1

Update to nvidia-drivers on Ubuntu 18.04 makes my laptop display not accessible but external display is working. My current display driver is nvidia-410 for GTX 1070, it's the recommended option.

Weird stuff is external 4K monitor is working perfectly but laptop screen is not working. Laptop screen just open at start then after logging it stops and only external display works. If external display is not connected than after login screen laptop screen shuts/freezes.

I can confirm that xorg.conf doesn't have an entry for lvds and even output of xrandr -q doesn't show lvds display.Please help. For reference my xorg.conf is

Section  "ServerLayout"

    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/psaux"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"

    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync       28.0 - 33.0
    VertRefresh     43.0 - 72.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"

    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"

    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Output for xrandr -q says:-

Screen 0: minimum 8 x 8, current 3840 x 2160, maximum 32767 x 32767
HDMI-0 connected primary 3840x2160+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 621mm x 341mm  
   3840x2160     60.00*+  59.94    50.00    30.00    29.97    23.98  
   1920x1080     60.00    59.94    50.00    29.97    23.98    60.00    50.04  
   1680x1050     59.95  
   1440x900      59.89  
   1280x1024     75.02    60.02  
   1280x960      60.00  
   1280x800      59.81  
   1280x768      59.87  
   1280x720      60.00    59.94    50.00  
   1152x864      75.00  
   1024x768      75.03    70.07    60.00  
   800x600       75.00    72.19    60.32    56.25  
   720x576       50.00  
   720x480       59.94  
   640x480       75.00    72.81    59.94    59.93  
DP-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)  
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

whereas xrandr --listdisplays is :-

Monitors: 1  0: +*HDMI-0 3840/621x2160/341+0+0  HDMI-0

As you can see LVDS is absent from everywhere.

To show nvidia driver is working properly on external monitor the output of nvidia-smi is able to run and give correct information about external display.

Output for lspci|grep VGA is

    lspci|grep VGA   
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 591b (rev 04)  
    01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP104M [GeForce GTX 1070   Mobile] (rev a1)

Please suggest the solution.

  • So I ended up solving this issue by deleting my xorg.conf files. After that rebooted and everything worked. – Creator Oct 25 '18 at 9:35

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.