3

I installed Ubuntu 18.04 in my HP Pavilion laptop but the audio is stuttering when I play YouTube or offline audio. I have tried changes in PulseAudio and Alsamixer but nothing seems to work.

When I type:

:~$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC3241 Analog [ALC3241 Analog]
  Subdevices: 1/1

This is what I get.

I have tried the following but none of it seems to work:

  • 3
    Are you using laptop with Realtek RTL8188EE wireless network adapter? Because there is a bug in kernel which causes audio stutter if your wifi enabled and you are not connected to any wifi network. – GoodGuyNick Aug 14 '18 at 18:55
  • Thanks Nick! I was having the same issue with my HP Pavillion G7 1277dx. But it appears it's not necessarily Realtek because I was experiencing this issue with upgraded wifi card (Broadcom BCM4313). – x0a Dec 30 '18 at 6:56
  • In my case, disabling "Simple monitor" (monitoring widget) worked. – m7a6 May 20 at 23:17
3

This turns out to be a bug as suggested by GoodGuyNick in the question comments. The workaround is to disable WiFi when not in use.

0

Thank you for sharing the links. I was able to fix it to some extent. I edited the following file: /etc/modprobe.d/alsa-base.conf and added this string: options snd-hda-intel position_fix=1

Then I edited this file: /etc/pulse/default.pa At first I changed this string: load-module module-udev-detect to this: load-module module-udev-detect tsched=0 It helps in some cases. Later I changed it to: load-module module-udev-detect tsched=1

After changing these files apply: pulseaudio -k pulseaudio --start After that everything works more or less good with the default settings.

In my case the issue is related to the equalizer. When I enable it, the sound starts playing with the double speed. Several years ago I had this problem(with 2x speed) but restarting pulseaudio or rebooting helped me. Now it is 100% reproduced every time. I think, it might be related to the kernel, latency or something else.

  • Tried this. It didn't work. – Sam Aug 15 '18 at 5:50

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.