Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I installed a new hard drive right before installing the new Ubuntu 11.10 by reformatting, not upgrading. I was able to mount my drive, and partition it. It's a 1TB, and I was able to transfer all of my music, and videos to it.

For some reason, it won't mount on boot, and I can't figure out how to manually mount it afterwards either. Here's my current /etc/fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
#                
proc                                       /proc        proc  nodev,noexec,nosuid           0  0  
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=e0fbdf09-f9a0-4336-bac3-ba4dc6cfbcc0  /            ext4  errors=remount-ro,user_xattr  0  1  
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=adf15180-c84c-4309-bc9f-085fd7464f89  none         swap  sw                            0  0  
/dev/sdc1                                  /media/sdc1  ext4  defaults                      0  0  

The last line is what I added for my hard drive.

Here's the output from sudo lshw -C disk:

% sudo lshw -C disk                                                                                                             ~
  *-disk:0                
       description: ATA Disk
       product: ST3250310AS
       vendor: Seagate
       physical id: 0
       bus info: scsi@2:0.0.0
       logical name: /dev/sda
       version: 3.AD
       serial: 6RYBF2QE
       size: 232GiB (250GB)
       capabilities: partitioned partitioned:dos
       configuration: ansiversion=5 signature=000da204
  *-cdrom
       description: DVD-RAM writer
       product: DVD+-RW DH-16A6S
       vendor: PLDS
       physical id: 0.0.0
       bus info: scsi@4:0.0.0
       logical name: /dev/cdrom
       logical name: /dev/cdrw
       logical name: /dev/dvd
       logical name: /dev/dvdrw
       logical name: /dev/scd0
       logical name: /dev/sr0
       version: YD11
       capabilities: removable audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
       configuration: ansiversion=5 status=nodisc

Here's the output of sudo df -h:

Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1             226G   49G  166G  23% /
udev                  2.0G  4.0K  2.0G   1% /dev
tmpfs                 792M  1.1M  791M   1% /run
none                  5.0M     0  5.0M   0% /run/lock
none                  2.0G  2.3M  2.0G   1% /run/shm
share|improve this question
    
Instead of /dev/sdc1, you could use the UUID for the disk. Use the command blkid to find it, and then write 'UUID=[uuid here]` like the other entries. That might help fstab find it better. –  Kris Harper Nov 16 '11 at 18:08
    
How do I use blkid to find it? –  blackrobot Nov 16 '11 at 20:14
    
You'll need to run sudo blkid, sorry. That should output the partition list with their UUIDs. –  Kris Harper Nov 16 '11 at 20:16
    
Hey root45, please post your suggestion as an answer, because it was partially helpful. After booting, the system was able to mount the device, but to a different directory: /media/Juke\ Box, which is what I had named the device. Using sudo blkid I was able to discover the UUID of the hard drive, and change the mounting directory. Thanks for your help! –  blackrobot Nov 21 '11 at 22:48
    
Okay done. Glad to help. –  Kris Harper Nov 22 '11 at 2:06
add comment

3 Answers 3

up vote 2 down vote accepted

Instead of /dev/sdc1, you could use the UUID for the disk. Use the command sudo blkid to find it, and then write UUID=[uuid here] like the other entries. That might help fstab find it better.

share|improve this answer
    
For future answer seekers: After booting, the system was able to mount the device, but to a different directory: /media/Juke\ Box, which is what I had named the device. Using sudo blkid I was able to discover the UUID of the hard drive, and change the mounting directory. –  blackrobot Nov 22 '11 at 20:38
add comment

Run sudo df -h

and see which partition u want to set in fstab

check are you mounting the right partition

share|improve this answer
    
I added the output of your command to my post. –  blackrobot Nov 16 '11 at 20:11
add comment

After reading your post i think that you forgot to create the mount point /media/sdc1 , try to execute the following commands:

cd /media
sudo mkdir sdc1

and reboot, the fstab seems to be fine.

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.