1

Total newbie here, got fed up with Windows world and gone over to the dark side

Yesterday I installed Ubuntu 18.4 LTS on VirtualBox with bridge connections.

It seems I can ping IP addresses internally, ping with IP addresses externally but when I try to resolve hostnames or websites, I can't.

rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 192.168.0.1PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=3.20 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=9.16 ms
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=7.38 ms

--- 192.168.0.1 ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2003ms
rtt min/avg/max/mdev = 3.206/6.584/9.164/2.497 ms

rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=1 ttl=121 time=34.7 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=2 ttl=121 time=22.9 ms
64 bytes from 8.8.8.8: icmp_seq=3 ttl=121 time=27.8 ms

--- 8.8.8.8 ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2004ms
rtt min/avg/max/mdev = 22.980/28.526/34.788/4.849 ms
rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 websvr01ubuntu
ping: websvr01ubuntu: Temporary failure in name resolution
rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 www.google.com
PING www.google.com(ams16s32-in-x04.1e100.net (2a00:1450:400e:80c::2004)) 56 data bytes


--- www.google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2042ms

I know 18.04 uses netplan and this is how it the 50-cloud-init.yaml file is configured for static IP address.

network:
  version: 2
  renderer: networkd
  ethernets:
    enp0s3:
      dhcp4: no
      addresses: [192.168.0.200/24]
      gateway4: 192.168.0.1
      nameservers:
        addresses: [8.8.8.8,8.8.4.4]

rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 google.com
PING google.com(ams16s32-in-x0e.1e100.net (2a00:1450:400e:80c::200e)) 56 data bytes


--- google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2038ms

rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 www.google.com
PING www.google.com(ams15s21-in-x04.1e100.net (2a00:1450:400e:800::2004)) 56 data bytes


--- www.google.com ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2034ms

rahim@websrv01ubuntu:~$ ping -c3 www.servingyoubetter.co.uk
PING fwd3.hosts.co.uk (85.233.160.22) 56(84) bytes of data.


--- fwd3.hosts.co.uk ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 2055ms
  • unfortunately my formatting isn't comming through properly for the .yaml file but i have taken into consideration of the 2 space indentation restriction for .yaml files~ – Rahiim Mawani Jan 10 '19 at 15:11
2

It seems that your server is trying to use IPV6 while it might be unproperly configured. You could try disable ipv6 if not used or check your ipv6 configuration.

https://linuxconfig.org/how-to-disable-ipv6-address-on-ubuntu-18-04-bionic-beaver-linux

| improve this answer | |
2

Check the answer from olivierb2. If still doesn't work, maybe is a problem of /etc/resolv.conf

$ sudo mv /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.bak
$ echo nameserver 8.8.8.8 > temp
$ sudo cp temp /etc/resolv.conf
| improve this answer | |

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.