After upgrade from Ubuntu 17.10 to 18.04 the bootprocess takes 30s longer than before.

it stops for 30 seconds at the step

Begin: Running /scripts/local-premount

Then it continues.

At first it continued one step further to

scanning for btrfs file systems

so I uninstalled btrfs support, but that didn't help with the problem.

I see no notice of that step neither in dmesg nor in var/log/boot.log

How can I debug this problem? Can I enable additional logging?

up vote 29 down vote accepted

Try the following:

  • open /etc/initramfs-tools/conf.d/resume
  • replace RESUME=UUID=xxx with RESUME=none
  • issue sudo update-initramfs -u
  • reboot your system

The file should contain the UUID of your swap partition, you can check this with sudo blkid | grep swap.

I found the following bug on launchpad which is supposed to be Lubuntu specific but the commands above also resolved the same issue on my Xubuntu installation.

See comments #27 and #28.

This file seems to be related to hibernate/suspend, I can confirm suspend still works on my system after the changes.

  • 3
    thanks, that worked! I also posted your solution here: unix.stackexchange.com/a/443272/20661 – rubo77 May 16 at 21:39
  • I removed my swap parition manually before upgrading, but I guess it was still remembered somewhere as the RESUME field was set to the old UUID. Setting it to none shaved at least 30s from my bootup time! Top! – Michel Jun 9 at 10:03
  • For me the issue was that I didn't have a swap partition at all (no idea how that happened). I fixed my problem by creating a swap partition and adding it to the file as described in this answer. – tjespe Nov 26 at 15:45

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.