The Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) provides audio and MIDI functionality to the Linux operating system.

learn more… | top users | synonyms

0
votes
0answers
12 views

Need help configuring alsa sound settings

New Dell latitude E5450 I'm almost able to get the sound right. alsamixer does not save its configuration. $ sudo alsactl store $ alsactl store are no help. By trial and error, I did manage to ...
0
votes
0answers
243 views

Lubuntu 15.04 no sound

I just installed Lubuntu 15.04 on my laptop (Lenovo flex 2 14) after trying out both Ubuntu GNOME and Kubuntu which gave me no issues with sound. However with Lubuntu I get no sound, no sound applet ...
0
votes
1answer
91 views

Unable to install hw params usb xmos and alsa

still having trouble getting my xmos card to work, after updating to the latest kernel my card appeared as a snd-usb-audio device and is listed in aplay -l I have set it to be the first card in ...
0
votes
0answers
25 views

HP Laptop No Sound

I have an HP Envy Touchsmart m6 Sleekbook. I am solely running Ubuntu 14.04 LTS and nothing else. I have: Memory : 8 GB Processor : Intel i5-4200U CPU @ 1.60GHz * 4 Graphics : Intel ...
0
votes
0answers
18 views

FATAL: Module usb-snd-audio not found

Running Linux Server 3.13.0-24-generic I have a new version of an USB xmos card for a DAC. It works in MAC so I assumed it would work under linux. lsusb gives: Bus 003 Device 002: ID 20b1:000a XMOS ...
0
votes
0answers
14 views

NO AUDIO BECAUSE AUDIO JACK CANNOT DETECT ANYTHING [14.10]DeskTop [duplicate]

So one day there was a power outage and it seemed to have disabled everything,my ethernet port and audio jack, i enabled my ethernet port with a command but my audio jack seems unfixable..i know sound ...
2
votes
1answer
76 views

./waf configure returns 'checking for alsa: not found.'

I am trying to install Ardour on my Ubuntu 14.04 LTS and have made sure I had alsa-utils installed and have reinstalled it countless times but no matter how much I do it using ./waf configure in the ...
1
vote
1answer
42 views

laptop making popping noise

I have ubuntu installed on my laptop, but the speaker makes a popping noise (Capacitor discharge) every 10-30 second.. Im close to de soldering the speaker by now! I have tried: edit ...
0
votes
0answers
25 views

sound problem. sound setting only shows analog output, but only headphones work

i have ubuntu version 12.04. Recently i have been facing this problem where i can hear sounds only by using headphones. speakers are not working. in the sound setting , it only lists analog output ...
1
vote
1answer
20 views

Kubuntu is doing weird sound even after reboot every 15 seconds or so

I rebooted, then closed every program I could think of and I still hear repeating after around 15 seconds: Here's what it sounds like. (Minus the static, that's just the recording) Is there any way ...
0
votes
0answers
30 views

microsoft lifechat lx-3000 ubuntu microphone not working

First of all, before marking as duplicated, please know that I already tried every related question, but none of them work. I had a microsoft lifechat lx-3000 in Ubuntu and it was working perfectly. ...
0
votes
0answers
23 views

Stop Auto volume gain up, down

When i am using Google Chrome web browser, it use audio auto gain control. As a result the default audio volume keep getting changed from 20% to 100% or 50% and it creates a serious annoying problem. ...
0
votes
0answers
83 views

Sudo alsa force-reload not working and no sound

I can't use sudo alsa force-reload, I just get command not found. I'm trying to fix this dummy output no audio issue. Alsa is installed, I tried reinstalling it too. I'm on Debian 8. Alsamixer ...
0
votes
0answers
30 views

macbook pro pop noise speaker on shutdown

Hardware: Macbook pro 5,3 with Cirrus Logic CS4206A Software: Ubuntu 12.04.4 amd64+mac every single time that I turn off ubuntu, my speakers make a pop noise, I think that the soundcard have a problem ...
0
votes
0answers
38 views

Can't use console (ctrl + alt + f1-6), libkmod error

I'm fairly new to linux. Recently I've been getting this strange error when switching to console : libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-config.c:686 kmod_config_parse: /etc/modprobe.d/alsa-base.conf ...
1
vote
0answers
89 views

Microphone refuses to work (Kubuntu 15.04)

I have a headset that has a built in microphone (these), with a single line that is supposed to connect to the computer via the headphone jack. I've tested ti on my android phone, and it can record my ...
0
votes
0answers
39 views

No audio devices in audio settings Ubuntu 14.04

I have Ubuntu 14.04. I recently connected my laptop to my TV via HDMI. After that my sound through speakers stopped working. It was working via audio jack for some time. The audio devices in audio ...
1
vote
0answers
34 views

HDMI tone output not working with PC audio but with test audio

just at the beginning: I'm not good in using Ubuntu (i've been using it for app. one moth) so please do not give me any unexplained instructions. Please do give me detailed information what i have do ...
0
votes
1answer
79 views

Analog sound output does not appear in “Sound settings”

I recently moved my computer, and after I set my speakers up again, I've had problems with outputting sound on them. It just doesn't work. The sound card is a Asus Xonar DX. I'm running Ubuntu 15.04 ...
0
votes
0answers
67 views

Ubuntu 15.04 USB headphones problem

I installed Ubuntu 15.04 last night and I have a major problem with my USB headphones (random unknown brand, but hear perfect in Windows). I plug them in, the LED is shinin then I select them from ...
1
vote
1answer
49 views

Bose USB speakers fail to load driver

I've followed several guides to get my speakers working. Primarily the need to modify /etc/modprobe.d/alsa-base.conf for the proper index. The speakers were working with my current config. However, ...
0
votes
0answers
97 views

Ubuntu 15.04 -another sound problem

I thought Ubuntu had fixed the sound problems - it worked well in 14.10, but re occurred with the 15.04 upgrade. The OS only picks up the digital output of the VT82xx [HDA VIA VT82xx] (device 1), not ...
1
vote
1answer
17 views

What are the Timer and Announce ports of ALSA's System MIDI client and how to use it?

The command aconnect -lio always shows these entries: client 0: 'System' [type=noyau] 0 'Timer ' 1 'Announce ' client 14: 'Midi Through' [type=noyau] 0 'Midi Through ...
1
vote
1answer
51 views

How to send MIDI raw data to a MIDI device node?

Context and experiments I have a virtual MIDI device, as card #1, named VirMIDI. There are associated ALSA sequencer clients (not raw MIDI), as Virtual Raw MIDI 1-0 to Virtual Raw MIDI 1-3. There are ...
0
votes
1answer
31 views

How to display ALSA raw MIDI connexions and devices?

Background For ALSA's MIDI sequencer connexions, one can use aconnect -lio. If I run FluidSynth (or QSynth) with the alsa_seq MIDI driver, I can see FluidSynth displayed by aconnect -lio, but not ...
0
votes
1answer
54 views

Audio Card can't be found

I had a similar problem as this person. Namely, I tried to install a Realtek audio driver and my laptop could no longer find my audio card. I followed the solution given in the post I linked, but no ...
1
vote
0answers
59 views

Sound not working in Ubuntu 14.04LTS

i have installed ubuntu 14.04 LTS with windows 8 in different partitions. Sound is not working in ubuntu. I checked all answers for all similar questions but nothing helped. I have an asus n-550jk ...
0
votes
0answers
31 views

Sound device missing after ubuntu 15.04 upgrade (HDMI / ALC283) [duplicate]

I just upgraded to ubuntu 15.04 and noticed that my HDMI audio device is totally missing from the sound menu / application in settings. It looks like there is a device, but it's number 1 instead of 0? ...
0
votes
0answers
60 views

Sound issues. ubuntu thinks my headphones are always plugged in

Alright regardless of the fact that my headphones are plugged in or not ubuntu seems to claim that my headphones are plugged in. I checked under sounds settings in the main settings and the only ...
0
votes
0answers
58 views

Ubuntu 15.04, 6 channel suround sound on 3 ports audio

My motherboard have 6 channel capability chipset, but it only have 3 ports audio jack: line in(stereo), line out(stereo), and mic. My question is : how to configure / swap line in(stereo) port and mic ...
0
votes
0answers
41 views

Cannot adjust S/PDIF in alsamixer

I experience that no audio comes out of the HDMI port on my graphics card. I suspect that it simply does not support audio via HDMI, but I have not been able to tell from Googling. When I first ...
1
vote
0answers
17 views

Control Alsa in real time with external controller?

Okay so after hunting down old threads and questions, I feel it's best to just ask this and see if I can get some help. My question is how in the world do I control Alsa externally with my Korg micro ...
2
votes
1answer
76 views

Can't redirect stdout of `alsactl monitor`

When I run alsactl monitor, I see output as such when I adjust the volume: card 0, #24 (2,0,0,PCM Playback Volume,0) VALUE card 0, #24 (2,0,0,PCM Playback Volume,0) VALUE However, when I try to ...
1
vote
0answers
21 views

Auxiliary port not working (Ubuntu 14.04)

I recently installed Ubuntu 14.04 on my Alienware m14x laptop; it is my first experience with Ubuntu so I might be missing something simple here. All sound works fine coming through the internal ...
1
vote
1answer
194 views

after reinstall Alsa and Pulse Audio, system setting missing

I followed: HDMI is not displayed in the "Sound" settings on Ubuntu 14.04 LTS this article to reinstall alsa and pulse audio, because when using hdmi, the sound not work. I did: sudo ...
1
vote
0answers
33 views

Audio capture from multiple USB sound cards In Lubuntu

How do i capture sound from multiple sound cards simultaneously in lubuntu 14.04? At the moment I have installed Audacity but it can only record sound from a single device at a time. Is there any ...
1
vote
1answer
256 views

No sound over HDMI running 15.04 on NUC D54250WYK

After upgrading to 15.04, and maybe another update round, I can't hear any sound over HDMI. A sound device seems to exist: $ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 1: PCH [HDA ...
0
votes
0answers
19 views

Alsa sound card question

I am trying to wade my way through the device tree concept. I have found on my platform that if I use a device tree overlay file for a particular sound module then perform the following on the ...
0
votes
0answers
27 views

Internal speakers not in output devices

Problem: My internal speakers aren't listed in the output devices tab resulting in no sound coming out of them. Just tested, headphones/headset also don't work. System does "see" sound card Things ...
1
vote
1answer
50 views

Alsamixer or Pulseaudio reverts PCM channel level to 100% in 14.04

Can anybody help me figuring out why every time I change volume with media keys, or restart my Dell E1405, the PCM slider goes up to 100%? How do I make it stay at 81% (which is one step below the red ...
0
votes
0answers
60 views

Audio capture from Stereo to USB sound card

I have a 4 channel stereo input to USB sound card that I have connected with a odroid-c1 sbc running lubuntu 14.04. I need to capture the audio from USB sound card. For this I had pulseaudio installed ...
0
votes
1answer
31 views

HDMI is my card 0

I am dual booting linux and windows 8 on a lenovo yoga 2 pro. My speaker volume isn't working but headphone volume works fine. Alsa controls my audio and the speaker volume is on. I found that my ...
1
vote
1answer
286 views

No sound out of Ubuntu 15.04

There is literally no sound, I've tried every solution online I could find. It start when I unplugged my Microphone. I've tried reinstalling alsa and pulseaudio, booting in different kernel, ...
0
votes
0answers
38 views

Ubuntu sound won't work after downloading necessary packages

I can't get the sound to work on my chromebook while running Ubuntu. I've done it on this very machine before and it's worked fine, but I had to do a powerwash and now the sound won't work, even ...
1
vote
1answer
17 views

Why is single_cmd Alsa option for debugging only?

According to Alsa documentation, single_cmd option is for debugging only : single_cmd - Use single immediate commands to communicate with codecs (for debugging only) NB: If you get ...
1
vote
0answers
469 views

No sound in Chrome browser on Ubuntu 15.04

There are various suggestions for how to fix this but they mostly involve installing or restarting pavu or alsa. The problem is sound works fine in Firefox and all my programmes except Google Chrome. ...
1
vote
0answers
207 views

more audio problems in 15.04

recent update has brought a plethora of audio problems. PC 15.04 x64, DESKTOP_SESSION=ubuntustudio -keyboard volume controls don't work anymore (known issue, IIRC) -Panel volume control on the ...
0
votes
0answers
49 views

Desperate with the microphone

for a few days I have been trying to get the microphone to work ( I need it to work with a specific program, called linphone). The problem is, I can record using either audacity or arecord, but when I ...
0
votes
0answers
98 views

Sound Problem: Output sound get fixed with Headphones only

I am using Ubuntu 14.04 (64 bit). After installing the default sound system worked fine. Last night I was watching videos on youtube plugging my headphone. Headphone also worked well. But when I ...
0
votes
0answers
39 views

Alsa sometimes fails to load at laptop startup

I've Lubuntu 14.04.2 LTS installed on my Toshiba L30-10T laptop. Sometimes, Alsa fails to load at laptop startup : I've no sound on my computer and I've to type sudo alsa force-reload one or two times ...