Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I'll make this quick: I have an HP laptop with win7, I installed Ubuntu on a separate partition, and when I tried to boot win7 from grub I got the loading screen and no progress-ever. I did a /fixmbr with the windows recovery cd and got back windows, but wiped out grub and my access to Ubuntu. I reinstalled grub from the Ubuntu live usb ( I know I did this correctly) and now windows won't boot, again.

I'm a linux noob at a loss. Your wisdom is greatly appreciated!


Update in response to Scott Severance:

your instructions say to determine the main partition on my computer. I'm not sure what this means... my windows partition is at sda2, my boot partition is at sda1, and my linux root partition is at sda7... Which is the "main" partition?

UPDATE: I determined that you were probably referring to the linux root(/) partition, because this was the only partition for which I could follow your instructions without errors. Now, Windows is booting fine (thanks to /fixmbr), but even after the grub instructions there is no grub. It boots straight into windows.

share|improve this question
    
Now you can log in into your ubuntu right then got software center and search for the boot repair and install it other wise "sudo apt-get install boot-repair-ubuntu" enter above command in the terminal and use that to restore the grub this time you will get both windows7 and ubuntu –  VENKI Dec 21 '11 at 1:46
    
i have faced the same problem this boot repair solved me that so try it –  VENKI Dec 21 '11 at 1:48
    
Unregistered and new users have limited commenting privileges. The best way is to edit your question (as I've done for you). Even better would be to register. –  Scott Severance Dec 22 '11 at 4:28
    
Have you run update-grub from within a chroot environment? If you've got a separate boot partition, you need to mount it first. See my answer for more details. –  Scott Severance Dec 22 '11 at 4:31

3 Answers 3

Even though you said that you know that you updated Grub correctly, I'm pretty sure that you didn't; else you wouldn't be having these problems. You may have followed the instructions you found exactly, but those instructions might have been wrong.

Run the Windows fixmbr again, then use the live CD to set up a chroot environment and run update-grub from there. I've posted instructions previously.

Note that if you've got a separate /boot partition, you need to mount it after mounting your root partition and before entering the chroot:

sudo mount /dev/sda1 /mnt/boot

If after doing this Grub still doesn't play nicely with Windows, it probably means that your Grub configuration is messed up. Go back to your chroot environment and reinstall the grub packages. Hopefully, that'll clear things up.

share|improve this answer

I'm not familiar enough with Windows-7 as I switched to Ubuntu before it came out. All I know is if 7 needs to defrag like previous versions, you should do that before trying to install Ubuntu beside it.

share|improve this answer
    
Maybe you should defrag, but it's impossible for not defragging to cause the original issue. –  Scott Severance Dec 22 '11 at 4:25

The Windows 7 Bootloader is a bit tacky at times. I would suggest Use a tool like EasyBCD Click here! and njoy!!

regards,

Mrugesh Mohapatra

share|improve this answer
    
could you improve your answer by placing part of answer ? –  Raja Oct 10 '12 at 14:27

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.