0

So, I have been dealing with this issue the last 3 days and i haven't gotten anywhere.

My audio jacks doesn't work, neither my digital output. HDMI audio does work, and USB audio too.

My motherboard is GA-Z270X-Gaming 9 (rev. 1.0) Link to the website of my motherboard

According to the manufacture, this motherboard has an integrated audio chip which is

1---Creative® Sound Core 3D chip 2---2 x JRC NJM2114 and 1 x TI Burr Brown® OPA2134 operational amplifiers 3---Support for Sound Blaster ZxRi 4---High Definition Audio 5---2/5.1-channel 6---Support for S/PDIF Out

The jacks and the digital audio work very well under windows, but not in ubuntu 18.04

The card is recognized by the system and is on:

sudo lspci -v | grep -A7 -i "audio" 00:1f.3 Audio device: Intel Corporation 200 Series PCH HD Audio Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd 200 Series PCH HD Audio Flags: bus master, fast devsel, latency 32, IRQ 133 Memory at ed720000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Memory at ed710000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K] Capabilities: [50] Power Management version 3 Capabilities: [60] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+ Kernel driver in use: snd_hda_intel Kernel modules: snd_hda_intel

sudo aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CA0132 Analog [CA0132 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: CA0132 Digital [CA0132 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0

Now, I have try numerous configurations and also some kernel fixes, but non of them worked. I really don't care about the digital output at this point, i just want my jacks to work.

I have all the alsa drivers and also pulse audio installed.

Please help! I am at a point of just give up and install windows. Which i really really really really don't want to do. I love my conky and pantheon set up T..T

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.