Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

since i updated my ubuntu to natty narwhal(from 10.04), my mount script doesn't work anymore.

The scripts mounts a folder from a NAS (WD mybookworld) in the local network to a folder in my home folder.

script looked like that:

#!/bin/bash
sudo mount //192.168.2.222/Public/Shared\ Music/ /home/simon/Musik/

error:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.2.222/Public/Shared Music/,
   missing codepage or helper program, or other error
   (for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might
   need a /sbin/mount.<type> helper program)
   Manchmal liefert das Syslog wertvolle Informationen – versuchen
   Sie  dmesg | tail  oder so

now, because the script doesn't work anymore i decided to add the mount-process to my fstab, because the network drive should be mounted on every startup.

My fstab entry looks like this:

//192.168.2.222/Public/Shared\ Music/ /home/simon/Musik cifs credentials=/home/simon/.smbcredentials 0 0

But it doesn't work, too. I get a message during the startup process, that Musik couldn't be mounted.

Are there any log files i can check for errors? The system is a fresh installed 11.04.

Greetings

share|improve this question
    
your answers fixed the mount issue. and for the fstab entry, i had to replace the space with a \040 and now everything works. thanks for the help! –  Graslandpinguin Jun 12 '11 at 15:27

5 Answers 5

up vote 7 down vote accepted

The error message is pretty clear, it does not recognize the filesystem type.
/sbin/mount.cifs is provided by the cifs-utils package, you need to install that package for mounting Samba shares.

share|improve this answer

From a fresh install I did:

sudo apt-get install samba smbfs
share|improve this answer

if you already have the correct file system installed, you could specify which file system to use in your mount command:

sudo mount -t cifs //192.168.2.222/Public/Shared\ Music/ /home/simon/Musik/
share|improve this answer

Works for me with:

sudo apt-get install cifs-utils
share|improve this answer

Try sudo apt-get install smbfs. That should re-install the necessary CIFS helpers need to mount the drive. Not sure why this would suddenly stop working after an upgrade though.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.