19

I upgraded from Ubuntu 18.04 to 18.10 without any errors. When I restarted, I got a black screen with a blinking cursor (couldn't type anything) right after GRUB. Pressing Ctrl-Alt-F2 got me to a terminal session.

I rebooted, then tried editing GRUB by pressing e and changing quiet splash to nomodeset. Pressed F10. It didn't work.

I had to reboot, press Ctrl-Alt-F2 then remove the nvidia drivers by typing sudo apt-get purge ^nvidia. Only then was Ubuntu able to boot successfully.

I installed the nvidia 340.107 drivers from the Additional Drivers tab in Software & Updates. Rebooting got me to the same black screen as before, and I had to purge the nvidia drivers again.

System: AMD FX-6300 CPU, Asrock 970 Extreme mobo, 8 GB RAM, Nvidia GeForce 9600GT.

Thank you.

  • 1
    @N0rbert Being able to wake my PC up from Suspend successfully, which 18.10 can do when using the open source video driver. Nothing I tried solved the suspend problem in 18.04. Also, "5 years without problems"? Haha! – glottis Oct 19 '18 at 8:37
  • 1
    Why was the question downvoted, besides someone disagreeing with my reasons to upgrade? If there's something wrong or unclear in my question, point it out in a comment... – glottis Oct 19 '18 at 11:07
  • This helped me solve the black screen on login: askubuntu.com/questions/1068848/… – axel22 May 21 at 19:39
22

I had this issue too with the nvidia drivers and Ubuntu 18.10. I found a thread on the French Ubuntu website which helped me. It's a fix for Ubuntu 17.10 but it worked for me on 18.10.

Try this:

  1. Edit /etc/gdm3/custom.conf:

    sudo gedit /etc/gdm3/custom.conf
    
  2. Here uncomment the line

    #WaylandEnable=false
    

    which becomes also

    WaylandEnable=false
    

    Don't forget to save!

With this you should be able to install the nvidia drivers (I'm using the 390 version which works for me).

Source

  • 1
    I had to use sudo gedit /etc/gdm3/custom.conf (your answer was without sudo) and it worked! Merci beaucoup! :-) – glottis Oct 25 '18 at 22:39
  • Oh how stupid I am ! I forgot it, well seen! – MoussierElPatate Oct 26 '18 at 21:13
  • @MoussierElPatate When starting graphic apps like gedit from the terminal command line, you should use sudo -H, or you'll probably create a login loop problem. – heynnema Nov 28 '18 at 14:34
  • 2
    @glottis When starting graphic apps like gedit from the terminal command line, you should use sudo -H, or you'll probably create a login loop problem. – heynnema Nov 28 '18 at 14:35
  • Thanks for this. Just saved my bacon too on upgrade from 18.04. – Dirk Eddelbuettel Dec 2 '18 at 16:58
3

This thread helped me with the same problem (Ubuntu 18.04 GTX1080)

sudo apt install linux-headers-$(uname -r)

for low latency kernel headers then add

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nvidia-drm.modeset=1"

to your grub. Then you need to regenerate the initramfs and the Kernel modules. Dont forget to update your grub.sudo update-grub2.

Hope this helps.

0

I had this issue after upgrading from 18.04. I have a nvidia 1070ti GPU and was previously using the nvidia-390 driver successfully with 18.04. For me, the upgrade (somehow) completed but left several packages partially installed i.e. I noticed several in iu state (not ii as expected) by doing this

dpkg -l | grep nvidia

I finished the install by doing this

sudo dpkg --configure -a
sudo reboot

which fixed the issue. Now, everything is fine. Hope that helps!

  • I tried this by installing the nvidia drivers again. The dpkg -l | grep nvidia command showed everything as ii. Rebooted, black screen again, Alt-Ctrl-F2 and tried the command again, everything is ii. Thank you anyway! – glottis Oct 20 '18 at 20:59
  • 1
    Sorry it didn't help you. I should have mentioned that I had several other packages that were partially installed, not just the nvidia packages. Which is why I did dpkg --configure -a, and not just an nvidia reinstall. I'm guessing that in my case the upgrade actually partially failed, even though it completed. Sounds like my case was a little different than yours. Best of luck! – Michael Sandman Oct 21 '18 at 21:26

protected by Community Oct 26 '18 at 12:44

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality or spam answers that had to be removed, posting an answer now requires 10 reputation on this site (the association bonus does not count).

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.