0

I bought an external USB audio device, called Digitus Soundbox. It works fine on my Ubuntu 16.04, however after reboot the system keeps switching to the built-in speakers as the main audio output. How do I keep it from doing that?

EDIT: I learned that the issue might be related to Pulseaudio. I have followed the topic here: How do I set a pulseaudio card profile persistently across reboots, which brought me to the pcmd list-sinks command to list the available sinks:

4 sink(s) available. index: 0 name: driver: flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY state: SUSPENDED suspend cause: IDLE priority: 9950 volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB, front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB balance 0.00 base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB volume steps: 65537 muted: no current latency: 0.00 ms max request: 0 KiB max rewind: 0 KiB monitor source: 0 sample spec: s32le 2ch 44100Hz channel map: front-left,front-right Stereo used by: 0 linked by: 0 configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 185.76 ms card: 0 module: 6 properties: alsa.resolution_bits = "32" device.api = "alsa" device.class = "sound" alsa.class = "generic" alsa.subclass = "generic-mix" alsa.name = "HDMI 0" alsa.id = "HDMI 0" alsa.subdevice = "0" alsa.subdevice_name = "subdevice #0" alsa.device = "3" alsa.card = "0" alsa.card_name = "HDA Intel HDMI" alsa.long_card_name = "HDA Intel HDMI at 0xf2630000 irq 32" alsa.driver_name = "snd_hda_intel" device.bus_path = "pci-0000:00:03.0" sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:03.0/sound/card0" device.bus = "pci" device.vendor.id = "8086" device.vendor.name = "Intel Corporation" device.product.id = "0c0c" device.product.name = "Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller" device.form_factor = "internal" device.string = "hdmi:0" device.buffering.buffer_size = "65536" device.buffering.fragment_size = "32768" device.access_mode = "mmap+timer" device.profile.name = "hdmi-stereo" device.profile.description = "Digital Stereo (HDMI)" device.description = "Built-in Audio Digital Stereo (HDMI)" alsa.mixer_name = "Intel Haswell HDMI" alsa.components = "HDA:80862807,80860101,00100000" module-udev-detect.discovered = "1" device.icon_name = "audio-card-pci" ports: hdmi-output-0: HDMI / DisplayPort (priority 5900, latency offset -20000 usec, available: no) properties: device.icon_name = "video-display" active port: index: 2 name: driver: flags: HARDWARE HW_MUTE_CTRL HW_VOLUME_CTRL DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY state: SUSPENDED suspend cause: IDLE priority: 9959 volume: front-left: 65536 / 100% / 0.00 dB, front-right: 65536 / 100% / 0.00 dB balance 0.00 base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB volume steps: 65537 muted: no current latency: 0.00 ms max request: 0 KiB max rewind: 0 KiB monitor source: 3 sample spec: s32le 2ch 44100Hz channel map: front-left,front-right Stereo used by: 0 linked by: 0 configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 185.76 ms card: 2 module: 8 properties: alsa.resolution_bits = "32" device.api = "alsa" device.class = "sound" alsa.class = "generic" alsa.subclass = "generic-mix" alsa.name = "ALC3232 Analog" alsa.id = "ALC3232 Analog" alsa.subdevice = "0" alsa.subdevice_name = "subdevice #0" alsa.device = "0" alsa.card = "1" alsa.card_name = "HDA Intel PCH" alsa.long_card_name = "HDA Intel PCH at 0xf2634000 irq 31" alsa.driver_name = "snd_hda_intel" device.bus_path = "pci-0000:00:1b.0" sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:1b.0/sound/card1" device.bus = "pci" device.vendor.id = "8086" device.vendor.name = "Intel Corporation" device.product.id = "8c20" device.product.name = "8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller" device.form_factor = "internal" device.string = "front:1" device.buffering.buffer_size = "65536" device.buffering.fragment_size = "32768" device.access_mode = "mmap+timer" device.profile.name = "analog-stereo" device.profile.description = "Analog Stereo" device.description = "Built-in Audio Analog Stereo" alsa.mixer_name = "Realtek ALC3232" alsa.components = "HDA:10ec0292,17aa2210,00100001" module-udev-detect.discovered = "1" device.icon_name = "audio-card-pci" ports: analog-output-speaker: Speakers (priority 10000, latency offset 0 usec, available: unknown) properties: device.icon_name = "audio-speakers" analog-output-headphones: Headphones (priority 9000, latency offset 0 usec, available: no) properties: device.icon_name = "audio-headphones" active port: index: 7 name: driver: flags: HARDWARE DECIBEL_VOLUME LATENCY DYNAMIC_LATENCY state: SUSPENDED suspend cause: IDLE priority: 9048 volume: front-left: 61603 / 94% / -1.61 dB, front-right: 61603 / 94% / -1.61 dB balance 0.00 base volume: 65536 / 100% / 0.00 dB volume steps: 65537 muted: no current latency: 0.00 ms max request: 0 KiB max rewind: 0 KiB monitor source: 9 sample spec: s16le 2ch 48000Hz channel map: front-left,front-right Stereo used by: 0 linked by: 1 configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 1837.50 ms card: 1 module: 7 properties: alsa.resolution_bits = "16" device.api = "alsa" device.class = "sound" alsa.class = "generic" alsa.subclass = "generic-mix" alsa.name = "USB Audio" alsa.id = "USB Audio" alsa.subdevice = "0" alsa.subdevice_name = "subdevice #0" alsa.device = "0" alsa.card = "2" alsa.card_name = "USB Sound Device" alsa.long_card_name = "USB Sound Device at usb-0000:00:14.0-6.1.4, full speed" alsa.driver_name = "snd_usb_audio" device.bus_path = "pci-0000:00:14.0-usb-0:6.1.4:1.0" sysfs.path = "/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb3/3-6/3-6.1/3-6.1.4/3-6.1.4:1.0/sound/card2" udev.id = "usb-0d8c_USB_Sound_Device-00" device.bus = "usb" device.vendor.id = "0d8c" device.vendor.name = "C-Media Electronics, Inc." device.product.id = "0102" device.product.name = "CM106 Like Sound Device" device.serial = "0d8c_USB_Sound_Device" device.string = "iec958:2" device.buffering.buffer_size = "352800" device.buffering.fragment_size = "176400" device.access_mode = "mmap+timer" device.profile.name = "iec958-stereo" device.profile.description = "Digital Stereo (IEC958)" device.description = "CM106 Like Sound Device Digital Stereo (IEC958)" alsa.mixer_name = "USB Mixer" alsa.components = "USB0d8c:0102" module-udev-detect.discovered = "1" device.icon_name = "audio-card-usb" ports: iec958-stereo-output: Digital Output (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown) properties:

active port: <iec958-stereo-output>

* index: 9 name: driver: flags: HW_MUTE_CTRL LATENCY DYNAMIC_LATENCY state: SUSPENDED suspend cause: IDLE priority: 1000 volume: front-left: 61603 / 94%, front-right: 61603 / 94% balance 0.00 base volume: 65536 / 100% volume steps: 65537 muted: no current latency: 0.00 ms max request: 0 KiB max rewind: 0 KiB monitor source: 11 sample spec: float32le 2ch 48000Hz channel map: front-left,front-right Stereo used by: 0 linked by: 1 configured latency: 0.00 ms; range is 0.50 .. 1837.50 ms module: 31 properties: device.master_device = "alsa_output.usb-0d8c_USB_Sound_Device-00.iec958-stereo" device.class = "filter" device.ladspa.module = "mbeq_1197" device.ladspa.label = "mbeq" device.ladspa.name = "Multiband EQ" device.ladspa.maker = "Steve Harris " device.ladspa.copyright = "GPL" device.ladspa.unique_id = "1197" device.description = "LADSPA Plugin Multiband EQ on CM106 Like Sound Device Digital Stereo (IEC958)" device.icon_name = "audio-card"

The correct device is the "USB Audio Device" one, but I have no idea how to save it as the default one and what "index" is.

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.