X.Org Video Driver
[     5.248] (II) LoadModule: "nouveau"
[     5.249] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[     5.251] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[     5.251]    compiled for 1.20.4, module version = 1.0.16
[     5.251]    Module class: X.Org Video Driver
[     5.251]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[     5.251] (II) LoadModule: "modesetting"
[     5.251] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[     5.251] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[     5.251]    compiled for 1.20.4, module version = 1.20.4
[     5.251]    Module class: X.Org Video Driver
[     5.251]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[     5.251] (II) LoadModule: "fbdev"
[     5.251] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[     5.252] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[     5.252]    compiled for 1.20.1, module version = 0.5.0
[     5.252]    Module class: X.Org Video Driver
[     5.252]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[     5.252] (II) LoadModule: "vesa"
[     5.252] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[     5.252] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[     5.252]    compiled for 1.20.1, module version = 2.4.0
[     5.252]    Module class: X.Org Video Driver
[     5.252]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[     5.253] (II) NVIDIA dlloader X Driver  440.26  Sun Oct 13 17:46:52 UTC 2019
[     5.253] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[     5.253] (II) NOUVEAU driver Date:   Mon Jan 28 23:25:58 2019 -0500
[     5.253] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[     5.253]    RIVA TNT            (NV04)
[     5.253]    RIVA TNT2           (NV05)
[     5.253]    GeForce 256         (NV10)
[     5.253]    GeForce 2           (NV11, NV15)
[     5.253]    GeForce 4MX         (NV17, NV18)
[     5.253]    GeForce 3           (NV20)
[     5.253]    GeForce 4Ti         (NV25, NV28)
[     5.253]    GeForce FX          (NV3x)
[     5.253]    GeForce 6           (NV4x)
[     5.253]    GeForce 7           (G7x)
[     5.253]    GeForce 8           (G8x)
[     5.253]    GeForce 9           (G9x)
[     5.253]    GeForce GTX 2xx/3xx (GT2xx)
[     5.253]    GeForce GTX 4xx/5xx (GFxxx)
[     5.253]    GeForce GTX 6xx/7xx (GKxxx)
[     5.253]    GeForce GTX 9xx     (GMxxx)
[     5.253]    GeForce GTX 10xx    (GPxxx)
[     5.254] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[     5.254] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[     5.254] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[     5.254] (II) Loading sub module "fb"
[     5.254] (II) LoadModule: "fb"
[     5.254] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[     5.255] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[     5.255]    compiled for 1.20.4, module version = 1.0.0
[     5.255]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     5.255] (II) Loading sub module "wfb"
[     5.255] (II) LoadModule: "wfb"
[     5.255] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[     5.256] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[     5.256]    compiled for 1.20.4, module version = 1.0.0
[     5.256]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     5.256] (II) Loading sub module "ramdac"
[     5.256] (II) LoadModule: "ramdac"
[     5.256] (II) Module "ramdac" already built-in
[     5.257] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[     5.273] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[     5.273] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[     5.273] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[     5.273] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[     5.274] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[     5.274]    compiled for 1.20.4, module version = 0.0.2
[     5.274]    ABI class: X.Org Video Driver, version 24.0
[     5.289] (II) modeset(G0): using drv /dev/dri/card0
[     5.290] (II) NVIDIA(0): Creating default Display subsection in Screen section
    "Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[     5.290] (==) NVIDIA(0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[     5.290] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[     5.290] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[     5.290] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[     5.290] (II) Applying OutputClass "nvidia" options to /dev/dri/card1
[     5.290] (II) Applying OutputClass "Nvidia Prime" options to /dev/dri/card1
[     5.290] (**) NVIDIA(0): Option "AllowEmptyInitialConfiguration"
[     5.290] (**) NVIDIA(0): Option "IgnoreDisplayDevices" "CRT"
[     5.290] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[     5.290] (II) Loading sub module "glxserver_nvidia"
[     5.290] (II) LoadModule: "glxserver_nvidia"
[     5.290] (II) Loading /usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg/libglxserver_nvidia.so
[     5.324] (II) Module glxserver_nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[     5.324]    compiled for 1.6.99.901, module version = 1.0.0
[     5.324]    Module class: X.Org Server Extension
[     5.324] (II) NVIDIA GLX Module  440.26  Sun Oct 13 17:44:48 UTC 2019
[     5.326] (II) NVIDIA: The X server does not support PRIME Render Offload.
[     5.327] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GPU-0 at PCI:1:0:0
[     5.327] (--) NVIDIA(0):     DFP-0 (boot)
[     5.327] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GTX 1050 (GP107-A) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[     5.327] (--) NVIDIA(0): Memory: 2097152 kBytes
[     5.327] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 86.07.40.00.12
[     5.327] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[     5.357] (--) NVIDIA(GPU-0): LG Electronics M2255 (DFP-0): connected
[     5.357] (--) NVIDIA(GPU-0): LG Electronics M2255 (DFP-0): Internal TMDS
[     5.357] (--) NVIDIA(GPU-0): LG Electronics M2255 (DFP-0): 600.0 MHz maximum pixel clock
[     5.357] (--) NVIDIA(GPU-0): 
[     5.361] (==) NVIDIA(0): 
[     5.361] (==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
[     5.361] (==) NVIDIA(0):     will be used as the requested mode.
[     5.361] (==) NVIDIA(0): 
[     5.362] (II) NVIDIA(0): Validated MetaModes:
[     5.362] (II) NVIDIA(0):     "DFP-0:nvidia-auto-select"
[     5.362] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1920 x 1080
[     5.367] (--) NVIDIA(0): DPI set to (92, 91); computed from "UseEdidDpi" X config
[     5.367] (--) NVIDIA(0):     option
[     5.368] (==) modeset(G0): Depth 24, (==) framebuffer bpp 32
[     5.368] (==) modeset(G0): RGB weight 888
[     5.368] (==) modeset(G0): Default visual is TrueColor
[     5.368] (II) Loading sub module "glamoregl"
[     5.368] (II) LoadModule: "glamoregl"
[     5.368] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libglamoregl.so
[     5.374] (II) Module glamoregl: vendor="X.Org Foundation"
[     5.374]    compiled for 1.20.4, module version = 1.0.1
[     5.374]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[     5.431] (II) modeset(G0): glamor X acceleration enabled on Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 630 (Kaby Lake GT2) 
[     5.431] (II) modeset(G0): glamor initialized
[     5.432] (II) modeset(G0): Output eDP-1-1 has no monitor section
[     5.433] (II) modeset(G0): EDID for output eDP-1-1
[     5.433] (II) modeset(G0): Manufacturer: CMN  Model: 15d5  Serial#: 0
[     5.433] (II) modeset(G0): Year: 2015  Week: 38
[     5.433] (II) modeset(G0): EDID Version: 1.4
[     5.433] (II) modeset(G0): Digital Display Input
[     5.433] (II) modeset(G0): 6 bits per channel
[     5.433] (II) modeset(G0): Digital interface is DisplayPort
[     5.433] (II) modeset(G0): Max Image Size [cm]: horiz.: 34  vert.: 19
...
2
  • Could you open a terminal and add the output of xrandr? For this edit your question and paste the contents into it. (use the {} button to format the pasted text. In addition, the contents of /var/log/Xorg.0.log would be interesting – kanehekili Jul 4 '20 at 21:09
  • The log file was extremely large and couldn't be posted complete. – Pantelis Kaniouras Jul 4 '20 at 21:19
0

[ 5.432] (II) modeset(G0): Output eDP-1-1 has no monitor section You are using nvidia and wayland (instead of the X-Server). Xorg recognizes your second screen, but can't do anything with it because wayland controls it.

There might be a wayland solution I don't know of. What I would do: On the login screen select the cogwheel on the right lower side: Session menu

Select "Ubuntu" and not "Ubuntu on Wayland"

Go into your Nvidia Settings and setup that second monitor. It generates an Xorg File that should be copied to /etc/X11/xorg.conf.d/.

Restart and check if it works

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.