2

I'm new in the linux world.

I'm just installed Ubuntu 20 to try and everything is fine, except by mt7601u wireless device. Ubuntu didn't recognize it at installation. It works fine in Windows 10 and 7.

How can I fix that? If possible in a easy way, because i am not a expert in linux.

lsusb showed me:

Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 148f:7601 Ralink Technology, Corp. MT7601U Wireless Adapter
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 002: ID 045e:0745 Microsoft Corp. Nano Transceiver v1.0 for Bluetooth
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Thanks in advance for any help.

Correct version is Ubuntu 20.04

dmesg | grep mt76 showed me

76.543626] mt7601u 1-6:1.0: ASIC revision: 76010001 MAC revision: 76010500
[ 1176.546995] mt7601u 1-6:1.0: Firmware Version: 0.1.00 Build: 7640 Build time: 201302052146____
[ 1176.996065] mt7601u 1-6:1.0: EEPROM ver:0d fae:00
[ 1177.201994] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp urb failed:-71
[ 1177.202003] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp evt:0 seq:4-3!
[ 1177.211833] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp urb failed:-71
[ 1177.211842] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp evt:0 seq:4-3!
[ 1177.221522] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp urb failed:-71
[ 1177.221531] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp evt:0 seq:4-3!
[ 1177.231135] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp urb failed:-71
[ 1177.231144] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp evt:0 seq:4-3!
[ 1177.240492] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp urb failed:-71
[ 1177.240499] mt7601u 1-6:1.0: Error: MCU resp evt:0 seq:4-3!
[ 1177.240503] mt7601u 1-6:1.0: Error: mt7601u_mcu_wait_resp timed out
[ 1177.587319] mt7601u 1-6:1.0: Vendor request req:07 off:0080 failed:-71
[ 1177.867341] mt7601u 1-6:1.0: Vendor request req:02 off:0080 failed:-71
[ 1178.143324] mt7601u 1-6:1.0: Vendor request req:02 off:0080 failed:-71
[ 1178.143378] mt7601u: probe of 1-6:1.0 failed with error -110
[ 1178.879648] mt7601u 1-6:1.0: ASIC revision: 76010001 MAC revision: 76010500
[ 1178.883079] mt7601u 1-6:1.0: Firmware Version: 0.1.00 Build: 7640 Build time: 201302052146____

The commands suggested were executed without fail, however still not showing wifi, only wired network. I also tried on linux mint 19.3, with version 5.3 and also does not show wifi. The system reports show the device:

Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: d800 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:8168 IF: enp2s0 state: down mac:

Device-2: Ralink MT7601U Wireless Adapter type: USB driver: usb-network bus ID: 2-4:3 chip ID: 148f:7601

3
  • There is no Ubuntu 20. – Pilot6 May 14 '20 at 12:07
  • 1
    Please edit your question and add output of dmesg | grep mt76 terminal command. – Pilot6 May 14 '20 at 12:10
  • What result for mokutil --sb-state; dkms status – Jeremy31 May 21 '20 at 20:23
1

Secure boot will need too be disabled, check in terminal mokutil --sb-state Then in terminal

sudo apt install git dkms
git clone https://github.com/jeremyb31/mt7601u-5.4.git
sudo dkms add ./mt7601u-5.4
sudo dkms install mt7601u/1.0

Reboot

0

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.