4

I just upgraded to 18.04, and I noticed that the sound from my headphones, whether plugged into front or back port, was very crackling and slow/delayed. This issue didn't exist on 17.04/10. It also doesn't affect audio coming from HDMI via Radeon 560 GPU, just the headphone/onboard audio. The relevant device is:

00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-H HD Audio (rev 31)  

I tried a bunch of fixes for pulseaudio I found googling, including this one and this one. Neither of which helped.

I have found something that at least makes it listenable - changing "default-fragment-size-msec" from 25 to 5 in /etc/pulse/daemon.conf. It makes it much much better, but still a little crackly from time to time.

I've googled for 30 min or more now, and not finding anything else that seems recent and relevant, so wondering if I should maybe open a bug, or if there's something I'm overlooking here.

9

I had the same issue and killing pulseaudio fixed it for me. I'm not sure why it would get into a bad state, but restarting pulseaudio might be something to try.

Try

killall pulseaudio
4

Press Ctrl+Alt+T to go to a terminal and use your favourite editor to edit the file

nano /etc/pulse/default.pa

then find a line containing:

load-module module-udev-detect

modify this to become:

load-module module-udev-detect tsched=0

save and exit and you're all set!

  • you need to restart your laptop or run: pulseaudio -k after you change the configuration. – stason Nov 16 '18 at 3:05
  • all it does is makes the sound completely distorted – Sarge Borsch Nov 16 '18 at 13:12
  • This is the solution and it should be the accepted answer -- although it would be good to edit it and add the pulseaudio -k command – Merc Feb 15 at 8:59
1

I ran into the same issue (crackling sound) today on Ubuntu 18.10 on my Intel NUC Canyon Hades.

killall pulseaudio

only fixed it temporarily for some reason. After a few minutes the problem was back again.

What ultimately did the trick was the answer posted by Fabby in combination with the comment by statson to enter

pulseaudio -k
1

I had the same problem. It seems related to speech-dispatcher (some text-to-speech utility).
try :

killall speech-dispatcher

If the sound comes back to normal you can remove it completely (if you don't need it) with :

sudo apt-get remove speech-dispatcher
0

If you have Firefox or Chrome open when the sound starts distorting. Shut them browsers down and test the sound again. If it has stopped, then you need to use a different web browser. I installed Vivaldi yesterday and I haven't had a problem since. There are many browsers to choose from.

protected by Community May 5 at 16:44

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality or spam answers that had to be removed, posting an answer now requires 10 reputation on this site (the association bonus does not count).

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.