2

I cannot get wpasupplicant, wireless-tools, and also lib, iwconfig (Iget ifconfig) to operate on my Server 18.04 install.
I have Windows 10 on laptop. External HD with 18.04 Desktop and 18.04 Server. Wireless works fine on the other two OS, but not non-GUI Server CLI. I can’t install packages with no wireless.

I AM ABLE to go to https://packages.ubuntu.com/ and get any package I want via search. I AM ABLE to save these *.deb files on the /home drive of the server partition, reboot into Server, run some sudo dpkg and sudo apt-get install commands (all CLI). Some of it appears to install some but I get a lot of errors too. My guess is it’s trying to reach out over wireless for some of the packages parts but no wireless enabled? I’m not sure what a good order of package installs to enable wireless would be. It seems that this issue would have a “recipe” for a good method and order of installation of certain packages to enable your intel 7265 network controller (wlo1), if not a basic recipe for installing packages for wireless without wireless or ethernet access.

Remember, I can surf the net with Desktop and download packages to a server directory.

Right now every package seems to be looking for missing parts. I’m hunting with a blindfold.

I'm using WPA encryption.

These are *.deb packages and *.iso files I have access to in server: enter image description here enter image description here

@chili555 I can't use iwconfig because I can't install wireless-tools without internet? I can't seem to install packages from my dual accessible drive shown in the picture above? I also get the following with sudo cat /etc/netplan/*.yaml: enter image description here Thank you for the welcome.

ipaddr show gives me this: 1: lo: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000 link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo valid_lft forever preferred_lft forever inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever 2: wlo1: mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000 link/ether e4:42:a6:a0:42:95 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff

  • 1
    Ubuntu server 18.04 and later use netplan, not /etc/network/interfaces. Do you have a wireless interface? Please edit your question to show the result of these terminal commands: iwconfig and also: cat /etc/netplan/*.yaml Welcome to Ask Ubuntu. – chili555 Dec 28 '18 at 15:01
  • edited above^. added your requested commands. No dice. – dubfactor Jan 6 at 23:49
  • May I also see: ip addr show I hope that will give me enough information to suggest a netplan file with which you can connect. – chili555 Jan 7 at 0:24
  • 1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000 link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00 inet 127.0.0.1/8 scope host lo valid_lft forever preferred_lft forever inet6 ::1/128 scope host valid_lft forever preferred_lft forever 2: wlo1: <BROADCAST,MULTICAST> mtu 1500 qdisc noop state DOWN group default qlen 1000 link/ether e4:42:a6:a0:42:95 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff – dubfactor Jan 7 at 0:52
4

Let's amend your netplan file. From the terminal:

sudo nano /etc/netplan/01-netcfg.yaml

Amend the file to read:

network:
  version: 2
  renderer: networkd
  wifis:
    wlo1:
      dhcp4: true
      dhcp6: true
      access-points:
        "network_ssid_name":
          password: "**********"

Of course, substitue your network name and password. Note that both are enclosed in quotation marks ".

Netplan is quite strict about indentation and spacing; proofread carefully. Next, do:

sudo netplan generate
sudo netplan apply

Reboot and tell us if you connected:

ping -c3 www.ubuntu.com

If you get ping returns, you are all set.

Reference: https://netplan.io/examples

  • FINALLY got indentation correct! $sudo netplan generate, $sudo netplan apply both give no errors. Reboot, ping -c3 www.ubuntu.com --- Temporary failure in name resolution – dubfactor Jan 7 at 7:59
  • That may suggest that you are not actually connected. How about: ping -c3 8.8.8.8 Are there any clues in: dmesg | grep wlo ? – chili555 Jan 7 at 14:09
  • This worked for me - I'm not sure why it was downvoted. Thanks @chili555 – Davey May 6 at 17:54

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.