Take the 2-minute tour ×
Ask Ubuntu is a question and answer site for Ubuntu users and developers. It's 100% free, no registration required.

I'm facing a problem whereby neither my keyboard nor my mouse work if they're both plugged into the USB ports on the back of my motherboard. The keyboard I'm using is a Razer BlackWidow and the mouse is a Razer DeathAdder. The motherboard in question is the Gigabyte H77N-WIFI.

However, both the keyboard and the mouse do work if I plug the mouse into the USB 3.0 port on the front of the case, which is connected to a USB header on the motherboard. I noticed that when I boot the PC with the keyboard and mouse plugged into the back motherboard ports I get this before the login screen:

Boot errors

Unfortunately I'm not linux savvy enough to know what that means and Google unfortunately returns mostly irrelevant results.

This used to happen on Ubuntu 13.10, however I mostly ignored it hoping that the upgrade to 14.04 will fix it but it hasn't. I'd really like to get back the use of a front USB port, so any help is greatly appreciated.

Update: After a little more investigation, this seems to only be an issue if I plug the keyboard and mouse into USB 2.0 ports. If I have one in a USB 2.0 and the other in a USB 3.0 (both on the back of the motherboard) this problem doesn't occur.

Regardless, I'd still like to not have to use up a USB 3.0 port for a mouse as I have other devices like external hard drives which would benefit greatly from USB 3.0, so I'm still looking for a solution.

share|improve this question
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.