Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I was running Xubuntu 8.04 "Hardy Heron". I configure the vnc by adding vino-server to the autostarted app. I accessing the display only via VNC, so I removed the monitor and ir worked fine.

When I upgrade to 10.04 "Lucid Lynx", I was unable to connect. I borrow back the monitor and I plug it. I was seeing nothing so I do a restart by ssh. When it restart, I was able to vnc without an issue. I removed the monitor and worked like that for a few week, but when I installed some update, I needed to restart. After the restart, the vnc is not available. When I to a ps -aux by ssh, the xserver does not seem to be running.

How could I tell xubuntu 10.04 to automatically start the xserver when no monitor is plug, just as 8.04?

Thanks

share|improve this question
    
Actually, it tries to start X, and fail. With the original xorg.conf, I got the following error message in xconf.o.log : Segmentation fault at address 0x24 Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting –  Guillaume Coté Oct 15 '10 at 3:48
    
Since I got a seg fault, I filled a bug for it : bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xorg/+bug/660931 –  Guillaume Coté Oct 15 '10 at 4:17
add comment

2 Answers

up vote 3 down vote accepted

Replace xorg.conf in /etc/X11 by the file in : http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org/showpost.php?p=9565510&postcount=25

Edit /boot/grub/menu.lst to add " nomodeset" to the line beginning with "# kopt=", then run sudo update-grub. The # should stay at the beginning of the line. (see https://wiki.ubuntu.com/LucidLynx/ReleaseNotes#Working%20around%20bugs%20in%20the%20new%20kernel%20video%20architecture)

Thanks to JanC for it's help. If I could, I would edit it's answer.

share|improve this answer
add comment

You might try the following solution: http://ubuntu-virginia.ubuntuforums.org/showpost.php?p=9565510&postcount=25

It might also be useful to use another driver instead of 'vesa' in the config (but OTOH, when used with VNC you have no real hardware acceleration anyway) or to change the resolution if you prefer that.

If you don't have an /etc/default/grub file, you're probably still using "legacy" grub (aka "grub 1"). In that case you will have to edit /boot/grub/menu.lst and change the line starting with "# defoptions=" to include nomodeset.

After adding nomodeset to any of those files, you should also run sudo update-grub (I see that's not mentioned in that forum post).

share|improve this answer
    
This solution is about "10.04 won't boot". In my case, it is booting, it's just not starting X. –  Guillaume Coté Oct 15 '10 at 3:16
    
I don't have a file called /etc/default/grub –  Guillaume Coté Oct 15 '10 at 3:21
    
I already have xorg.conf in /etc/X11, here what it contains : Section "Device" Identifier "Configured Video Device" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" Device "Configured Video Device" EndSection Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen "Default Screen" EndSection –  Guillaume Coté Oct 15 '10 at 3:30
    
@Guillaume: it's also about X not starting. And if you don't have that file, you're probably still using "legacy" grub (aka "grub 1"). In that case you will have to edit /boot/grub/menu.lst and change the line starting with "# defoptions=". –  JanC Oct 15 '10 at 3:31
    
And you can edit the existing xorg.conf –  JanC Oct 15 '10 at 3:31
show 7 more comments

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.