The Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) provides audio and MIDI functionality to the Linux operating system.

learn more… | top users | synonyms

1
vote
0answers
27 views

No sound on my inspiron 14 3000 series

E: [pulseaudio] pid.c: Daemon already running. E: [pulseaudio] main.c: pa_pid_file_create() failed. erwin@MkJoker:~$ pulseaudio -vvv I: [pulseaudio] main.c: setrlimit(RLIMIT_NICE, (31, 31)) failed: ...
0
votes
0answers
7 views

Lubuntu 14.04 removed tv tuner card now sound card not working

I have an ancient Dell Dimension 5150. It is old, but has been a great computer and still works quite well. It currently has Lubuntu 14.04 lts. Everything works fine apart from the sound. When I ...
0
votes
0answers
22 views

No sound Ubuntu 12.04

Sound from both speakers and headphones was working fine. After a recent update, the sound from speaker was not working but it was working from headphones, to fix the issue I did something I don't ...
0
votes
1answer
22 views

Audio is no longer working, after trying to fix In-game sound for playonlinux

So, following this guide here (https://help.ubuntu.com/community/SoundTroubleshootingProcedure) this is the output for the ALSA debug script: http://pastebin.com/zZTAxeQN Everything was working ...
0
votes
0answers
31 views

After recent updates sound stopped working

I am new to Ubuntu/Linux and do not have a background in computer programming. Ubuntu 12.04 came pre-loaded on my Dell Inspiron 3442, Intel Pentium 3558u@1.7GHz x2, 64-bit. I loaded my music library ...
0
votes
0answers
15 views

plugging in headphones messes up audio

Every time I plug in/unplug headphones, everything gets muted and I have to reinstall alsabase, pulseaudio, and libasound2-data then restart. Why does this happen? How do I fix it? Thanks.
0
votes
1answer
37 views

Ubuntu 14.10 Sound not working!

My system sound seeting shows Dummy Output in Settings-->Sound and no Sound-cards is recognized by ALSA. Here is my Alsa Bug Report. I need help in fixing my sound-card problem?
0
votes
0answers
75 views

Noise on headphones on HP Zbook 15 G2 with Ubuntu 14.04.2 or 14.10

After first install of Ubuntu 14.04.2 LTS on brand-new HP Zbook 15 G2 I wanted to listen to music. Sound works. However, there is a constant, quite strong very annoying noise. This noise appears ...
1
vote
5answers
2k views

constant buzzing noise from speaker when headphones are plugged in Ubuntu 13.04

I'm using Lenovo Y410p. After I plug in the headphones, there's constant buzzing noise from speaker. If I unplug them, the noise disappears. If I disable "Auto-Mute Mode" through alsamixer, the ...
0
votes
0answers
24 views

U14.04/14.10 SoundCard Creative Audigy FX SB1570 unstable behaviour, sometimes noise instead of sound after power off

As I have troubles with integrated Conexant CX20641 Chip I have decided to try one PCIe sound card. It is Creative Audigy FX SB1570. (more info here) Actually it works with a standard snd-hd-intel ...
1
vote
0answers
42 views

Asus Xonar DGX recognized but no sound

I have a dual boot system with Windows 8 and Ubuntu 14.04LTS and I have a ASUS Xonar DGX. There's no sound in Ubuntu but it works correctly in Windows. I've looked at some of the other threads and ...
0
votes
1answer
16 views

aplay -l won't see my loopback sound card

I want the only device on this headless system to be the loopback audio. One application will produce audio that will serve as the input to a streaming server. But aplay -l (and other programs that ...
0
votes
2answers
1k views

jackd does not work, aplay -l shows two instances of the same card (Ubuntu 13.04, HDMI audio only)

I'm on Ubuntu 13.04, using a ZaReason Zini, which as far as I can tell has no audio output other than its hdmi port. I'm trying to get the Clojure library Overtone working, and ran into the problem ...
0
votes
0answers
19 views

Alsaequal does not affect my sound - Lubuntu 14.04

I have a problem with alsa equalizer plugin on my lubuntu installation. I managed to install it (not without problems), but it does not seem to affect the sound output. I purged pulseaudio, which had ...
-1
votes
0answers
15 views

Installing sound driver on HCL Me Ubuntu

I am trying to install sound driver on my HCL Me machine but in vain here is the status !!Kernel Information !!------------------ Kernel release: 3.0.84-030084-generic Operating System: ...
0
votes
2answers
1k views

Xubuntu 14.04 - PulseAudio / ALSA will not work with USB headset

Being relatively new to Linux, I just shot for Xubuntu. I had to reformat yesterday, because I somehow nuked it in my tired adventures. Ever since then, I haven't been able to get my USB audio ...
0
votes
2answers
7k views

No sound with HDA Intel PCH

I don't manage to get sound working on my Ubuntu 12.10. The output of my alsa-info.sh is located here. I would appreciate any help to fix this problem!
0
votes
2answers
41 views

No sound on VLC and default movie player

I don't get any sound on both VLC and the default movie player on Ubuntu 14.04 while playing both video & audio. But I do get sound when playing audio files via RhythmBox, while browsing on the ...
0
votes
0answers
11 views

How do I fix the audio in my dosbox install?

When I run dosbox it has trouble initializing the audio. Here is the output: DOSBox version 0.74 Copyright 2002-2010 DOSBox Team, published under GNU GPL. CONFIG:Loading primary settings from ...
0
votes
1answer
231 views

Ubuntu 14.10: Sound is not working

I've scanned through multiple topics, but I cannot find a solution to my problem. I keep having the problem of 'dummy output' in Ubuntu 14.10, I've had this problem before in previous iteration ...
1
vote
1answer
2k views

How can I make TVTime find my mixer?

I am using a Winfast Leadtek TV 2000 XP card and TVTime 1.0.2 to watch analog TV. The TV card's sound output is hooked up to the CD-in of my mainboard (MSI Intel X58 Platinum). Just recently I ...
-1
votes
0answers
20 views

no sound lubuntu 14.10 [duplicate]

so, back again. still having trouble with sound from the desktop speakers on this 100% fresh wipe and install of lubuntu 14.10. i understand there were licensing issues with the sound card but i was ...
1
vote
0answers
51 views

Ubuntu doesn't detect my usb interface

I'm having trouble trying to make a M-Audio Fast Track MKII work in Ubuntu 14.04 I got a dell inspiron pc with Ubuntu GNOME 14.04 installed with low latency kernel, and tweaked for audio and music ...
1
vote
0answers
114 views

usb audio interface not recognized by alsa

after reading a lot of recommendations I finally bought a Focusrite Scarlett 2i4 and installed ubuntu studio. I am running unbuntu 14.04 on a amd64 desktop. $ uname -rvi 3.13.0-46-generic #76-Ubuntu ...
0
votes
0answers
12 views

Sound not working with Alsamixer on ubuntu with Awesome WM

So on Ubuntu, when I boot into the normal window manager, everything works great. But when I boot into awesome, I need to use alsamixer to control the sound. The problem is that it no longer works ...
1
vote
1answer
5k views

no sound in Ubuntu 12.04 and /dev/dsp does not exist

Computer isn't playing audio. I've checked the hardware volume buttons, pavucontrol, and alsamixer. Nothing is muted. I've added the ppa sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev. I've also done ...
7
votes
6answers
9k views

Audio stopped working suddenly in 12.04

My audio is no longer working in Xubuntu 12.04 after working fine for about a year. This happened right after visiting the following website and installing an audio browser application to upload ...
0
votes
0answers
21 views

Ubuntu : where to set music volume for better result?

I'm listening to music in Ubuntu using the Clementine music player, with gStreamer ALSA. I can set volume in two places : in the Clementine player itself, or at the OS level in the bottom right ...
0
votes
0answers
28 views

Ubuntu 14.04 Sound Problem

I am running Ubuntu 14.04 on my system.My sound card driver is not installed or mis-configured alsa.what can I do to get back my sound card driver working?If you want some more information ask me to ...
0
votes
0answers
26 views

jack plugin not working in Ubuntu 14.04.2

I try to install alsa-utils and edit the file /etc/modprobe.d/alsa-base.conf please help
0
votes
0answers
30 views

no sound fluxbox with NVidia GTX750ti

I've a problem with alsa audio and alsa... I installed Ubuntu server 14.04.2 Efi mode alsa, alsa-util and fluxbox and I can't get any sound. kodi@mediacenter:~$ grep eld_valid ...
0
votes
1answer
37 views

No audio input and non-existing S/PDIF sinks/sources in list

I've installed simple utility for audio recording Sound Recorder, but it won't start recording, as there is only one source: "Master". I use Behringer UMC202 USB audio interface, it has one stereo ...
0
votes
0answers
101 views

No surround sound over HDMI on Ubuntu 14.04 LTS (not pulse problem)

I decided to write a new question because I cannot find exactly my case on others. I've got a laptop Lenovo Thinkpad Edge E420 running smoothly with Elementary 0.3 (based on Ubuntu 14.04 LTS). I got ...
3
votes
3answers
6k views

Microphone - static background noise suppression

My soundcard is Realtek ALC 892. On Windows 7 I use official Realtek drivers, on Linux I use PulseAudio (on Ubuntu 13.10). On both Windows and Linux, when I enable microphone boost +30db (required ...
0
votes
1answer
127 views

Audio not working kubuntu dell xps 13 9343

I am facing audio problems on kubuntu 14.04. I have already removed the fast boot from windows 8. So, That can't be the problem. I was trying this: ...
0
votes
0answers
24 views

How to make the sound come out via usb headphones Tt esports shock one?

If I remember correctly, one time I heard a sound from there, and then something happened and everything was gone. I tried to configure the microphone installing and reinstall alsa. There are ...
0
votes
0answers
19 views

Is there any way to find all virtual devices that use alsaequal

Is there any way to find all alsa pcm that use type equal from terminal?
1
vote
0answers
265 views

No sound after suspend/standby

For some reason I don't have any sound after suspend/standby on Ubuntu 14.04.1. It happens on a XMG C504, and the online solutions do NOT work. According to alsamixer the 0 is a Intel Haswell HMDI ...
0
votes
1answer
3k views

Upgrade to 12.04 - No Audio Pulse Broken

Trying to fix audio output. NVIDIA GT 520 is the card so HDMI audio. It was working perfectly in 11.10. Following the steps at: https://help.ubuntu.com/community/So...otingProcedure Here is my ...
0
votes
0answers
18 views

Audigy 4 non pro (sb610) recognised as Audigy2 Value (sb400) by alsa

Background: I have checked out alsa compatibility list and they have support for my audigy 4 (non pro) but it shows up as audigy 2 value and there is quite a big difference between the 2 card. I had ...
0
votes
1answer
39 views

No sound anymore on Ubuntu 14.04

I tried Renoise on Ubuntu 14.04, but it complained about Jackd and ALSA threads. I installed pulseaudio-module-jack and jackd hoping that it would help. It didn't. Instead I now lost all my sounds ...
0
votes
1answer
88 views

I need help configuring PulseAudio Equalizer default.pa

Recently I faced an issue with pulseaudio equalizer on my PC with Ubuntu 14.04 the thing is that each and every reboot it puts pcm level to max db and the sound becomes distorted. It does that when ...
0
votes
1answer
95 views

No sound and 'Dummy Output' in Ubuntu 14.04

I'm running a dell XPS 13 (developers edition). I had Ubuntu 14.04 from the beginning and for about 2 months everything was working great. After a while, sometimes when i had my earplugs plugged in, ...
1
vote
1answer
82 views

WINE discard alsamixer settings, uses screen as speakers

As I run programs in wine-1.6.2 my screen speakers will be used as default. The default, as changed via alsamixer, is to disable the screen speakers and allow all other sound to flow freely (auto ...
2
votes
0answers
85 views

PULSEAUDIO does not list my ALSA capture device as a capture source

I have recently written an ALSA driver for my audio capture card and I have problems with PulseAudio recognising it as an capture source. Here are some facts and hopefully one of you experienced this ...
2
votes
2answers
280 views

Thinkpad 13 Edge microphone noise problem

I'm having problems with the microphone making a annoying noise that makes talking really hard. My laptop is a ThinkPad Edge 13 (the version with an intel processor) I reported a bug [1] and I got ...
4
votes
1answer
2k views

Enable Mic in Wine ? (Alsa/Pulseaudio)

I'm not able to make a mic work with wine-1.7.30 (the mic is the integrated mic in my pc and works fine with other applications ) I found some suggestions but they don't seem to work. Anyone manage ...
1
vote
0answers
42 views

How do I stop my speaker from POPPING when I plug and unplug my headphones?

my laptop speakers pop very loudly every time I plug in or unplug my headphones. I followed the suggested advice of disabling Auto-Mute Mode in alsamixer, and voila, no more popping. HOWEVER, now I ...
1
vote
1answer
39 views

No sound in Ubuntu 14.04 after HDMI detatch

I was using my TV as a monitor connected to my lenovo laptop, through a HDMI connection, manually changing the sound sink in system options. Then I shutdown the system and then unplugged the HDMI, ...
0
votes
1answer
57 views

choppy sound on youtube

I have recently installed Ubuntu 14.10 on my Asus X75VD. Everything works just fine except for these little sound chops I get whenever I watch a Youtube video in Firefox or in Chrome. Video and sound ...