Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

Sometimes, for no apparent reason, my audio suddenly goes crazy and a few seconds later, the wireless network stops working. It'll ask me to enter the password for my wireless network, but it won't connect, and after a while -- a minute maybe, I can no longer see any wireless networks. What happens to my audio is that it starts to skip, as if I'm playing a CD with scratches or something, which I'm obviously not. The system is not under a heavy load when this happens, and there is no spike of any kind. The last time it happened, it was running calmly at 0.20. This happens with all kinds of audio, so there's not just an issue with a single program. The exact same thing happens every time, and I know that when the audio goes bananas, I'll have to reboot.

I purchased a new wireless network PCI-e card, a Dlink DWA-556, I think it's called. I've never had this problem in Ubuntu before, but I also purchased that card before 11.10 was released, so I can't say for certain that the card is to blame. I also don't know why a faulty wlan driver would cause problems with audio.

I've searched everywhere, but I can't find any similar complaints. Since I don't know what causes this, I don't know what to look for either, or what to file bugs against. If anyone has heard of similar issues, I would appreciate links. Any suggestions for things I can check when the problem occurs? Leave a comment so I can try, and I'll appreciate it. Am I forgetting something? Let me know! :)

Thanks.

share|improve this question

closed as too localized by hbdgaf, Ringtail, jokerdino, RolandiXor, Jorge Castro Aug 23 '12 at 1:17

This question is unlikely to help any future visitors; it is only relevant to a small geographic area, a specific moment in time, or an extraordinarily narrow situation that is not generally applicable to the worldwide audience of the internet. For help making this question more broadly applicable, visit the help center.If this question can be reworded to fit the rules in the help center, please edit the question.

    
I get a similar problem with my Bluetooth dongle and it happens on both Ubuntu (11+) and Fedora (15). The only explanation that I can think of is, if the wifi card is faulty (in my case the Bt dongle) the daemon process gets scheduled more frequently which in turn affects the I/O of media apps. I'd say first try getting newer drivers for the card and if that fails then test the card on some other PC. –  funkymonk Dec 8 '11 at 5:48
    
Are you still experiencing this issue? –  jrg Feb 6 '12 at 15:39
    
I am, but not so often. –  Jo-Erlend Schinstad Apr 8 '12 at 9:52

1 Answer 1

If it's bluetooth audio, b/g and some of n wlan use the same radio frequency band as bluetooth. Move further from the access point or try changing the channel of the access point to something further to the outside of the 2.4Ghz spectrum.

share|improve this answer
    
No, not bluetooth. –  Jo-Erlend Schinstad Apr 8 '12 at 9:51

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.