The Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) provides audio and MIDI functionality to the Linux operating system.

learn more… | top users | synonyms

0
votes
0answers
13 views

No headphones sound in Ubuntu 14.04 LTS after a fresh install (dualboot)

I installed Ubuntu and promptly lost headphones sound both in Windows 7 (on a SSD) and Ubuntu (on a HDD). I resolved the issue in Windows by just selecting the headphones option in the Sound Blaster ...
0
votes
0answers
26 views

How to set up Jack + Alsa to show, by name, all ports on sound card

I know I could probably find what I'm looking for by going through a ton of documentation, but hopefully I can find a concise answer here that more directly explains what I'm trying to figure out. I ...
0
votes
0answers
24 views

No sound for built-in speakers but works fine for headphones

Yesterday I bought Dell inspiron 15 3542, with fresh installed Ubuntu 12.04 LTS, sound was working fine for the first time for both built-in laptop speakers and headphone. After installing some ...
0
votes
0answers
14 views

laptop left speaker stopped working

I have tested left and right using the Sound application. Only the right speaker is working. When I use my headset, I get sound from both left and right headset speakers. I have the same problem on ...
0
votes
0answers
26 views

Realtek Audio Drivers for Ubuntu

Are there any Realtek audio drivers for Ubuntu? If yes where do I get them and how do I install them correctly? (for Ubuntu 14.04 64bit) Also with jack work okay after I install them? Curious about ...
0
votes
0answers
31 views

Zoom B2.1u external usb sound card

i have a Zoom B2.1u guitar digital effect, in Windows i can connect it through an usb cable and use it as the system's predefinite audio card (for recording and reproducing). Audio software like ...
0
votes
0answers
19 views

Kubuntu messed up my computer

Im running lubuntu and I decided to try kde so I typed in sudo apt-get install kubuntu-desktop But after rebooting it messed up my computer I was able to fix xorg so I could boot into graphics and ...
0
votes
0answers
22 views

Headphone jack not working after 14.04 installation while the speakers work

I'm a noob here and after installation of Ubuntu 14.04 i'm facing issues with the headphone Jack. Default speakers are working all fine but i can not use headphones as they are not recognized by ...
0
votes
0answers
45 views

FiiO E10 USB DAC not working/no sound

I plugged my FiiO E10 USB DAC on my Lubuntu 14.04, turned on (blue LED is on) but has no sounds. It is working on my Mac and Windows 10. I also submitted this Bug #1532379 on Launchpad Hoping ...
0
votes
0answers
36 views

No Sound in ubuntu 14.04 x64 used to work and suddenly stopped

im having some audio problems within ubuntu, iv tried all the fixes on google but still no joy, aplay -l aplay: device_list:268: no soundcards found... lspci -v | grep -A7 -i "audio" 00:1b.0 Audio ...
0
votes
0answers
37 views

Dual sound card, AMD/ATI HDMI not working

I am trying to get the sound on the TV working through HDMI. It used to work with no problems at all, until now. The PC didn't have any upgrades, so I don't know what might have caused it. I did ...
0
votes
0answers
42 views

Headphones not getting detected on ubuntu 14.04. Only speakers are working. Laptop is an alienware m14x R2

I am using both windows 7 and ubuntu 14.04 on my alienware m14x. The speakers and headphones are working fine on windows. But only the speakers are working on ubuntu. I don't know why. I tried ...
0
votes
0answers
47 views

Red light in audio jack - Cirrus CS4208 Chip - Ubuntu 14.04.2 - Macbook 11,1

I’m using Ubuntu on a Macbook 11,1 (mid 2014) for a while now. The only problem I have not been able to fix is the red light in the audio jack. In many hours searching and testing I figured out that ...
0
votes
0answers
35 views

Audio card ALC3228 issue

I have Ubuntu 15.10 installed on my notebook HP EliteBook 755 G2 that has 2 audio cards: 00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Kaveri HDMI/DP Audio Controller 00:14.2 Audio ...
0
votes
0answers
24 views

Yate client seems to mess up sound

When answering a call with the Yate sip client it sometimes jacks up my sound. By jack up I mean it stops all sound playback for about 1 second and then when it comes back it is either slower/faster. ...
0
votes
0answers
50 views

Extremely loud popping/crackling/static sound when plugging in headphones

I've got a Lenovo T450s with Ubuntu 14.04.3 (Realtek ALC3232 codec for the Intel PCH card). Every time I plug in a pair of headphones, there is a loud popping/crackling/static sound. It's much louder ...
0
votes
0answers
36 views

ALSA problems under Ubuntu 14.04

I seem to be having several problems with ALSA in regards to several programs. Since I'm not sure if the problem is simply ALSA or the programs that run and use ALSA, feel free to request any ...
0
votes
0answers
21 views

Ubuntu doesn't check for headphones after startup

Each time I boot into Ubuntu I have to re-plug my headphones. It grinds my gears, since I always forget to do it, and then get confused by what the heck is happening. It seems like Ubuntu doesn't ...
0
votes
0answers
20 views

Multiple audio cards && snd-emu10k1 module

Hello and thanks for reading, Recently I wanted to try out Ubuntu Studio for audio related stuff and had some problems with my sound card (EMU 1212M PCI) though the module is not only available but ...
0
votes
0answers
40 views

Ubuntu 14.04: Lag / Skipping when changing volume

Whenever the computer has been under moderate to heavy load, often using Chrome with many tabs and using Youtube, the sound will lag/skip for about 5 seconds whenever I change the volume. The video ...
0
votes
0answers
23 views

5.1 soundcard does not have master volume

I just switched from Win 7 to Xubuntu. I have Terratec Aureon 5.1 pci -soundcard(http://www.terratec.de/details.php?artnr=10063#.VnRJzl6xVhE) The problem I'm having is quite strange, I can play ...
0
votes
0answers
19 views

HP 2530p sound LED does not match state

Im using Xubuntu 14.04, however this affects every distro i tried, manjaro, newer xubuntu etc. I have mute led on my laptop, orange=mute, blue=not muted. If i mute in applet, led light does not ...
0
votes
0answers
42 views

No sound on Thinkpad T61 and Ubuntu 14.04 LTS

I have a Thinkpad T61, Intel Celeron, 2 GB RAM, and I have installed Ubuntu 14.04. I have no sound over speakers, but I have sound through headphone jacks. Here are some configs: ...
0
votes
0answers
21 views

Turtle beach x12 gaming headset wont be recognized

my brand new turtle beach earforce x12 headset will not work on Ubuntu 15.10, i tried it in windows xp (i dual boot) and the headset worked fine. i prefer using Ubuntu so i would like to know how to ...
0
votes
0answers
29 views

VMware tools re-installation, “Disabling timer-based audio scheduling in pulseaudio.”

Had the real-time / no-glitch mode enabled in Pulseaudio, as part of installation of some music creation / DAW tools on Lubuntu, running inside VMware Workstation. Recently, I upgraded VMware ...
0
votes
0answers
41 views

How can I change the standard audio output device?

I use the pulseaudio-equalizer to improve my audio output. If I only use my laptop with its own loudspeakers I don't have any problems, the equalizer adjusts the sound and sends it to the ...
0
votes
0answers
28 views

No audio whatsoever after installing Ubuntu 14.04

I am extremely new to Linux as a whole, but am picking up fast. After my first Linux install (Ubuntu 14.04), the only problem I have encountered so far is the lack of audio. I have tried previous ...
0
votes
0answers
97 views

Sound is not working [14.04]

I have MSI b150 gaming m3 motherboard and no idea why I don't have sound. From what I remember, when I've installed Ubuntu for the first time on my PC sound was working fine. But later on I had to ...
0
votes
0answers
36 views

Onboard audio chipset (VIA VT2020) not working in 14.04 using latest kernel (3.13.0-71)

I have a strange problem. My onboard audio chipset (VIA VT2020) has suddenly stopped working in Ubuntu 14.04. I am running the latest updates and kernel 3.13.0-71. It was running fine until a couple ...
0
votes
0answers
37 views

How do I get ALSA to recognize my sound card?

I am running a 64bit 14.04 VM in VirtualBox (5.0.10, but I have also tried 5.0.1) on a Windows 10 host. Host sound card details below. Currently the result of aplay -lis something like aplay: ...
0
votes
0answers
36 views

Sound Blaster playback mixed up with capture

I have a Sound Blaster X-Fi Titanium (EMU20K2) audio card in my PC. When I try to record audio from it. I found that Line in and Mic are filled with audio from Playback. (ie. When I play a song in the ...
0
votes
0answers
29 views

No audio after updating ALSA

I tried to update alsa, because my hda was not working, just the build-in audio Device. Now my sound is not working anymore. Here the alsa output: ...
0
votes
0answers
91 views

Headphone on Ubuntu 15.10 stopped working

I have a Lenovo Thinkpad w541, and a fresh install of Ubuntu 15.10. At the beginning the headphone was working ok, but after a couple of restarting it stopped working out of a sudden, although the ...
0
votes
0answers
58 views

My soundcard (SiS 7012) isn't configured by default — how to make it work?

I have an ancient desktop computer that i put Ubuntu 14.04 on. It's mostly working, except that there's no sound. I got through step 6 on the Sound Troubleshooting article. Here's the output of lspci ...
0
votes
0answers
44 views

Sound from headphones is quiet / phased / choppy only when audio balance is centred

When I listen to audio either on a web browser or in Spotify the audio is quiet / phased / choppy. If I check the sound settings and move the balance slider either left or right the phasing and choppy ...
0
votes
0answers
35 views

In Ubuunt 14.04 sound problem

I bought new laptop a dell and came pre-install with Ubuntu 14.04. Normally I use OpenSuse. I have problem with sound It is start pops after boot and it stars crackling play Ubuntu welcome sound, ...
0
votes
0answers
23 views

Xeoma audio recording Issues

I'm trying to setup a motion detection server with XEOMA. Just need to record any motion on my parking spot. In simple words... "Oh!, I see something moving near my car, I'll record it". No need to ...
0
votes
0answers
206 views

Ubuntu 15.10 Pulseaudio pactl load-module module-bluetooth-discover initiallization failure

I had a problem with the bluetooth module, the conecctión of the device is correct but when I try to use the Bluetooth device is not in pulseaudio options so I can not use it even though it is ...
0
votes
0answers
35 views

ALSA problems - how to find a right package version to downgrade to?

I realize this question looks like a duplicate, but I'm pretty sure it is not. I have Ubuntu 14.04 installed on Fujitsu Lifebook E733 laptop. A few month ago I did sudo apt-get upgrade. Everything ...
0
votes
0answers
21 views

No audio and unable to use alsamixer

After initially installing Ubuntu 14.04 the other day, I discovered that I had no sound! I went to fix this by manually installing Realtek's distribution of alsamixer. This worked initially and I was ...
0
votes
0answers
18 views

Repair non-functional system sounds?

I have an issues after the latest update to Ubuntu 15.04. My computer no longer plays the 'system-ready' sound on boot up. /usr/bin/canberra-gtk-play --id="system-ready" It also does not make any ...
0
votes
0answers
299 views

Kubuntu 15.10 laptop no sound

I just installed kubuntu 15.10 on my laptop (spectre x360) and I'm having trouble with the sound. No sound is played through the speakers nor the headphones. It seems a number of people have/had the ...
0
votes
0answers
25 views

Ubuntu 12.04 no sound card detected and no alsamixer (no such file or directory)

I have installed updates from software center. The audio worked that day. Next day when I logged in there was this no sound issue. At this point of time, the voulme levels of alsamixer in terminal ...
0
votes
0answers
23 views

Audio issue and no recording audio device defined

I have recently stumbled across a problem with my audio output. This seems to be a bit unusual, but I will try to explain anyway. Usually, when I watch a video and wish to lower or increase the sound ...
0
votes
0answers
63 views

Intel NUC - No sound at all

I've been looking through other posts here and the answers haven't helped me. The sound isn't working over HDMI nor over headphones. I have tried to install the alsa-hda-dkms packages and always get ...
0
votes
0answers
71 views

Broken headphone jack

I have had a broken headphne jack in my 3.5 mm sound socket for more than a year. The sound just came out of the speaker, my roommate sticked something in the socket and... In the next booting there ...
0
votes
0answers
65 views

No headphone sound (or poor quality) with Ubuntu 14.04 and Intel PCH sound card

I am dual-booting Windows + Linux on Alienware. The sound works perfectly on Windows 10, but does not work (often no sound, or bad sound quality) on Ubuntu 14.04. I tried looking at the alsamixer and ...
0
votes
0answers
27 views

Sound driver for HP Pavilion

I'm new to Ubuntu. I have an HP Pavilion 14-v016tx laptop with beatsAudio. The sound works but horrible quality. I ran the command: sudo lshw -C multimedia Result: *-multimedia:0 ...
0
votes
0answers
18 views

PulseAudio Recording Permanent setting

I am trying to record Mic and system sound together thought pulesaudio for that I have created 2 loopback modules in pulseaudio and set one loopback to builtin and another to monitor,the problem is ...
0
votes
0answers
103 views

Speakers are not working while headphones are working on my Dell Inspiron 15 3000 Series laptop

I need some help, My laptop sound does not works but when i am plug-in my headphone audio are play. I am also checked that my audio sound card works properly. So teel me that how to check my headphone ...