The Advanced Linux Sound Architecture (ALSA) provides audio and MIDI functionality to the Linux operating system.

learn more… | top users | synonyms

1
vote
0answers
37 views

Digital audio does not work

I am having problems getting S/PDIF and HDMI audio working on Ubuntu 15.04. The S/PDIF output shows up in "System Settings > Sound", but no sound is outputted. The HDMI output does not show up. I ...
1
vote
2answers
11k views

How can I reinstall pulseaudio? (12.04 64bit)

I accidentally removed pulseaudio from my Ubuntu 12.04 64bit. I have tried reinstalling it using sudo apt-get install pulseaudio but my sound card doesn't appear in the list of the devices (in ...
1
vote
1answer
34 views

Kubuntu switch to headphone when connected

I have installed Kubuntu 14.04.2 using the 3.19.6 kernel on an Asus Chromebox. When I am in desktop mode, I couldn't hear any sounds. This is a list of the devices: **** List of PLAYBACK Hardware ...
1
vote
0answers
411 views

No sound in Chrome browser on Ubuntu 15.04

There are various suggestions for how to fix this but they mostly involve installing or restarting pavu or alsa. The problem is sound works fine in Firefox and all my programmes except Google Chrome. ...
0
votes
1answer
87 views

Alsaequal does not affect my sound - Lubuntu 14.04

I have a problem with alsa equalizer plugin on my lubuntu installation. I managed to install it (not without problems), but it does not seem to affect the sound output. I purged pulseaudio, which had ...
2
votes
0answers
18 views

Audio through iec958 super quiet

I've tried a lot of things I can find, but nothing helps. Problem in Ubuntu 14.04: Audio plays fine through HDMI, but not through s/pdif. When I unlock and raise the left front or right front ...
1
vote
0answers
30 views

Ubuntu MATE: If no sound is playing it will automatically mute

Hi iam have Ubuntu MATE 14.04 on my Notebook, which has physical buttons for volume control (+, -, mute). Whenever plays no sound mute indicator turns red and it will play something like beep (not ...
1
vote
1answer
42 views

laptop making popping noise

I have ubuntu installed on my laptop, but the speaker makes a popping noise (Capacitor discharge) every 10-30 second.. Im close to de soldering the speaker by now! I have tried: edit ...
0
votes
0answers
9 views

Need help configuring alsa sound settings

New Dell latitude E5450 I'm almost able to get the sound right. alsamixer does not save its configuration. $ sudo alsactl store $ alsactl store are no help. By trial and error, I did manage to ...
0
votes
1answer
81 views

Unable to install hw params usb xmos and alsa

still having trouble getting my xmos card to work, after updating to the latest kernel my card appeared as a snd-usb-audio device and is listed in aplay -l I have set it to be the first card in ...
0
votes
2answers
9k views

No sound with HDA Intel PCH

I don't manage to get sound working on my Ubuntu 12.10. The output of my alsa-info.sh is located here. I would appreciate any help to fix this problem!
1
vote
0answers
31 views

HDMI tone output not working with PC audio but with test audio

just at the beginning: I'm not good in using Ubuntu (i've been using it for app. one moth) so please do not give me any unexplained instructions. Please do give me detailed information what i have do ...
0
votes
0answers
213 views

Lubuntu 15.04 no sound

I just installed Lubuntu 15.04 on my laptop (Lenovo flex 2 14) after trying out both Ubuntu GNOME and Kubuntu which gave me no issues with sound. However with Lubuntu I get no sound, no sound applet ...
0
votes
0answers
24 views

HP Laptop No Sound

I have an HP Envy Touchsmart m6 Sleekbook. I am solely running Ubuntu 14.04 LTS and nothing else. I have: Memory : 8 GB Processor : Intel i5-4200U CPU @ 1.60GHz * 4 Graphics : Intel ...
0
votes
0answers
17 views

FATAL: Module usb-snd-audio not found

Running Linux Server 3.13.0-24-generic I have a new version of an USB xmos card for a DAC. It works in MAC so I assumed it would work under linux. lsusb gives: Bus 003 Device 002: ID 20b1:000a XMOS ...
0
votes
0answers
14 views

NO AUDIO BECAUSE AUDIO JACK CANNOT DETECT ANYTHING [14.10]DeskTop [duplicate]

So one day there was a power outage and it seemed to have disabled everything,my ethernet port and audio jack, i enabled my ethernet port with a command but my audio jack seems unfixable..i know sound ...
1
vote
1answer
63 views

./waf configure returns 'checking for alsa: not found.'

I am trying to install Ardour on my Ubuntu 14.04 LTS and have made sure I had alsa-utils installed and have reinstalled it countless times but no matter how much I do it using ./waf configure in the ...
0
votes
0answers
65 views

Sudo alsa force-reload not working and no sound

I can't use sudo alsa force-reload, I just get command not found. I'm trying to fix this dummy output no audio issue. Alsa is installed, I tried reinstalling it too. I'm on Debian 8. Alsamixer ...
0
votes
0answers
24 views

sound problem. sound setting only shows analog output, but only headphones work

i have ubuntu version 12.04. Recently i have been facing this problem where i can hear sounds only by using headphones. speakers are not working. in the sound setting , it only lists analog output ...
1
vote
1answer
19 views

Kubuntu is doing weird sound even after reboot every 15 seconds or so

I rebooted, then closed every program I could think of and I still hear repeating after around 15 seconds: Here's what it sounds like. (Minus the static, that's just the recording) Is there any way ...
0
votes
0answers
25 views

microsoft lifechat lx-3000 ubuntu microphone not working

First of all, before marking as duplicated, please know that I already tried every related question, but none of them work. I had a microsoft lifechat lx-3000 in Ubuntu and it was working perfectly. ...
0
votes
0answers
22 views

Stop Auto volume gain up, down

When i am using Google Chrome web browser, it use audio auto gain control. As a result the default audio volume keep getting changed from 20% to 100% or 50% and it creates a serious annoying problem. ...
0
votes
1answer
3k views

Upgrade to 12.04 - No Audio Pulse Broken

Trying to fix audio output. NVIDIA GT 520 is the card so HDMI audio. It was working perfectly in 11.10. Following the steps at: https://help.ubuntu.com/community/So...otingProcedure Here is my ...
0
votes
0answers
30 views

macbook pro pop noise speaker on shutdown

Hardware: Macbook pro 5,3 with Cirrus Logic CS4206A Software: Ubuntu 12.04.4 amd64+mac every single time that I turn off ubuntu, my speakers make a pop noise, I think that the soundcard have a problem ...
3
votes
1answer
2k views

Linking multiple sounds cards in order to play sound over all of them simultaneously.

I have been searching for a way to utilize multiple sound cards to play the same audio at the same time. My laptop has Ubuntu 11.10 x64 (3.0.0-12) w. ALSA 1.0.24. I have a pair of USB speakers that ...
0
votes
0answers
31 views

Can't use console (ctrl + alt + f1-6), libkmod error

I'm fairly new to linux. Recently I've been getting this strange error when switching to console : libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-config.c:686 kmod_config_parse: /etc/modprobe.d/alsa-base.conf ...
1
vote
0answers
84 views

Microphone refuses to work (Kubuntu 15.04)

I have a headset that has a built in microphone (these), with a single line that is supposed to connect to the computer via the headphone jack. I've tested ti on my android phone, and it can record my ...
0
votes
0answers
36 views

No audio devices in audio settings Ubuntu 14.04

I have Ubuntu 14.04. I recently connected my laptop to my TV via HDMI. After that my sound through speakers stopped working. It was working via audio jack for some time. The audio devices in audio ...
0
votes
1answer
65 views

Analog sound output does not appear in “Sound settings”

I recently moved my computer, and after I set my speakers up again, I've had problems with outputting sound on them. It just doesn't work. The sound card is a Asus Xonar DX. I'm running Ubuntu 15.04 ...
1
vote
1answer
47 views

Bose USB speakers fail to load driver

I've followed several guides to get my speakers working. Primarily the need to modify /etc/modprobe.d/alsa-base.conf for the proper index. The speakers were working with my current config. However, ...
0
votes
0answers
63 views

Ubuntu 15.04 USB headphones problem

I installed Ubuntu 15.04 last night and I have a major problem with my USB headphones (random unknown brand, but hear perfect in Windows). I plug them in, the LED is shinin then I select them from ...
0
votes
0answers
7k views

Sound not working Ubuntu 14.10 (Pulseaudio + ALSA)

I installed 14.10 few days ago and also discovered eq for pulseaudio. I followed the instructions carefully, but I didn't like the way my system sounded so I decided to delete it. After a restart, ...
3
votes
0answers
433 views

Pulseaudio fails to run after disconnecting HDMI cable

After using a HDMI cable I lose the ability to control sound setting. The sound still works (I can play music or even watch videos and listen to them), but the speaker indicator is gone and I cannot ...
4
votes
0answers
650 views

Sound Driver is messed up, and mic doesn't work correctly under ubuntu 12

Quick Ubuntu 12.04 sound pops on boot and shutdown, and MIC picks up non-existent static. Edit: please note, Audio out is fine. Issue On shut-down and boot I often hear a loud blast from the ...
1
vote
0answers
42 views

Strange ALSA/Pulseaudio Bugs

I have some serious issues with my sound on my xubuntu 14.04. Every 2-4 seconds my sound makes some noises. The volume bar in the top right won't stop showing volume changed to 100% and within 0,5sec ...
1
vote
1answer
246 views

No sound over HDMI running 15.04 on NUC D54250WYK

After upgrading to 15.04, and maybe another update round, I can't hear any sound over HDMI. A sound device seems to exist: $ aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 1: PCH [HDA ...
4
votes
2answers
9k views

Microphone - static background noise suppression

My soundcard is Realtek ALC 892. On Windows 7 I use official Realtek drivers, on Linux I use PulseAudio (on Ubuntu 13.10). On both Windows and Linux, when I enable microphone boost +30db (required ...
0
votes
0answers
91 views

Ubuntu 15.04 -another sound problem

I thought Ubuntu had fixed the sound problems - it worked well in 14.10, but re occurred with the 15.04 upgrade. The OS only picks up the digital output of the VT82xx [HDA VIA VT82xx] (device 1), not ...
1
vote
1answer
17 views

What are the Timer and Announce ports of ALSA's System MIDI client and how to use it?

The command aconnect -lio always shows these entries: client 0: 'System' [type=noyau] 0 'Timer ' 1 'Announce ' client 14: 'Midi Through' [type=noyau] 0 'Midi Through ...
1
vote
1answer
45 views

How to send MIDI raw data to a MIDI device node?

Context and experiments I have a virtual MIDI device, as card #1, named VirMIDI. There are associated ALSA sequencer clients (not raw MIDI), as Virtual Raw MIDI 1-0 to Virtual Raw MIDI 1-3. There are ...
0
votes
1answer
28 views

How to display ALSA raw MIDI connexions and devices?

Background For ALSA's MIDI sequencer connexions, one can use aconnect -lio. If I run FluidSynth (or QSynth) with the alsa_seq MIDI driver, I can see FluidSynth displayed by aconnect -lio, but not ...
2
votes
0answers
82 views

no sound in system and alsamixer says :“The sound device does not have any control”

I m facing sound problem. There is no sound in my system.When I looked for alsamixer, there it says :"The sound device does not have any control". But if I connect it to external speaker its works ...
1
vote
1answer
90 views

Alsa, internal mic on macbook works sometimes

I've had my internal microphone working twice. I'm using simplescreenrecorder, and the internal microphone was working when the input options were set to alsa and [default] default source. So I had it ...
0
votes
1answer
52 views

Audio Card can't be found

I had a similar problem as this person. Namely, I tried to install a Realtek audio driver and my laptop could no longer find my audio card. I followed the solution given in the post I linked, but no ...
1
vote
1answer
275 views

No sound out of Ubuntu 15.04

There is literally no sound, I've tried every solution online I could find. It start when I unplugged my Microphone. I've tried reinstalling alsa and pulseaudio, booting in different kernel, ...
1
vote
3answers
2k views

Playing a MIDI keyboard without JACK / how to use JACK and PulseAudio/ALSA

So, I havea MIDI keyboard but I'm not really motivated to play when I have to set up JACK and everything else just to get one sound out of it. The problem is that whenever I start JACK I can't play ...
1
vote
0answers
48 views

Sound not working in Ubuntu 14.04LTS

i have installed ubuntu 14.04 LTS with windows 8 in different partitions. Sound is not working in ubuntu. I checked all answers for all similar questions but nothing helped. I have an asus n-550jk ...
0
votes
0answers
53 views

Ubuntu 15.04, 6 channel suround sound on 3 ports audio

My motherboard have 6 channel capability chipset, but it only have 3 ports audio jack: line in(stereo), line out(stereo), and mic. My question is : how to configure / swap line in(stereo) port and mic ...
0
votes
0answers
31 views

Sound device missing after ubuntu 15.04 upgrade (HDMI / ALC283) [duplicate]

I just upgraded to ubuntu 15.04 and noticed that my HDMI audio device is totally missing from the sound menu / application in settings. It looks like there is a device, but it's number 1 instead of 0? ...
0
votes
0answers
56 views

Sound issues. ubuntu thinks my headphones are always plugged in

Alright regardless of the fact that my headphones are plugged in or not ubuntu seems to claim that my headphones are plugged in. I checked under sounds settings in the main settings and the only ...