2

This week I installed netbeans 8.1 in my fresh ubuntu 18.04 installation.Prior to that I have installed jdk,jre and configured the JAVA_HOME variable.After trying to open netbeans I get the netbeans loading screen.However when the loading screen writes "Turning on modules" after a while netbeans will close.I've tried starting it through terminal but I get no errors.However I found this text files in my netbeans var folder

messages.log

>Log Session: Tuesday, May 15, 2018 3:16:49 PM EEST
>System Info: 
  Product Version         = NetBeans IDE 8.1 (Build 20180221-debian-8.1)
  Operating System        = Linux version 4.15.0-20-generic running on amd64
  Java; VM; Vendor        = 1.8.0_171; Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM 25.171-b11; Oracle Corporation
  Runtime                 = Java(TM) SE Runtime Environment 1.8.0_171-b11
  Java Home               = /usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre
  System Locale; Encoding = en_US (nb); UTF-8
  Home Directory          = /home/mkcodergr
  Current Directory       = /home/mkcodergr/Documents/GitHub/eduonix-projects/blogapp
  User Directory          = /home/mkcodergr/.netbeans/8.1
  Cache Directory         = /home/mkcodergr/.cache/netbeans/8.1
  Installation            = /usr/share/netbeans/8.1/nb
                            /usr/share/netbeans/8.1/ide
                            /usr/share/netbeans/8.1/java
                            /usr/share/netbeans/8.1/apisupport
                            /usr/share/netbeans/8.1/harness
                            /usr/share/netbeans/8.1/platform
  Boot & Ext. Classpath   = /usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/resources.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/rt.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/sunrsasign.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/jsse.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/jce.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/charsets.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/jfr.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/classes:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/cldrdata.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/zipfs.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/jfxrt.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/localedata.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/sunpkcs11.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/dnsns.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/nashorn.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/sunjce_provider.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/jaccess.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/jre/lib/ext/sunec.jar
  Application Classpath   = /usr/share/java/jcodings.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/lib/boot.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/lib/org-openide-modules.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/lib/org-openide-util.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/lib/org-openide-util-lookup.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/lib/org-openide-util-ui.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/lib/dt.jar:/usr/lib/jvm/java-8-oracle/lib/tools.jar
  Startup Classpath       = /usr/share/netbeans/8.1/platform/core/org-netbeans-libs-asm.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/core/core.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/core/asm-all-5.0.1.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/core/org-openide-filesystems.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/core/org-openide-filesystems-compat8.jar:/usr/share/netbeans/8.1/platform/core/core-base.jar:/usr/share/netbeans/8.1/nb/core/org-netbeans-upgrader.jar:/usr/share/netbeans/8.1/nb/core/locale/core_nb.jar
-------------------------------------------------------------------------------
INFO [org.netbeans.modules.netbinox]: Install area set to file:/usr/share/netbeans/8.1/
java.lang.NullPointerException
    at org.eclipse.osgi.baseadaptor.BaseAdaptor.initializeStorage(BaseAdaptor.java:123)
    at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.Framework.<init>(Framework.java:192)
    at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.EquinoxLauncher.internalInit(EquinoxLauncher.java:67)
    at org.eclipse.osgi.framework.internal.core.EquinoxLauncher.init(EquinoxLauncher.java:37)
    at org.eclipse.osgi.launch.Equinox.init(Equinox.java:178)
    at org.netbeans.modules.netbinox.Netbinox.init(Unknown Source)
    at org.netbeans.core.netigso.Netigso.prepare(Unknown Source)
    at org.netbeans.NetigsoHandle.turnOn(Unknown Source)
    at org.netbeans.ModuleManager.enable(Unknown Source)
INFO [null]: Last record repeated again.
    at org.netbeans.core.startup.ModuleList.installNew(Unknown Source)
    at org.netbeans.core.startup.ModuleList.trigger(Unknown Source)
    at org.netbeans.core.startup.ModuleSystem.restore(Unknown Source)
    at org.netbeans.core.startup.Main.getModuleSystem(Unknown Source)
INFO [null]: Last record repeated again.
    at org.netbeans.core.startup.Main.start(Unknown Source)
    at org.netbeans.core.startup.TopThreadGroup.run(Unknown Source)
    at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)

Any ideas why this is happening?

  • 1
    Netbeans 8.1 doesn't work in Ubuntu 18.04 by Netbeans 8.2 can be installed by ubuntu-make with umake ide netbeans and it works in 18.04, but I don't think it's worth installing in Ubuntu 18.04 because the Eclipse snap package (eclipse Extensible Tool Platform and Java IDE) is a much better IDE for Java than Netbeans in 18.04. – karel May 15 '18 at 12:29
  • I'am a student and my professor want us to use netbeans :( – Manos Kounelakis May 15 '18 at 12:30
  • Your professor and you will be happy to know that Netbeans 8.2 works in 18.04. – karel May 15 '18 at 12:31
  • I will try it and will let you know – Manos Kounelakis May 15 '18 at 12:31
  • 1
    @Fabby sorry for being late :) – Manos Kounelakis May 18 '18 at 7:01
3

I suggest all of you read the chat that is posted on comments.I couldn't fix netbeans 8.1.What I did though was to download the latest version (8.2) from the site and install it using the bash script.However after opening netbeans 8.2 I couldn't create a new project.

Then I found the folowing stack overflow question: https://stackoverflow.com/questions/46476470/cant-create-project-on-netbeans-8-2

In summary what I have to do was to find my netbeans.conf file and change my java_home path

Go to chat

  • No worries: answer posted so upvoted! ;-) – Fabby May 18 '18 at 7:36
0

I faced this issue recently and deleting the cache folder didn't help.

So I fixed this issue by removing (after taking a backup) some of the recent modules created in the folder $HOME/.netbeans/8.2/modules.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.